Politika

Upravljački tim završio Statut Zajednice srpskih opština još u avgustu 2018, dokument do danas nije predstavljen

Komentari

Autor: Tanjug

29/09/2022

-

16:56

Upravljački tim završio Statut Zajednice srpskih opština još u avgustu 2018,  dokument do danas nije predstavljen
Upravljački tim završio Statut Zajednice srpskih opština još u avgustu 2018, dokument do danas nije predstavljen - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Upravljački tim za formiranje Zajednice srpskih opština izradio je Nacrt statuta ZSO još u avgustu 2018. godine, nakon što mu je Evropska unija dala mandat, ali do danas nije sazvan sastanak na kojem bi taj dokument bio predstavljen, rekli su danas iz Upravljačkog tima.


Evropska unija je u aprilu 2018. dala mandat Upravljačkom timu za formiranje ZSO da počne rad na izradi Statuta ZSO i da rad završi u roku od četiri meseca, što je urađeno u predviđenom roku i u avgustu te godine Upravljacki tim je o tome službeno obavestio EU.

Kako za Kosovo onlajn navode iz Upravljačkog tima, u aprilu ove godine ponovo je zatraženo od Brisela da sazove sastanak na visokom nivou na kojem bi bio predstavljen Nacrt Statuta ZSO, ali EU do danas nije sazvala taj sastanak.

Prema članu 21 opštih Principa, nakon dostavljanja Nacrta statuta sledeći korak u implementaciji sporazuma o ZSO trebalo je da bude taj da EU sazove dijalog na visokom nivou na kojem bi Upravljacki tim predstavio Nacrt statuta koji je izradio.

Prema postignutim sporazumima i prema strogo predvidenoj proceduri samo je Upravljački tim nadležan da izradi Nacrt Statuta ZSO.

"Novosti" su danas prenele da je nemačkoj Fondaciji "Fridrih Ebert Štiftung" (FES) i Evropskom institutu za mir (EIP) poveren zadatak izrade Nacrta statuta Zajednice srpskih opština, na kojem su pomenute organizacije radile poslednjih meseci, a čija bi revidirana verzija, sa unetim primedbama srpskih i albanskih NVO sa KiM, trebalo da završi na stolu specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčak. Nemačka organizacija "Fridrih-Ebert-Stiftung" i Evropski institut za mir demantovali su tu vest.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija