Politika

Kosovska policija šalje SMS poruke na srpskom: Pozivaju na preregistraciju vozila, Kurti kaže da neće produžiti rok

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/10/2022

-

13:15

Kosovska policija šalje SMS poruke na srpskom: Pozivaju na preregistraciju vozila, Kurti kaže da neće produžiti rok
Kosovska policija šalje SMS poruke na srpskom: Pozivaju na preregistraciju vozila, Kurti kaže da neće produžiti rok - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Građanima srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji od jutros stižu poruke u kojima ih iz kosovske policije pozivaju na preregistraciju vozila sa srpskih na RKS tablice.

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, od jutros na mobilne telefone stižu poruke u kojima se građani pozivaju da do 31.10.2022. izvrše preregistraciju vozila.

"Registrujte svoje vozila na RKS, uz finansijske i proceduralne pogodnosti do 31.10.2022. Bilo gde nezavisno od vašeg boravišta", navedeno je u poruci potpisanoj od strane ministarstva unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija.

Prema podacima kosovske policije, do sada je preregistrovano 15 od oko 9.000 vozila koja imaju tablice sa oznakama gradova na KiM koje izdaje MUP Srbije, navodi Kosovo onlajn.

Kurti kaže da neće biti odlaganja roka

Za zamenu registarskih tablica neće biti odlaganja roka, izjavio je samo nedelju dana pre njegovog isteka, kosovski premijer Aljbin Kurti nakon Samita o Zapadnom Balkanu koji se održava u Prištini, dok od jutros Srbima stižu SMS poruke da preregistruju vozila, iskoristivši pogodnosti koje daje Vlada Kosova.

"Već smo odložili rok. Umesto 30. septembra, poslednji datum je 31. oktobar kada će svi građani Kosova koji imaju vozila sa zastarelim tablicama moći da ih pretvore u legitimne registarske tablice. Pozivam sve građane da automobile sa tim tablicama preregistruju u legitimne. Ogromna većina Srba na Kosovu već je promenila registarske tablice“, rekao je on, naglasivši da odluka nije uperena protiv Srba već naprotiv, u njihovu korist i da je ovo način da budu ravnopravni građani Kosova.

Kurti tvrdi da Srbi sa severa ne registruju svoje automobile na kosovske tablice zbog pritiska iz Beograda, a da je on u svakodnevnim kontaktu sa zapadnim partnerima kako bi se sprečilo bilo kakvo nasilje ili nemiri.

"Kada nam naši partneri daju sugestije, mi ih shvatamo ozbiljno i tretiramo ih sa pažnjom. Takođe, stalno sam u kontaktu sa svojim ministrom unutrašnjih poslova i direktorom policije i redovno razgovaram i sarađujem sa komandantom Kfora, američkim ambasadorom i Stejt departmentom. Nipošto ne želimo da izneverimo saveznike i prijatelje, već da osujetimo kriminalce. Kosovske lične karte ima 135.000 građana Srbije, tako da se ni u ovom slučaju ne radi o celoj zajednici, već o manjini", rekao je on.

Podsećamo, američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je u svojoj poslednjoj poseti Kosovu zatražio da se rok za registraciju tablica odloži za 10 meseci, a istu poruku je poslala i Evropska unija.

Priština je kao rok za preregistraciju vozila sa srpskih na RKS tablice odredila 31. oktobar.

Boraveći u Prištini, specijalni američki izaslanik Gabrijel Eskobar izjavio je da bi rok koji je vlada privremenih prištinskih institucija odredila za preregistraciju vozila trebalo da bude produžen za 10 meseci i da bi bilo dobro da odgovor vlade u Prištini na takav predlog bude pozitivan.

"Voleo bih da se ovo desi. Ovo nije samo zahtev SAD, već cele Kvinte. A to je zato što smo mi zemlje koje najviše podržavaju Kosovo", naglasio je Eskobar za prištinski Kanal 10.

Eskobar je rekao da se na to nisu obavezali ni predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani, ni premijer Aljbin Kurti, ali da SAD žele se to sprovede na miran način.

"Kosovo ima pravo da ovo sprovede, ali želimo da to sprovedemo na miran način koji ne podiže tenzije i ne odvlači nas od nekih stvari koje moramo da uradimo", naveo je Eskobar, preneo je Kosovo online.

I portparol Evropske unije Peter Stano potvrdio je da EU traži od privremenih institucija u Prištini da odlože rok za preregistraciju srpskih tablica za 10 meseci.

Ipak, prve reakcije iz Prištine nisu baš pozitivne, pa je tako portparol kosovskog premijera Aljbina Kurtija Perparim Kreiziu izjavio da ceni napore Eskobara, ali da se odlaganje roka "kosi sa vladavinom prava".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija