Aktuelno

Nastavak suđenja Belivukovoj grupi: Ukinut pritvor četvorici optuženih, nastavak suđenja u novembru

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2022

-

09:36

Nastavak suđenja Belivukovoj grupi: Ukinut pritvor četvorici optuženih, nastavak suđenja u novembru
Nastavak suđenja Belivukovoj grupi: Ukinut pritvor četvorici optuženih, nastavak suđenja u novembru - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu iznošenjem odbrane okrivljenih nastavljeno je suđenje organizovanoj krimnalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji pripadnici optužnicom terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oruzja, otmicu i silovanje.

Predsednica sudskog veća Vinka Behara danas je na predlog advokata odbrane ukinula pritvor optuženima Borisu Karapandziću, Filipu Ivanovskom, Vladi Georgijevu i Milošu Lukiću Selaku i odredila im  zabranu napuštanja boravišta uz obavezno javljanje u nadležnu Policijsku stanicu na svakih 15 dana.

Sudija je na početku današnjeg ročišta saopštila da svedoci-okrivljeni neće danas iznositi svoju odbranu, na šta su advokati odbrane burno reagovali i tražili ukidanje pritvora pojedenim optuženima.

Optuženi Mijat Simeunović je prvi negirao krivicu, navodeći da nije član ni kriminalne ni navijačke grupe, a sledeći Miloš Lukić Selak negirao je takođe da je počinio krivična dela za koja se tereti, navodeći da dolazi iz jedne ugledne porodice i da je učinjenja velika nepravda prema njemu.

Aleksa Dunjić je negirao sve navode iz optužnice, dok je Vojislav Ðorđević rekao da ima glavobolju i zamolio sudija da iznese odbranu na nekom drugom ročištu, što je sudija dozvolila.

Okrivljeni Aleksa Stošić je rekao da će svoju odbranu izneti kada čuje šta svedok-okrivljeni Srđan Lalić ima šta da kaže, a Vladimir Dimitrijević je negirao krivicu tvrdeći da nije član ni kriminalne ni navijačke grupe. Dragan Mitrović je kratjko rekao da nije kriv i da neće odgovarati na pitanja.


Senad Rešović je rekao da je on radio kao obezbeđenje Belivuku i Miljkoviću, tvrdeći da on nije imao nikakve veze sa omicom, te da njegov DNK nije pronađen u kolima iz kojih je on po rečima tužilaštva oteo nekoga. Rešović je rekao da tužilaštvo jedino kao dokaz ima svedočenje kako je rekaa Rešović "tajnog agenta" Bojana Hrvatina.

Advokati odbrane su počeli sa predlozima za ukidanje pritvora njihovim branjenicima, a prvi je to od suda zatrazila advokat Marka Andrića.

Na prethodnim suđenjima optuženi među kojima su i Miljković i Belivuk negirali su krivična dela koja im se stavljaju na teret.


Većina optuženih su kratko negirali krivicu navodeći da će detaljnu odbranu izneti tokom suđenja, odnosno nakon svedoka-okrivljenih.

Belivuk je tada negirao krivicu za krivična dela za koja je optužen, tvrdeći da je optužnica "izmišljotina" i da su dokazi podmetnuti, dok je Miljkovć rekao da su slike sa optuznice fotošopirane, a da je oružje i mašina za mlevenje mesa naknadno uneta u kuću u Ritopeku.

Svi optuženi, sem svedoka okrivljenih, su negirali izvršenje krivičnih dela, dok su svedoci okrivljeni Nikola Spasojević, Bojan Hrvatin i Srđan Lalić priznali krivicu.

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal grupa se tereti za ubistva Aleksandra Gligorijevića, Gorana Veličkovića, Zdravka Radojevića, Lazara Vukičevića, Milana Lepoje, Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića, ali i trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal sklopili su Hrvatin, Spasojević i Lalić, koji su pristali da za blažu kaznu zatvora pričaju o zločinima koje je počinila grupa.
U toku ove nedelje održana su četiri ročišta na kojima su svi optuženi negirali izvršenje krivičnih dela, dok su se neki izjasnili da će detaljnu odbranu izneti nakon svedoka-okrivljenih Bojana Hrvatina, Nikole Spasojević i Srđana Lalića.

Po završetku suđenja Hrvatinu će biti izrečena kazna zatvora od 15 godina, Spasojeviću od 14 godina i Laliću od 18 godina.

Sudija je zakazala sledeća ročišta za 7,8. i 10. novembar, kada svedoci-okrivljeni treba da iznesu svoju odbranu.
 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Dragan

21.10.2022 17:53

Da li sam dobro razumeo? Optužen za teška zlodela, izjaviš da nisi kriv i onda te puste da se braniš sa slobode?

Srbija