Evropa

Evropska komisija uoči isteka roka za preregistraciju: Sve strane uz Lajčaka treba da rade i nađu odgovarajuće rešenje

Komentari

Autor: Tanjug

28/10/2022

-

13:19

Evropska komisija uoči isteka roka za preregistraciju: Sve strane uz Lajčaka treba da rade i nađu odgovarajuće rešenje
Evropska komisija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija ponovo je danas pozvala na smirenost, kada je u pitanju sprovođenje odluke o promeni registarskih tablica na Kosovu i Metohiji, čiji rok ističe 1. novembra.

Portparol EK Erik Mamer je rekao da je situacija veoma ozbiljna, dodajući da se ovoj temi razgovara već dugo.

“Hoću da podsetim da je predsednica fon der Lajen, koja je juče bila na Kosovu, zatražila od svih strana da nastave da pregovaraju u okviru dijaloga koji je u toku. Naša pozicija je da sve strane, uz pomoći predstavnika Miroslava Lajčaka, treba da rade i da nađu odgovarajuće rešenje”, kaže Mamer.

Nabila Masrali, takođe portparol Evropske komisije, kaže da zna da rok ističe za tri dana ali navodi da, “uvek ima nade”. Podseća na jučerašnje izjave portparola EU Petra Stana, koji je naglasio da Unija radi na sprečavanju koraka koji vode ka eskalaciji i novog talasa nasilja.

On je dodao i da bi obe strane trebalo da ostvare potreban napredak u dijalogu i normalizaciji odnosa. “Eskalacija je u suprotnosti sa interesima građana i Srbije i Kosova i njihov prioritet je približavanje Uniji”, rekao je juče Stano.

Vučić govorio o demaršu

Podsetimo, Vučić je rekao juče posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da je saslušao zahteve predstavnika Srba sa Kosova i sve sa čime se suočavaju, "posebno u predvečerje isteka ultimatuma koji je Srbima dao prištinski režim", kada je reč o preregistraciji vozila.

"Mi smo pre nekoliko dana dobili demarš, jedan akt gde smo dobili stavove zemalja Kvinte i EU usaglašene. U tom aktu u tački dva odeljka prvog koji se tiče registarskih tablica se kaže da treba da razumemo da je kosovska akcija legitimna i u skladu sa sporazumom, ali je problem u vremenu i metodama i to izaziva njihovu brigu", rekao je Vučić. 

"I danas i tog dana, saopštio sam predstavnicima Kvinte i EU da to nije istina i da obmanjuju javnost, da je reč o notornim lažima. Oni nemaju pravo na to ni po jednom sporazumu", rekao je predsednik.

Stano: Tražimo rešenje za pitanje preregistracije vozila

Portparol EU Peter Stano izjavio je, uoči isteka roka za preregistraciju vozila na KiM, da Unija, zajedno sa partnerima, intenzivno radi na tome da se nađe rešenje za to pitanje kako bi se spečila "nepotrebna i kontraproduktivna eskalacija i rasplamsavanje nasilja".

"Nikad se ne predajemo", rekao je Stano na konferenciji za novinare u Briselu, odgovarajući na pitanje da li EU i dalje insistira da Priština produži rok za preregistraciju vozila za 10 meseci ili je od toga odustala.

On je naglasio da EU pokušava da, zajedno sa partnerima, nađe rešenje za, kako je naveo, pitanje koje do sada nije rešeno na odgovarajući način.

"Imamo nekoliko dana do 1. novembra", konstatovao je Stano.

Na pitanje da li Priština ima legitiitet da uvede da RKS registarske tablice i šta će se desiti ako nastavi sa takvim akcijama, Stano je rekao da je najvažnije da se spreče bilo kakvi koraci koji vode ka eskalaciji tenzija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa