Politika

Gazeta: O nemačko-francuskom predlogu za Kosovo i Metohiju se još razgovara

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2022

-

18:45

Gazeta: O nemačko-francuskom predlogu za Kosovo i Metohiju se još razgovara
Gazeta: O nemačko-francuskom predlogu za Kosovo i Metohiju se još razgovara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Savezna vlada Nemačke saopštila je da politička pitanja koja vode ka punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine moraju da se rešavaju odlučno i brzo kako se ne bi stvorio prostor za eskalaciju, piše Gazeta ekspres, a prenosi Kosovo online.

Nemačka vlada je u odgovoru na pitanje Gazete ekspres da li je određen rok za postizanje sporazuma i da li je Nemačka dobila odgovor Beograda i Prištine po pitanju nemačko-francuskog predloga, navela da se o tom predlogu još razgovara i da su podaci poverljivi.

"Na nedavnim sastancima na visokom nivou to je podvučeno i o predlozima za rešavanje kosovskog pitanja se razgovaralo poverljivo. Razgovori će biti nastavljeni. Politička pitanja koja vode ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije se moraju rešavati odlučno i brzo", navodi se u odgovoru iz nemačke vlade.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je suština predloga Nemačke i Francuske o KiM da Srbija dopusti ulazak tzv. Kosova u sve međunarodne organizacije, pa i Ujedinjene nacije, a da bi Srbija za to, iako nije precizirano, dobila brži prolaz u Evropsku uniju i verovatno značajne ekonomske koristi.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da postoji francusko-nemačka inicijativa o dijalogu sa Beogradom kojom bi se dalo više ovlašćenja specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku, ali prema njegovim rečima, to nije ništa konačno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija