Politika

Rok za dogovor o tablicama ističe za dve nedelje dok diplomatski pritisci rastu, analitičari očekuju novo odlaganje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/10/2022

-

16:23

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Za mesec i po dana od kada je stupila na snagu odluka kosovske vlade kojom se nalaže vlasnicima automobila sa srpskim tablicama na Kosovu da ih preregistruju na RKS tablice, samo 12 automobila je preregistrovano. Dok se rok za dogovor bliži kraju, pojačavaju se i diplomatski napori da se ovo pitanje reši, pa je tako specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak boravio u poseti Prištini i Beogradu. Analitičari, međutim, kažu da ono što se najverovatnije može očekivati jeste ponovno odlaganje.

Prema pisanju prištinskih medija, pozivajući se na kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, od 12 vozila četiri su preregistrovana u regionu Gnjilana, isto toliko u regionu Mitrovice i po dva u regionima Prizren i Priština. Odluka kosovske vlade, podsetimo, stupila je na snagu 1. septembra i za to je određen rok od dva meseca, odnosno ističe 31. oktobra.

Lajčak je izjavio da je u Beogradu nastavio otvorenu i ozbiljnu diskusiju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o načinima da se krene napred u normalizaciji odnosa sa Kosovom. On je na svom Tviteru napisao da su energetika i registarske tablice bile glavne teme razgovora, jer je hitno da se pronađu rešenja. 

Evropski diplomata sastao se potom i sa direktorom Kancelarije za KiM, a Petar Petković je rekao da Beograd ne želi, niti povlači poteze koji mogu da dovedu do tenzije - već da Priština, kako kaže, svojim nerazumnim i jednostranim akcijama čini sve da dovede do eskalacije situacije.

Inače, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravljaće večeras o novom, šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu, a Srbiju će na sednici predstavljati šef diplomatije Nikola Selaković. 

U izveštaju za period od 16. marta do 15. septembra 2022. godine, Gutereš je ukazao na nestabilnu situaciju na terenu, praćenu visokim tenzijama i žustrom retorikom. Gutereš je upozorio na eskalaciju tenzija 31. jula, kada su Srbi sa severa Kosova postavili barikade na putevima, nezadovoljni odlukama vlasti u Prištini o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata i obaveznoj preregistraciji vozila na kosovske registarske oznake

"Produžetak roka kako bi se izbegle tenzije"

Komentarišući najnovije događaje za Euronews Srbija, Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative, kaže da je očigledno da nema konkretnih rezultata kojima bi strane mogle da se pohvale, pa se tako posle sastanaka šalju diplomatske poruke koje ne govore mnogo. 

Konkretno kada je reč o tablicama, ona očekuje produžetak roka.

"Bez zajedničkog dogovora malo šta će se suštinski promeniti, pa ćemo najverovatnije imati bojkot tog procesa. Najizvesnije jeste produžetak tog roka kako bi se izbegla eskalacija na terenu jer ukoliko kosovska strana pristupi svojoj odluci da konfiskuje automobile koji nisu preregistrovani to će sasvim sigurno izazvati eskalacije. U suprotnom možemo imati neku situaciju koja nema ni produžetak, ni novog dogovora, ali ima dodatnih restrikcija na kretanje KM tablica. Oni trenutno mogu da se kreću samo na severu i mogu da ulaze i izlaze sa severa Kosova na dva prelaza na Jarinju i Brnjak. A može doći do dogovora, mislim da je to najneizvesnija mogućnost", rekla je ona.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre izjavio je nedavno da je Lajčak uključen u razgovore o rešavanju pitanja preregistracije vozila, dodajući da je EU angažovana na tome da se izbegne svaka dalja kriza na Kosovu i Metohiji. On je rekao da se moraju aktivirati svi resursi da se pronađe rešenje, jer se, kako kaže, treba usmeriti ka razgovorima o konačnom sveobuhvatnom sporazumu koji će pomoći ljudima da žive bolje.

Kossev

 

Primena mere Prištine o tablicama neprihvatljiva je za Beograd koji insistira na statusno neutralnim KS tablicama. S druge strane, kosovska vlada je naložila da se za vozila sa registarskim tablicama Srbije za gradove na Kosovu i Metohiji – "PR", "KM", "PZ", "GL", "UR", "PE", "DA" ili "ĐA" obavi preregistracija na "RKS", a kao rok da se to učini je određen 31. oktobar.

Kako je prethodno rok za preregistraciju vozila bio 1. septembar, a odluka onda, u zadnji čas, krajem avgusta promenjena uz posredstvo EU i SAD. Rok za zamenu istih ističe 31. oktobra.

 
Nakon odlaganja, od 1. septembra počele su da važe dve uredbe koje su donele privremene institucije u Prištini. Za sada neometano primenjuje odluka o ličnim kartama, prema kojem vlasti u Prištini, osim ličnih karata gradova iz centralnog dela Srbije, priznaju i lične karte koje izdaju policijske uprave gradova sa Kosova, izmeštene sa Kosova i Metohije, a Srbija na administrativnim prelazima priznaje lične karte i registarske tablice koje izdaju kosovske institucije.

Na stolu i pitanje energetike

Kako je istakao i sam Lajčak, u Prištini i Beogradu razgovralo se i o energiji na Kosovu, a on je upozorio da je preduzeće Elektrosever pred oduzimanjem licence. Na pitanje šta bi to značilo za pregovore o energetici, Andrić Rakić ističe da bi to verovatno pregovore vratilo na početak.

"Prosto, ne postoji kapacitet kosovskih institucija da same sprovdu dogovor o energetici na severu. To je logistički jako izazovan proces, govorim o instalaciji više hiljada strujomera, o potpisivanju ugovora sa više hiljada novih korisnika. Previše je osetljiva situacija da bi se tako nešto radilo u prisustvu policije. Ako dođe do povlačenja licence, mada nisam sigurna do sada ja mislim da bi već kosovska vlada objavila tu odluku", rekla je ona.

Inače, Lajčak je prilikom posete Prištini pomenuo rok za konačan dogovor sa Beogradom 2024. godinu. Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić jer ekao da oni sa kojima je on razgovarao o KiM nisu spominjali 2024. kao rok za postizanje dogovora, već da su u pitanju bile nedelje.

"Ja prosto ne vidim sa ovom vladom u Beogradu i ovom vladom u Prištini, ne vidim prostor za dogovore. Eventualno ukoliko bi na Kosovu došlo do novih izbora, možda bi se tada pojavio neki prostor. Baš mi je teško da sada, da može doći do dogovora. A što se tiče tih perioda kada je mogućnost za dijalog veća, ovo nije prvi, o sličnim periodima se govorilo 2018, ni tada posrednici u dijalogu nisu uspeli da realizuju i dovedu strane do dogovora. Ja nisam uopšte optimistična, posebno ne kada je u pitanju taj rok od nekoliko nedelja kada bi moglo da dođe do nekog dogovora", rekla je Milica Andrić Rakić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija