Politika

Eskobar sa Osmani i Kurtijem: Podrška evrointegracijama Prištine i razgovori o dijalogu

Komentari

Autor: RTK2/Kosovo online/Euronews Srbija

19/10/2022

-

11:14

Eskobar sa Osmani i Kurtijem: Podrška evrointegracijama Prištine i razgovori o dijalogu
Eskobar sa Osmani i Kurtijem: Podrška evrointegracijama Prištine i razgovori o dijalogu - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar danas je u Prištini razgovarao s predsednicom i premijerom Kosova Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem. 

Do posete Eskobara Prištini dolazi samo desetak dana pre isteka roka odluke Vlade Kosova o zameni srpskih za kosovske tablice i u trenutku kada se u javnosti govori o "francusko-nemačkom" predlogu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Ranije je premijer Kosova Aljbin Kurti potvrdio da postoji "francusko-nemačka inicijativa", ali da nema ničeg konačnog.

Osmani je rekla da je Kosovo spremno da se još više posveti intenziviranju procesa dijaloga.

"U ovom teškom vremenu za svet, Kosovo je posvećeno da učini sve što može da podrži odbranu mira i demokratije. To je dokazano i u sankcijama Rusiji. Danas smo takođe razgovarali o potrebi da se napreduje u procesu dijaloga. Kosovo je uvek bilo konstruktivna strana u ovom procesu. Takođe je spremno da još više poveća posvećenost kako bi se intenzivirao proces dijaloga", rekla je Osmani.

Ona tvrdi da je Beograd taj koja ne poštuje potpisane sporazume, te da je s tim u vezi izrazila zabrinutost i nezadovoljstvo. Kako je dodala, prilikom susreta je ponovo potvrđena američka podrška Kosovu.

"Istorija dokazuje da je posvećenost SAD Kosovu i regionu egzistencijalna", rekla je Osmani.

Osmani je istakla i da je Eskobaru potvrdila posvećenost Kosova da preduzme konkretne korake u evroatlantskim integracijama.

Eskobar je, prenosi RTK2, naveo kako SAD podržavaju put Kosova ka učlanjenju u evroatlanske institucije.

"Ponosan sam što mogu da kažem da je Kosovo mnogo doprinelo našoj zajedničkoj agendi", rekao je on.

On je na konferenciji za novinare rekao da je Kosovo dobar saveznik SAD.

"Svrha posete je da se vidi način saradnje sa veoma dobrim saveznikom i dobrim prijateljem. To je prijateljstvo i partnerstvo zasnovano ne samo na zajedničkom interesu, već i na deljenju istih vrednosti. Želim da izrazim kontinuiranu američku podršku evroatlantskim aspiracijama Kosova i solidarnost za Kosovo u ovom trenutku krize", rekao je Eskobar i dodao da SAD podržavaju dijalog Kosova i Srbije uz pomoć EU.

Eskobar se danas susreo i s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Kako je naveo Eskobar, teme su bile dijalog sa Beogradom i efekti koje taj proces ima po region. Razgovarano je, kazao je Eskobar, i o važnosti nastavka američke podrške, kako je naveo, "vašoj nezavisnosti, suverenitetu i bezbednosti".

Euronews/Anđelka Ćup

 

 


„SAD podržavaju Kosovo u svim evroatlantskim aspiracijama i videćemo mogućnost da dalje podržavamo Kosovo na ovaj način", rekao je američki diplomata.

Napomenuo je i usklađivanje Prištine u slučaju Ukrajine, kao i da će SAD, kako je naveo, "podržati Kosovo u svim njegovim težnjama".

Kurti, kao i pre njega predsednica tzv. Kosova, Vjosa Osmani, tvrdi da je Priština "konstruktivna i kreativna strana u procesu dijaloga" Beograda i Prištine.

Ponovio je da je Priština posvećena postizanju, "pravno obavezujućeg sporazuma i normalizaciji odnosa, uz međusobno priznanje".

Prema njegovim rečima, "SAD i Kosovo su saveznici u vrednostima i partneri u svrsi".

„Pozdravljamo angažman SAD u ovom procesu. Svrstavanje Kosova uz Ameriku i Evropu u sankcijama Rusiji pokazuje posvećenost Kosova i razliku u odnosu na one druge koji to nisu“, rekao je Kurti.

Petković: Priština da pokaze konstruktivnost formiranjem ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da je Srbija sa zadovoljstvom primila poruku privremenih prištinskih institucija da su spremne da intenziviraju dijalog sa Beogradom i poručio da bi konstruktivnost Prištine mogla najbolje da se vidi u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), na koju se čeka 3.470 dana.


“Sa zadovoljstvom smo primili poruku Aljbina Kurtija i Vjose Osmani da je Priština spremna da intenzivira dijalog. Koliko je Priština bila konstruktivna u tome najbolje ilustruje činjenica da 3470 dana odbija da formira ZSO. Počnite intenziviranje odatle! Dajte rezultate umesto govora mržnje!”, napisao je Petković na Tviteru.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija