Evropa

Stano: EU radi na rešenju za pitanje tablica i na sprečavanju nepotrebne eskalacije na terenu

Komentari

Autor: Tanjug

27/10/2022

-

15:55

Stano: EU radi na rešenju za pitanje tablica i na sprečavanju nepotrebne eskalacije na terenu
Stano: EU radi na rešenju za pitanje tablica i na sprečavanju nepotrebne eskalacije na terenu - Copyright Printscreen YouTube/EU Debates|eudebates.tv

veličina teksta

Aa Aa

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas, uoči isteka roka za preregistraciju vozila na KiM, da Unija, zajedno sa partnerima, intenzivno radi na tome da se nađe rešenje za to pitanje kako bi se spečila "nepotrebna i kontraproduktivna eskalacija i rasplamsavanje nasilja".

"Nikad se ne predajemo", rekao je Stano na konferenciji za novinare u Briselu, odgovarajući na pitanje da li EU i dalje insistira da Priština produži rok za preregistraciju vozila za 10 meseci ili je od toga odustala.

On je naglasio da EU pokušava da, zajedno sa partnerima, nađe rešenje za, kako je naveo, pitanje koje do sada nije rešeno na odgovarajući način.

"Imamo nekoliko dana do 1. novembra", konstatovao je Stano.

Na pitanje da li Priština ima legitiitet da uvede da RKS registarske tablice i šta će se desiti ako nastavi sa takvim akcijama, Stano je rekao da je najvažnije da se spreče bilo kakvi koraci koji vode ka eskalaciji tenzija.

"EU, zajedno sa partnerima koji su zainteresovani za bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana, radi sa kosovskom i srpskom vladom kako bi sprečili rasplamsavanje nasilja i nove eskalacije. To je u suprotnosti sa interesom naroda i protiv interesa obe strane, i Kosova i Srbije. Njihov prioritet je da napreduju na putu ka EU", poručio je Stano.

On je naglasio da je Beogradu i Prištini najmanje potrebno da dođe do povećanja napetosti.

Poručio je da je potrebno da se ostvari veći napredak kako bi se napredovalo u procesu dijaloga dve strane i kako bi došlo do uspešnog završetka dijaloga, što, kako je naveo, podrazumeva postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Stano je rekao da se kreiranjem tenzija i nerešavanjem problema, izbegavanjem razgovora i dogovora i bez "neophodne volje za kompromisom", to neće postići, već će se naškoditi "sopstvenom narodu".

"Naša poruka je ista - moramo da se ponašamo konstruktivno i u duhu kompromisa kako bismo pronašli rešenje za sva otvorena pitanja i sprečili jednostrane mere i korake koji vode ka eskalaciji jer je ono što je potrebno potpuno drugačije, a to su deeskalacija i napredak", zaključio je Stano.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa