Politika

Kurtijev kabinet: Pripremljene procedure za sprovođenje "mera reciprociteta"

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2022

-

12:58

Kurtijev kabinet: Pripremljene procedure za sprovođenje "mera reciprociteta"
Kurtijev kabinet: Pripremljene procedure za sprovođenje "mera reciprociteta" - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti održao je sednicu saveta za bezbednost, nakon koje je saopšteno da su institucije razradile "tehničke i administrativne" procedure za sprovođenje, kako se kaže, mera reciprociteta sa Srbijom.

Iz Kurtijevog kabineta je saopšteno da 1. avgusta počinje da se primenjuje odluka o početku zamene registarskih tablica u tablice "RKS", kao i odluka o izdavanju privremenih deklaracijskih listova koji zamenjuju lična dokumenta Srbije, prenosi Koha.

Kako se navodi, rok za prekrivanje državnih simbola Srbije za vozila koja ulaze na KiM pomeren je na 31. oktobar 2022. godine.

Vlada privremenih prištinskih institucija u junu je donela odluku da građanima koji imaju dokumenta Srbije prilikom ulaska na KiM izdaju potvrde koje zamenjuju ta dokumenta.

Priština je takođe obavezala vlasnike vozila sa oznakama srpskih gradova na KiM da izvrše preregistracuju na RKS tablice.

Povodom odluke Prištine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je održao konferenciju za medije na kojoj je poručio da Srbija nikada nije bila u komplikovanijoj i težoj situaciji kada je u pitanju Kosovo nego što smo danas.

On je naveo da su Albanci unapred poslali svoje jedinice sa 21 tonom goriva i svega drugog na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak sa željom da zaustave sve koji imaju srpske lične karte i sve bi to trebalo da krene u ponoć uz istovremeno ubeđivanje Srba da odustanu od tablica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija