Politika

Šef Kancelarije Evropske unije u Prištini: Produžiti rok za preregistraciju na RKS tablice

Komentari

Autor: Tanjug

07/10/2022

-

17:34

Šef Kancelarije Evropske unije u Prištini: Produžiti rok za preregistraciju na RKS tablice
Šef Kancelarije Evropske unije u Prištini: Produžiti rok za preregistraciju na RKS tablice - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Šef Kancelarije Evropske unije u Prištini Tomaš Suniog izjavio je danas da bi trebalo produžiti rok za preregistraciju automobila sa srpskih na RKS tablice.


Suniog je to rekao za Radio Kosovo i istakao da misli da je pogrešna odluka vlade privremenih prištinskih institucija da srpske tablice treba da se promene u RKS u roku od dva meseca.

"Postoje dva bitna elementa koja moraju da se razlikuju: prvi je da se mora naći rešenje sa ljudima koji su pogođeni ovim pitanjem, a drugi je da mora da se primeni sporazum o registarskim tablicama", naveo je Suniog.

Upitan o dijalogu Begrada i Prištine i da li treba očekivati konačan dogovor, Suniog je odbio da spekuliše o datumima.

"Ne želim da spekulišem o datumima. Evropska unija je samo posrednik u ovom dijalogu koji u potpunosti zavisi od agendi koje određuju Priština i Beograd. Nadamo se da će konačan dogovor za normalizaciju odnosa biti postignut što je pre moguće, ali ponavljam, to zavisi od obe strane", rekao je Suniog, preneo je portal Kosovo online, pozivajući se na Albanijan post.

Govoreći o Zajednici srpskih opština on je podsetio da postoji sporazum iz 2013. godine, koji je ratifikovala Skupština privremenih prištinskih institucija.

"Imate i sporazum iz 2015. i odluku Ustavnog suda iz te iste godine", istakao je Suniog.

Prema njegovim rečima, ova tri elementa su jasan okvir u kom vlada privremenih prištinskih institucija treba da deluje.

O pitanju mogućeg priznavanja nezavisnosti takozvanog Kosova od strane pet zemalja Evropske unije koje ga nisu priznale, on je rekao da je to isključivo odluka država članica EU.

Suniog je još jednom naglasio da je takozvano Kosovo ispunilo kriterijume za viznu liberalizaciju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija