Evropa

Fon der Lajen: EU i Velika Britanija su strateški partneri

Komentari

Autor: Tanjug

27/10/2022

-

07:33

Fon der Lajen: EU i Velika Britanija su strateški partneri
Ursula fon der Lajen - Copyright Tanjug/AP/Bernat Armangue

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da je razgovarala telefonom sa novim britanskim premijerom Rišijem Sunakom i poručila da se raduje saradnji na pitanjima kao što su rat u Ukrajini i klimatske promene.

Fon der Lajen je na Tviteru navela da se raduje i saradnji na pronalaženju zajedničkih rešenja u okviru Protokola o Irskoj i Severnoj Irskoj, kojima će, kako je naglasila, biti obezbeđena stabilnost i predvidljivost.

"EU i Velika Britanija su strateški partneri", naglasila je predsednica Evropske komisije, koja je juče boravila u poseti Skoplju.

Protokolom o Irskoj i Severnoj Irskoj izbegava se "tvrda" granica između Irske i Severne Irske, čime se omogućava nesmetano funkcionisanje ekonomije na celom ostrvu i štite svi aspekti Sporazuma iz Belfasta iz 1988. godine, objavljeno je na sajtu Evropske komisije.

Njime se osigurava celovitost jedinstvenog tržišta robe EU,

zajedno sa svim jamstvima koja ono nudi u pogledu zaštite potrošača, javnog zdravlja i zdravlja životinja, kao i borbe protiv prevara i nezakonite trgovine.

Sporazumom iz Belfasta ili Sporazumom na Veliki petak Severnoj Irskoj se daje široka autonomiju u okviru Ujedinjenog Kraljevstva, a Republici Irskoj mogućnost da, u skladu sa Sporazumom, iznosi svoje stavove i predloge vezano za ovaj entitet i ostrvo.

Komentari (0)

Evropa