Politika

Vučić: Ponuda Nemačke i Francuske je prijem Kosova u UN, a Srbija bi dobila brzi ulazak u EU i ekonomsku korist

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/10/2022

-

10:07

Vučić: Ponuda Nemačke i Francuske je prijem Kosova u UN, a Srbija bi dobila brzi ulazak u EU i ekonomsku korist
Vučić: Ponuda Nemačke i Francuske je prijem Kosova u UN, a Srbija bi dobila brzi ulazak u EU i ekonomsku korist - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da pozicija Srbije po pitanju sankcija Rusiji ne ugrožava nacionalne i državne interese, štiti moralnu poziciju zemlje, međunarodno javno pravo i svoju politiku i poručio da će se naša država ponašati i rukovoditi u skladu sa sopstvenim interesima, ali i da nikome ništa ne duguje, te da će svoju poziciju zadržati dok šteta po Srbiju ne bude veća od svega drugog.

"Ono što je najvažnije verovatno, reći ću da bez obzira na to šta mislili o EU zbog odnosa prema Kosovu i Metohiji, Srbija i njena vlada moraće da rade na mnogim pitanja po pitanju vladavine prava, usklađivanja viznog režima. Ono što predstavlja problem, a nosi sva poglavlja i sve klastere jeste situacija sa Kosovom, a to je i usklađivanje spoljne politike sa EU. Mi na dnevnom nivou razgovaramo o deklaracijama i dokumentima o usklađivanju te politike", rekao je on.

Kako je naveo, "nikada nećemo govoriti, a da nemamo jedinstven stav". "Mislimo da smo svoju politiku postavili dobro, ali okolnosti se menjaju. Mislim da nije dobro da se svi postavljaju prema Srbiji kao da se ništa nije dešavalo 1998. i 1999. godine", rekao je on.

Govoreći o pitanju Kosova i Metohije naveo je da su pritisci veliki, te da će zapadne zemlje pokušati da reše to pitanje na svoj način.

"Onako kako smo predvideli pre osam meseci, zapadne zemlje će pokušavati da kako oni misle reše problem Kosova na jedan ili drugi način ulaskom kosova u UN zato što misle da tako rešavaju unutarevropske probleme, a drugi da oduzmu argument Kosova Vladimiru Putinu koji može da se pozove na taj presedan", rekao je on.

Ponovio je i da nije razumeo šta znači demanti iz EU, kada je rekao da se menja arhitektura pregovora, posle razgovora sa Lajčakom i savetnicima predsednika Francuske i kancelara Nemačke.

Poručio je da je najveća greška Srbije, pored pitanja upućenog Međunarodnom sudu pravde, bila ta što je prihvaćeno da EU počne da rukovodi procesom rešavanja konačnog statusa KiM.

"Od tada, bez obzira na Briselski sporazum, nismo na ozbiljan način uspeli da na ozbiljan način postavimo temu Zajednice srpskih opština", ukazao je Vučić.

"Svaki put, da bi nas umiril, rekli bi da ćemo o tome sledeći put. A svaki sledeći put bi iskrsla neka nova kriza, koju bi proizveli ili Albanci podržani od zemalja Kivnte ili zajedno, a nama govorili da je to mnogo teška tema za Albance…”, ispričao je on.

U tom smislu, dodao je da na izjave Vojse Osmani, da Srbi na KiM mogu i danas da formiraju ZSO, kao nevladinu organizaciju, niko od onih koji bi trebalo da odlučuju i da ih pomenu, nijednu reč ne kažu, pa ni posle razgovora sa Makronom i Šolcom u Pragu.

Predlog Francuske i Nemačke

Kazao je da postoji predlog Nemačke i Francuske o Kosovu, te da ne može da "baci kroz prozor predlog koji dolazi od dve velike zemlje". "Da li možemo da prihatimo, nisam siguran, reći ću šta su naše crvene linije", rekao je on dodajući da će se ići u dva koloseka.

"Suština je u tome da Srbija dopusti ulazak Kosova u sve međunarodne institucije i organizacije, ukjučujući i UN, Srbija bi dobila brzi ulazak u EU i verovatno značajne ekonomske koristi. Ono što je stav Srbije: rekao sam da moramo da razgovaramo", rekao je Vučić.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Vučić je istakao da je stav Srbije, iako je rekao da moramo da razgovaramo sa Nemačkom i Francuskom, jer su veliki i jaki, a i zato što je razgovor od životnog značaja jer mora da se radi na pomirenju sa Albancima i normalizaciji odnosa u svakom smislu.

Dodao je da je kazao da je za Srbiju i zbog Ustava, a ne samo zbog njega, neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN i to će snositi svoje posledice.

"Za Srbiju, i zbog našeg Ustava, a i ne samo zato, neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN. I to će nositi svoje posledice, jer cela ideja se zasniva na tome da ovako ili onako, bez našeg priznanja, jer ne bismo bili dodatno ponižavani da formalno priznamo Kosovo, ali da se ne bunimo i da damo jasan signal da smo saglasni sa članstvom Kosova u UN", rekao je Vučić.

Dodao je da je i u govoru u Skupštini, i kroz izveštaj o KiM koji je usvojen u parlamentu, kao i danas, jasno rekao šta možemo, a šta ne možemo.

Kosovo će u novembru tražiti prijem u Savet Evrope

Vučić je rekao da ima osam povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova i Metohije, ali da unapred zna da će Kosovo tražiti prijem u Savet Evrope.

"Nastavićemo da radimo svoj posao, a to je teško jer će sile takvu svaku odluku napadati, a mi smo mali da se sa svim tim uticajem borimo. Ono što nas čeka, a obmanjivaće nas da je to zbog Putina, Rusije i čega već, izmišljaće gluposti", rekao je on. Kazao je da će 2. ili 3. novembra Biro komiteta ministara da stavi prijem Kosova na dnevni red za prijem u Savet Evrope.

"Oni čekaju da izađe mađarski predstavnik i uđe litvanski predstavnk", kazao je on. "Ono što je politika naše zemlje, to je ta mogu da nam uzmu sve, mogu da urade sve, mi ćemo da se borimo svom svojom snagom, da čuvamo svoju zemlju, svoje granice, u skladu sa međunarodnim pravnim normama. Izgledi su nam mali, ali u ovom trenutku ne postoji volja u srpskom rukovodstvu, za prihvatanjem nezavisnosti Kosova i članstva Kosova u UN", kazao je on.

Istakao je da će država nastaviti da pruža ekonomsku, socijalnu, humanitarnu i svaku drugu podršku našem narodu na KiM i da će ona kroz sledeći budžet Srbije biti još veća nego do sada.

Kaže da će to biti dodatni poritisak na Srbju i zbog Interpola, Uneska i drugih specijalizovanih orgnaizacija UN da to privhatimo i da nam na kraju, kako misle, ostaje da se suočimo i da naš i unutrašnji pravni sistem prihvati činjenice, odnosno dozvoli nezavisnost Kosova u fomalnom smislu.

"Politika naše zemlje je da mogu da nam uzmu sve i da urade sve, a mi ćemo da se borim koliko možemo, politički i pravno - da čuvamo svoju zemlju i svoje granice i teritorijalni integritet u skladu sa međunarodnim pravom. Izgledi su nam mali, ali kako god bilo u ovom trenutku ne postoji volja, i razgovarao sam i sa predsednicom vlade, u srpskom rukovodstvu i dok sam ja predsenik, bar u tom jednom delu izvršne vlasti - neće postojati volja za prihvatanjem nezavisnosti Kosova i članstvo u UN", istakao je Vučić.

Dodao je da možemo da razgovarmao o drugim stvarima, ali o tome ne.

Odluka da 20 odsto proizvodnje namenske industrije mora da ostane u Srbiji

Vučić je rekao da 20 odsto svega što Srbija proizvede od oružja mora da ostane u Srbiji, te da je to njegova naredba kao vrhovnog komandanta Vojske Srbije.

"Zbog sukoba u Ukrajini koji je počeo u februaru, pokazale su se tri važne stvari. Uz sve što smo videli kroz kovid krizu, zdravstvo kao stub, finansijska stabilnost, energetska stabilnost, hrana i rekao bih od izuzetnog značaja pojavljuje se vojska, njeni kapaciteti i vojna industrija. 100 miliona evra od juče je uloženo, nastaviće se ulaganja unašu vojnu industriju. Pronalazimo kupce za našu robu, možemo da prodamo sve što napravimo narednih 20 godina. Kao vrhovni komandant želim da vas obavestim da ne bismo mi ostali bez municije i oružja, potpisao da 20 odsto proizvoda svega što porizvedemo mora da bude ostavljeno Srbiji i njenoj vojsci", pojasnio je Vučić.

Komentari (4)

ljubica

08.10.2022 11:00

Od predloga Nemačke i Francuske po pitanju Kosova Srbija može da dobije jedino značajnu ekonomsku štetu. I sigurno gubitak teritorije.

Geto

08.10.2022 12:51

Potpisuj, traži posebni status za Srbe i sakralne pravoslavne objekte SPC, za uzvrat do 2027 ulazak u EU, i pripajanje Zapadne Srbije tj Republike Srpske do 2030. Eventualna razmena Sever Kosova za Presevsku dolinu i okretanje Srbije ka Bugarskoj pre svega putevi i železnica do Sofije pa dalje Atina, Istanbul i Tel Aviv itd

Vladan

09.10.2022 03:52

Treba potpisati i uvesti ovu zemlju konačno u mirno razdoblje!

Vesna

09.10.2022 08:37

Kosovo je Srbija. Ovakva EU kolonizovana od strane Amerike, meni ne treba.

Srbija