Politika

Vučić: Ozbiljan i odgovoran razgovor sa Lajčakom o dijalogu, insistiramo na primeni postignutih sporazuma

Komentari

Autor: Tanjug

17/10/2022

-

15:15

Vučić: Ozbiljan i odgovoran razgovor sa Lajčakom o dijalogu, insistiramo na primeni postignutih sporazuma
Vučić: Ozbiljan i odgovoran razgovor sa Lajčakom o dijalogu, insistiramo na primeni postignutih sporazuma - Copyright Instaram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

"Ozbiljan i odgovoran razgovor sa Miroslavom Lajčakom, o otvorenim pitanjima u dijalogu Beograda i Prištine", napisao je Vučić na instagram profilu "Budućnostsrbije", nakon sastanka u zgradi na Andrićevom vencu.

"Nastavljamo da se borimo da sačuvamo našu zemlju i naš narod, insistirajući na punoj primeni do sada postignutih sporazuma i poštovanju međunarodnog prava", naveo je Vučić.

Podsetimo, Lajčak je pre nekoliko dana boravio i u poseti Prištini, gde se sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Inače, ostalo je nešto više od pola meseca do isteka roka za preregistraciju vozila na RKS tablice prema odluci koju Priština pokušava da nametne kosovskim Srbima. Odgovor na tu odluku među kosovskim Srbima je minoran, tek devet vozila je do sada preregistrovano, ali bez obzira na to, približavanje roka izaziva zebnju od novih eskalacija na severu Kosova.

Kako sada stoje stvari, izvesno je jedino da je diplomatija Evropske unije u pogonu, iako je u poređenju sa nekim prethodnim periodima tiša. Iz poruka EU zvaničnika može se čitati da se govori o novom produženju roka za promenu tablica, ali zvaničnih dogovora, niti informacija još nema.

Naime, nemački ambasador u Prištini Jorn Rode rekao da je odluka prištinskih vlasti legitimna, ali da je rok za preregistraciju kratak, dok je šef Kancelarije EU u Prištini Tomaš Suniog naveo je da bi rok trebalo produžiti

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija