Aktuelno

Lalić izneo detalje o zločinima klana Belivuk: Niko nije rekao - ja to neću, nikome nije pozlilo tokom ubijanja (VIDEO)

Komentari

Autor: Tanjug, Fonet, Euronews Srbija

01/12/2022

-

09:16

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Svedok okrivljeni Srđan Lalić nastavio je danas u Specijalnom sudu u Beogradu sa davanjem iskaza tokom nastavka suđenja organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji pripadnici se potvrđenom optužnicom terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito nošenje i držanje oružja, otmicu i silovanje. Suđenje će biti nastavljeno sutra, kada će Lalić i dalje odgovarati na pitanja branilaca i okrivljenih. 

Odgovarajući na današnja pitanja sudije, Lalić je rekao da on nikad nije video da je nekom pozlilo tokom ubijanja i uklanjanja tela, dodajući da niko od pripadnika ne bi pokazao slabost.

Lalić je rekao da je optuženi Vlade Draganić bio zadužen za industrijsku mašinu za mlevenje mesa, prvo je uključivao i isključivao u procesu mlevenja, a kasnije čistio i rasklapao.

Mašina je kako je kazao Lalić mogla i kosti da melje, a nakon tog procesa mašina je prvo čišćena vodom, zatim posipana sonom kiselinom ili varikinom, kao što je bila procedura i za celu skrivenu prostoriju.

Sudija je pitala Lalića i za prebijanje I.S, na šta je on rekao da ga je udario par puta drvenom drškom od lopate po cevanicama, navodeći da oštećenom "nije pukla ni koža".

Takođe, Lalić je rekao da su ga vođe grupe nakon ubistva Milana Ljepoje, pitale da li bi se bunio da podeli sa Milošem Budimirom kokain koji je poslao Radoje Zvicer kao nagradu za ovo ubistvo, jer Budimir nije učestvovao zbog korone, na šta je Lalić vođama rekao da nije problem. 

Tanjug

Krivična dela sve teža i teža, zadaci izvršavani bez pogovora

Lalić je naveo da su on i svi ostali sukcesivno uvlačeni u sve teža i teža krivična dela, uključujući i monstruozna ubistva, i da nisu smeli da se suprostave, jer su strahovali za sopstveni život.

"To je bio neki prihvatljivi način ponašanja u grupi. Radili smo sve da ne bismo bili ugroženi, suprostavljanje bi bilo loše protumačeno od vođa grupe", rekao je Lalić odgovarajući na pitanja advokata oštećenih i precizirao da su zadatke dobijali od vođe Belivuka.

Kako je objasnio, kad dobiju zadatak, niko nikad nije reagovao, a pogotovo ne da kaže: "Ja to neću". "Nisam ni pokušao da se usudim na takvo nešto. Mislim da su i svi drugi razmišljali isto. U okviru ove grupe smo naučili da se lako može izgubiti život", naveo je Lalić.

Lalić je kazao da nije smeo da se usudi da odbije neki zadatak vođa grupe Vejka Belivuka i Marka Miljkovića. Odgovarajući na pitanja punomoćnika oštećenih, okrivljeni-saradnik je ispričao i da Belivuk ili Miljković potpuno različiti, te da Belivuk ima neku prirodnu harizmu, dok je Miljković mnogo lukaviji i povlači više poteza, a na pitanje ko je imao veći autoritet, Lalić nije odgovorio.

On je dodao da su vođe kriminalne grupe Belivuk i Marko Miljković ohrabrivali nasilnički način ponašanja.

"Znao sam da, ako tako funkcionišem, nemam većih razloga da brinem za svoj život. Bojao sam se da bih, ako ne slušam, inicijativu za ubistvo mogao da pokrene Miljković, pored ostalog i zbog finansijskih interesa i motiva", rekao je on.

Odgovarajući na pitanja advokata Jerkovića, Lalić je naveo da je u Barseloni bio 10-ak dana i da je bio u magacinu i video drogu koja je kasnije transportovana  u Nemačku, a za to je, kazao je, bio zadužen Luka Živanović.

Lalić je, na pitanje advokata da li je bilo moguće da je neki član grupe bez znanja vođa klana mogao samostalno da priodaje narkotike odgovorio "teško".

Govorechi o trgovini drogom, Lalić je naveo da je tokom saradnje sa Radojem Zvicerom bilo do 10 pošiljki sa drogom u Beč i Prag, dodajući da njegova zarada nije bila u kontinuitetu ista, jer je "tržište droge nestabilno"

Advokat Petrović kažnjen zbog remećenja reda u sudnici

Vladimir Petrović, advokat odbrane u sluccaju Veljka Belivuka i Marka Mirkovića kažnjen je danas sa 100.000 dinara, zbog remećenja reda u sudnici Specijalnog suda u Beogradu. Tokom suđenja je došlo do prepirke između sudije i advokata Petrovića, koji je nezadovoljan odgovorima okrivljenog-saradnika Srđana Lalića i nereagovanjem sudije, tražio izuzeće sudskog veća, ali ga je ubrzo i povukao nakon konsultacije sa svojim klijentom.

Nakon što je Belivukov advokat Nikola Jerković postavio više pitanja o neprokretnoj i pokretnoj imovini Lalićevoj, među kojima i je i kuća u Kotoru, sudija je neka pitanja zabranila, advokat Vladimir Petrović se pobunio, a sutkinja mu je oduzela reč. Miljković je zatim citirao tačke zakona i naveo da je Lalić sporazumom obavezan da priča o svim krivičnim delima.

Advokat Petrović je ustvrdio da sudija ima duple standarde, nakon čega ga je ona kaznila novčanom kaznom.

Jedan od Belivukovih branilaca, Dragan Malović, postavljao je pitanja o opservaciji Vlastimira Miloševića, koji je ubijen 30. januara 2017. godine u Beogradu, u kojoj je i Lalić učestvovao.  Na jedno od pitanja okrivljeni-saradnik je rekao da nije bio nagrađen za tu opservaciju, kao i da nije mislio da će grupa ubiti Miloševića.

Na to su reagovali advokati odbrane, tvrdeći da Lalić omalovažava advokate svojim komentarima  i drskim odgovorima, ističući da se Lalićevi odgovori na pitanja odbrane znantno razlikuju od odgovora tužilaštvu i sudiji.

Dalje je Malović ispitivao Lalića o ubistvu Ljubomira Markovića Kiće, na šta je Lalić ponovio da je on pozajmio svoj automobil članovima grupe, a da je Ljubomir Lainović izvršio ubistvo.

Rekao je i da Radoja Zvicera nikad nije video lično, ali da mu je u komunikaciji skaj telefonom, jednom prilikom preneo da se Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, žalio Zviceru da nema para da isplati izvršioca ubistva 50.000 evra. Odgovarajući na pitanja advokata Dalibora Katančevića, branioca optuženog Nemanje Lakićevića, Lalić je rekao da nije siguran da li je pre krivične prijave ikada čuo za prezime Lakićević.

Pravni zastupnici u postupku koji se vodi portiv Belivuka, Miljkovića i ostalih pripadnika ovog klana su nakon današnjeg ročišta rekli su da će Lalićeva izjava svakako da upotpuni optužnicu i potvrdili da je današnja atmosfera u sudnici, tokom davanja iskaza ovog svedoka okrivljenog, bila napetija nego što je bila ranije.

Detaljnije o tome šta su rekli ispred Sprecijalnog suda pogledajte u videu.

Euronews

Lalić govorio i o ubistvima koja nisu obuhvaćena optužnicom

Okrivljeni-svedok je dao je svoje izlaganje na prethodnom ročištu. Odgovarajući na pitanja Lalić je rekao da je Miljković bio mozak ove grupe, kao i da je on osmislio na koji način će se tela, nakon ubijanja, uklanjati. Otkrio je i da je grupa planirala ubistva Dejana Savića i Luke Perenčevića, koji je ubijen u maju ove godine na Banjici.

Lalić je rekao da je bio distributer za kriptovanu aplikaciju "Skaj", te da je pre hapšenja imao 1.250 korisnika, napominjući da je snabdevao većinu pripadnika "kavačkog klana".

Takođe, odgovarajući na pitanja Lalić je rekao da su tela ubijenih muškaraca fotografisali i slali suparničkoj grupi da bi ih zatrašili.

alić je na prethodnim suđenjima detaljno pričao o ubistvima sa optužnice, kao i o zločinima koji se na njoj nisu našli.

On je potvrdio da je ova grupa bila oslonjenja na "Kavački klan" čiji je vođa Radoje Zvicer, za kojeg je rekao da je dao 5 miliona evra da se promeni vlast u Srbiji, jer je kao najveću pretnju po klan video predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog čega je planirana njegova likvidacija.

Pričao je i o trgovini drogom, oružju, otmicama, objašnjavajući kako je grupa funkcionisala. 

Lalić je pored ubistava sa optužnice pričao i o ubistvima Ljubomira Markovića Kiće, Ljubomira Lainovića, Vlastimira Miloševića, Mirka Kojića, Adisa Spahića, Damira Hodzića, Aleksandra Šarca, Mileta Radulovića "Kapetana", Mirka Kojića, Miloša Perunićića, Igora Dedovića, Stevana Stamatovića i drugih.

Nakon Lalićevog iskaza slede i drugi okrivljeni-saradnici Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević.

Lalić se sa Tužilaštvom za organizovani kriminal nagodio da za kaznu zatvora od 18 godina priča o zločina nekadaašnjih prijatelja, pripadnika ove organizovane kriminalne grupe.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića danas su ponovo dovedeni u Specijalni sud u Beogradu, gde im se nastavlja suđenje za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.

Pripadnici grupe su dovedeni iz pritvora Okružnog zatvora, u dva navrata u koloni od dve marice i šest automobila policije. Takođe, okrivljeni, koji se brane sa slobode, došli su u Specijalni sud, a među njima je Miloš Lukić Selak, Filip Ivanovski, Vojislav Đorđevic zajedno sa svojim advokatima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija