Politika

Srpska lista: Priština sprovodi plansko i institucijalno nasilje

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2022

-

13:07

Srpska lista: Priština sprovodi plansko i institucijalno nasilje
Srpska lista: Priština sprovodi plansko i institucijalno nasilje - Copyright Kancelarija za Kosovo i Metohiju

veličina teksta

Aa Aa

Srpska lista saopštila je da uporno odbijanje Prištine da sprovede dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština nije slučajno, već plansko i institucionalno nasilje koje se sprovodi sa ciljem trajne diskriminacije srpskog naroda od strane kosovskih institucija, a sve u nadi da će Srbi odustati i napustiti svoja ognjišta.

"Dobro znaju u Prištini da su predstavnici Srpske liste, i u skupštini, i u vladi, ali i na lokalnom nivou na svim sastancima sa albanskim predstavnicima, ali i predstavnicima ambasada, međunarodnih organizacija i institucija insistirali na formiranju Zajednice srpskih opština, kao krovne institucija srpskog naroda, na čije se formiranje Priština obavezala još pre više od devet godina", navedeno je u saopštenju Srpske liste.

Navode, da na tim sastancima zahtevaju da se prestane sa institucionalnim nasiljem koje Priština sprovodi podizanjem lažnih optužnica i pretnjom naoružanim formacijama, kao i potrebi da se poštuju prava srpskog naroda i vladavina prava uopšte.

"O svemu navedenom postoje zvanični zapisnici, naše izjave, ali i izjave naših sagovornika. Sa druge strane, laž je da o potrebama našeg naroda brine Aljbin Kurti i Mimoza Kusari Ljilja, oni isti koji šalju naoružane specijalne na goloruki narod, oni isti koji kažu da im je stalo do potreba srpskog naroda, pa se logično nameće pitanje zašto ne povuku odluku o preregistraciji kada vide da Srbi na taj ultimatum neće pristati? Zašto ne vrate manastiru Visoki Dečani zemljište koje im je uzurpirano, ili ne prestanu da šikaniraju naše sveštenike kada u crkvi u Prištinu žele da služe liturgiju i okupLjaju stradalni narod", kažu u Srpskoj listi.

Smatraju da je licemerno da Mimoza Kusari Ljilja govori o pravima Srba, misleći "da smo zaboravili da je dok je bila gradonačelnica Ðakovice naređivala rušenje srpskih kuća i zabranjivala Srbima da posete svoje crkve, svoje kuće, pa čak i groblja na kojima su porušeni srpski spomenici i prekopani srpski grobovi".

"Sve dok nas Mimoza Kusari Ljilja i ALjbin Kurti napadaju, srpski narod će znati da smo na pravom putu, da nismo spremni da se odreknemo naših nacionalnih interesa. Kao i do sada, mi ćemo biti uz svoj narod i ispred njega boreći se za njegova prava koja mu uskraćuju vlastodršci iz Prištine bez obzira na pritiske kojima smo izloženi", saopštila je Srpska lista.

Petković: Srbi se neće odreći svojih registarskih oznaka

Sa svakim novim video spotom koji objave Aljbin Kurti ili njegov posilni Dželjalj Svečlja, Srbi na Kosovu i Metohiji odlučniji su i čvršći u nameri da se neće odreći svojih legalnih i legitimnih registarskih oznaka koje izdaje država Srbija, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju (KiM) Petar Petković.

Petković je u saopštenju istakao da tablice KM ne mogu biti nezakonite, jer ih izdaju organi Srbije u skladu sa svim zakonskim procedurama na svojoj teritoriji i prihvaćene su svuda u svetu.

Ono što je nezakonito jeste ukidanje statusno neutralnih KS tablica od strane Prištine, gradnja ilegalnih ROSU baza na severu pokrajine i odbijanje da skoro 10 godina formiraju Zajednicu srpskih opština, što je obaveza koju su preuzeli u Briselu, ukazao je Petković.

Naveo je da o efektu Kurtijevih i Svečljinih spotova najbolje govori činjenica da je za mesec dana jednocifren broj preregistrovanih vozila sa srpskim registarskim tablicama, od čega je svega dvoje Srba sa severa KiM.

To jasno govori da nikakve video poruke i pretnje Kurtija i Svečlje zajedno ne mogu da zastraše Srbe na KiM, jer im niko ne može oduzeti pravo da budu građani Srbije koji neće da žive u Kurtijevoj tzv. državi, zaključio je Petković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija