Aktuelno

Svedočenje Srđana Lalića na suđenju klanu Veljka Belivuka: Miljković je bio mozak operacije za ubistva

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug/Fonet

29/11/2022

-

10:04

Svedočenje Srđana Lalića na suđenju klanu Veljka Belivuka: Miljković je bio mozak operacije za ubistva
Svedočenje Srđana Lalića na suđenju klanu Veljka Belivuka: Miljković je bio mozak operacije za ubistva - Copyright Fonet/Marko Dragoslavić, MUP Srbije, Prinstscreen YouTube/ Belgian Federal Police

veličina teksta

Aa Aa

Suđenje klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koje optužnica tereti za sedam teških ubistva, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu iskazom okrivljenog-svedoka Srđana Lalića koji je pričao o načinu upotrebe "Skaj" aplikacije u moblinim telefonima, kao i o saradnji sa crnogorskim kriminalnim "kavačkim" klanom, otmicama i ubistvima. Suđenje se nastavlja u četvrtak kada će Lalić nastaviti da odgovara na pitanja suda, advokata i okrivljenih.

lalić je ispričao da je bio distributer "Skaja" od kraja 2018. godine, a da je prethodno od Belivuka dobio tu aplikaciju 2017, koju je uništio posle ubistva Vlasitimira Miloševića, poznatijeg kao slučaj "ubistva na šinama".

Kada je postao zvanični distributer "Skaja" nabavljao je od njih kartice koje je prodavao zvanično za 1.100 evra za šest meseci, 600 evra za tri meseca, a 70 evra za sedam dana, imao je svoje agente prodaje, a bilo je i onih koji su neformalno radili za tu mrežu.

Precizirao je da je imao 1.250 aktivnih korisnika, a kartice je po nešto nižoj ceni prodavao pripadnicima Belivukove grupe, koje je nazvao "ljudima sa stadiona i pripadnicima kavačkog klana" - 950 evra za šest meseci, a 550 evra za tri meseca.

Lalić je rekao da je vodio preciznu evidenciju o svim korisnicima, sa svim relevantnim podacima - broju kartice, ceni prodaje, ko je i kako platio, ko je preuzeo i da se cela evidencija nalazi u njegovm računaru.

Plaćanje kartica za skaj u bitkoinima

Dodao je i da je imao mrežu u zemljama regiona, Nemačkoj i Švajcarskoj, a širio je i na Turski i Francusku. Kartice je plaćao preko Pej-pal naloga i sa svog deviznog računa i banci, uplaćivao je firmi u Torontu, da bi kasnije plaćanja obavljao isključivo u bitkoinima, koje je kupovao iz više izvora, "sa negativnom provizijom".

Lalić je pre toga govorio i o 700.000 evra koje su, po nalogu jednog od vođa "kavačkog" klana Radoja Živkovića, preuzeli od "škaljaraca", a da je, kada je otet, Mile Radulović iz "škaljarskog klana" rekao da je taj novac dao za ubistvo Marka Miljkovića.

Tanjug Video

 

 

"Taj novac je prisvojio Živković, a još u tri navrata sam mu nosio novac u jednu kuću u Zemunu. Jednom je to bilo 30.000 evra za lažne pasoše Severne Makedonije", naveo je on.

Lalić je rekao i da su pripadnici Belivukove grupe dobijali novac i automobile od "kavčana" za zasluge u "ratu sa suprostavljenim im crnogorskim klanom" i naveo da je on jednom dobio 10.000, a drugi put 5.000 evra.

Njih nekoliko iz Belivukove grupe je, kako je naveo, za 100.000 evra kupilo plac od jednog hektara kod Pančevačkog mosta, koji se vodio na ime oca braće Budimir. 

Pričajući o zločinima grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, rekao da ga je advokat Dejan Lazarević nagovarao da ubedi jednog pritvorenika da svedoči protiv postupajućih tužilaca.

Lalić je rekao da je Lazarević  tražio od njega da vrbuje bivšeg pritvorskog cimera okrivljenog-svedoka Nikolu Spasojevića da kaže kako su postupajući tužioci Saša Ivanić i Zoran Babić donosili papire Spasojeviću sa kojih je učio šta će da priča na suđenju.

Lalić je počeo sa izlaganjem o otmici I.S, navodeći da su tog dana mlađi navijači uhvatli I.S. jer je prema njihovim navodima špijunirao ovu grupu, zbog čega su ga tukli i stavili u restoran na stadionu FK Partizan. Prema Lalićevim navodima, on je par puta udario oštećenog po nogama, a čuo je da su ga ostali navijači drogirali, nakon čega je, kako je rekao, Lalić dao oštećenom 2.000 dinara i povukao se u kancelariju. 

On je kazao da je grupa planirala ubistvo Luke Perenčevića i Dejana Savića. Perenčević je ubijen u maju ove godine na Banjici.

Fotografije zločina radi slanja suparničkom klanu

Odgovarajući na pitanja Lalić je rekao da je o ubistvu Aleksandra Gligorijevića saznao sve od Belivuka i ostalih pripadnika grupe, koji su mu do detalja opisali da ga je Belivuk ubio sekirom.

Kada je u pitanju ubistvo Gorana Veličkovća, Lalić je rekao da je tada prvi put ušao u skrivenu prostoriju i prisustvovao procesu uklanjanja tela ubijenog muškarca. Lalić je objasnio da je on pomogao pripadnicima u uklanjanju tela, kao i da je Vlade Draganić bio zadužen za mašinu za mlevenje mesa, dok je Belivuk bio zadužen za komadanje tela sekirom.

Zatim je Lalić ispričao koja korisnička imena su pripadnici koristili na aplikaciji "Skaj". 

Na pitanje šta ga je motivisalo da postane okrivljeni-saradnik, Lalić je odgovorio da ga je motivisao odnos jednog dela kavačkog klana prema nekim drugim članovima. Takođe, Lalić je odgovarajući na pitanja tužioca do detalja opisao kako izgleda skrivena protorija u kući u Ritopeku, kao i dimenzije industrijske mašine za mlevenje mesa, koja se nalazila u toj prostoriji. 

Tužilac je pitao Lalića šta je razlog da se napravi fotografija na kojoj se Belivuk i Lalić smeju držeći još živog Veličkovića, na šta je okrivljeni-svedok odgovorio da je jedan od braće Budimir hteo da impresionira Miljkovića koji nije tada bio u prostoriji.

Lalić je dalje rekao da su se fotografisala tela ubijenih muškaraca i fotografije slale suparničkom klanu kako bi se grupa zastrašila. Zatim je ispričao uznemiravajuće detalje o načinu na koji su tela komadana pre mlevenja u mašini.

Droga raspoređivana na stadionu

Lalić je rekao da su vođe kriminalne grupe, Veljko Belivuk i Marko Miljković, pričali da bez tela nema ni dokaza za pokretanje krivičnog postupku. 

Lalić je pojasnio da je pitao Miljkovića jednom prilikom zašto na taj način uklanjaju tela ubijenih muškaraca, na šta mu je Miljković odgovorio da bez dokaza u vidu tela ubijenog nema ni dokaza i ne može da se pokrene sudski postupak bez tela ubijenog. Lalić je kazao da je Miljkovića bio mozak operacije od početka do kraja, te da je osmislio da će se muškarci ubijati u skrivenoj prostoriji i posle uklanjati uz pomoć mašine za mlevenje mesa.

MUP

 

Pričajući o ubijenom Lazaru Vukićeviću, Lalić je rekao da su prema njemu bili "posebno brutalni", jer je Vukićević po dolasku u Ritopek pucao na Miloša Budimira, dodajući da su vođe grupe tog dana iz Crne Gore naredili da prema Vukićeviću pripadnici ove grupe budu "posebno brutalni".

Lalić je rekao da je Vukićevića udarao kablom po telu, nakon čega su mu crevo sa vodom stavili na 10 metara od usta i nosa kako bi mu onemogućili da diše.Vukićeviću su pripadncii grupe, prema rečima Lalića, pustili glasovnu poruku Belivuka i Miljkovića, u kojoj se čulo da likuju što je otet, preteći mu da će poželeti da umre.

Zatim je Lalić pričao da je o trgovini drogom, precizirajući da je čovek čiji je nadimak "Deda" donosio na stadion drogu gde se raspoređivala, da bi pripadnici grupe dolazili i uzimali svoj deo za dalju prodaju.

Lalić je naveo da su se većina pripadnika grupe bavila prodajom droge, osim Nebojše Jankovića, Vladimira Greka  i Nikole Stefanovića, kao i da su svi koji su radili obezbeđenje po klubovima takođe prodavali drogu.

Svedočenje i o ubistvima koja nisu obuhvaćena optužnicom

Lalić je na prethodnim suđenjima detaljno pričao o ubistvima sa optužnice, kao i o zločinima koji se na njoj nisu našli. 

Lalić je pored ubistava sa optužnice, pričao i o ubistvima Ljubomira Markovića Kiće, Ljubomira Lainovića, Vlastimira Miloševića, Mirka Kojića, Adisa Spahića, Damira Hodzića, Aleksandra Šarca, Mileta Radulovića "Kapetana", Mirka Kojića, Miloša Perunićića, Igora Dedovića, Stevana Stamatovića i drugih. 

On je potvrdio da je ova grupa bila oslonjenja na "Kavački klan" čiji je vođa Radoje Zvicer, za kojeg je rekao da je dao pet miliona evra da se promeni vlast u Srbiji, jer je kao najveću pretnju po klan video predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zbog čega je planirana njegova likvidacija.  Pričao je i o trgovini drogom, oružju, otmicama, objašnjavajući kako je grupa funkcionisala. 

Lalić se sa Tužilaštvom za organizovani kriminal nagodio da za kaznu zatvora od 18 godina priča o zločina nekadaašnjih prijatelja, pripadnika ove organizovane kriminalne grupe.

Osim Lalića, sporazum s tužilaštvom su sklopili i Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević koji su pristali da za kazne zatvora od 14 i 15 pričaju o zločinima koje je grupa počinila. Oni će svedočiti nakon Lalićevog iskaza.

Fonet/Marko Dragoslavić

 

 

Prethodno ročište prvobitno zakazano za 10. novembar je odloženo, jer je Miljkovićev branilac Vladimir Petrović tražio izuzeće postpajućih tužilaca Zorana Babića i Saše Ivanića, kao i Tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića, Višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića, Apelacionig tužioca Tomislava Kilibarde i Republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac. Kako Tanjug saznaje, svi zahtevi za izuzeće su odbijeni kao neosnovani i danas se očekuje nastavak suđenja. 

Pripadnici grupe su dovedeni iz pritvora Okružnog zatvora, u dva navrata u koloni od dve marice i šest automobila policije. 

U Specijalni sud su došli i okrivljeni koji se brane sa slobode, među njima je Miloš Lukić Selak, Filip Ivanovski, Vojislav Đorđević, zajedno sa svojim advokatima. 

Komentari (0)

Srbija