Politika

Lajčak nenajavljeno u Prištini: Sastanci s Kurtijem i Bisljimijem, dva ključna pitanja u fokusu

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

13/10/2022

-

13:15

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine Miroslav Lajčak prilikom svoje nenajavljene posete Prištini, sastao se sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i glavnim pregovaračem za dijalog Besnikom Bisljimijem. Lajčak je najavio i svoju posetu Beogradu.  

"Današnji sastanak je bio deo redovne komunikacije. Postojala su dva pitanja. Prvi je bio put ka normalizaciji i nastavak diskusija koje smo nedavno započeli, a nastavljeni su intervencijom predsednika Makrona i kancelara Šolca i uključivanjem Blinkena. Razgovarali smo o sledećim koracima. Druga tema je bila energija i registarske tablice", rekao je Lajčak.

Kako je istakao, kada je reč o energetici, u toku je proces konsultacija.

"Postoji rizik da Elektroseveru bude oduzeta licenca i ne želimo da se to desi. Iz tog razloga smo pozvali sve akcionare, kao što su KEDS i Elekstroserver, u ponedeljak u Brisel, gde smo proveli dan razgovarajući o situaciji. Bilo mi je važno da zaključke rasprave donesem premijeru i razgovaramo o daljem putu. U ponedeljak ću biti u Beogradu sa istim ciljem i dnevnim redom. Želim da pronađem rešenje", naveo je Lajčak. 

Tanjug/STA/Tamino Petelinšek

 

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu Olivera Varheljija da je Kosovo pogrešilo preuzimanjem jednostranih akcija, Lajčak je rekao da svako ima svoj mandate, ne želeći da komentariše izjavu.

Poslednji put Lajčak je na KiM bio 15. septembra. Američki državni sekretar Entoni Blinken u utorak je telefonom razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Kurti: Uvek sam spreman za sastanak sa Vučićem

Uvek sam spreman za sastanak sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, ali u međuvremenu život ide dalje i treba raditi konkretne stvari, obilaziti njive i rasadnike, od kojih živimo, rekao je kosovski premijer Aljbin Kurti prilikom posete jednom poljoprivrednom domaćinstvu u gnjilanskom regionu.

Kurti je istakao da će se odazvati na sledeći poziv za sastanak sa predsednikom Vučićem, a da je danas sa Specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine razgovarao o opštem okviru dijaloga i primeni sporazuma o energetici.

"Ono što je najaktuelnije za nas, jeste implementacija energetskog sporazuma, kako bi i na severu, severno od Ibra, počela naplata utrošene energije, jer nema smisla koristiti električnu energiju iz izvora Kosova i ne plaćati ništa. Zato je u aktuelnim pitanjima naš fokus na implementaciji energetskog sporazuma kako bi se struja plaćala, što je važno za našu ekonomiju i za poštovanje naših zakona", rekao je Kurti, dodavši da je siguran da je, što se tiče vizne liberalizacije, Priština ispunila mnogo više uslova od drugih, ali da odluka ne zavisi od Kosova.

"Napredak u dijalogu odlučujući za put ka EU"

Podsećamo, juče je evropski komesar za proštirenje Oliver Varhelji, predstavljajući izveštaj o napretku zemalja kandidata, rekao da je uspešan završetak dijaloga Beograda i Prištine određujući za pregovaračku poziciju Srbije. 

"Dakle, naravno da se pažljivo bavimo time. Nažalost, napredak u dijalogu je veoma ograničen. Ali, nadam se da će biti pomaka, naš specijalni izaslanik gospodin Lajčak naporno radi. Približavaju se važni rokovi i nadam se da će obe strane shvatiti da njihov put ka Evropi umnogome zavisi od napretka u dijalogu", istako je evropski komesar. 

Napomenuo je da on nije deo dijaloga i da manje-više zna o čemu se pregovara, ali da ne želi da se meša u Lajčakov posao.

"Bolje da njega pitate koja su očekivanja. Ali, nisu to očekivanja od Srbije, već od obeju strana. Recimo, obe strane će morati da sprovedu u delo sve prethodne dogovore. Ima mnogo pitanja i predlažem da ih postavite Lajčaku", naveo je Varhelji za Euronews Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija