Aktuelno

Muškarac koji je veličao "Islamsku državu" u Srbiji optužen za javno podsticanje izvršenja terorističkih dela

Komentari

Autor: Tanjug

06/12/2022

-

15:34

Muškarac koji je veličao "Islamsku državu" u Srbiji optužen za javno podsticanje izvršenja terorističkih dela
Muškarac koji je veličao "Islamsku državu" u Srbiji optužen za javno podsticanje izvršenja terorističkih dela - Copyright google.rs/maps

veličina teksta

Aa Aa

Optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal protiv Igora Despotovića, kojom mu se na teret stavlja javno podsticanje na izvršenje terorističkih dela, je stupila na pravnu snagu, a pripremno ročište pred početak suđenja je zakazano za 16.decembar, saopštilo je ovo tužilaštvo.

Despotović se tereti da je kontinuirano i javno, putem video snimaka, fotografija i tekstova iznosio i prenosio ideje kojima se neposredno podstiče na vršenje krivičnog dela terorizam.

Sumnja se da je Despotović u periodu od početka marta 2020. godine do 5. februara ove godine, na više društvenih mreža administrirao, odnosno prvo otvorio, a zatim upravljao sa više naloga i u delu naloga, koji je javan i dostupan za sve korisnike.

Zatim je kako se sumnja postavio niz sadržaja – tekstova, snimaka i fotografija koji veličaju organizaciju, koja je od strane Ujedinjenih nacija proglašena za terorističku – "Islamska država", veličaju njeni pripadnici, poziva na "džihad“, propagiraju i veličaju njeni postupci, poziva na pružanje materijalne pomoći i pristupanje u njene redove, na oružanu borbu, nasilje, ubistva i na samoubilačke akcije i prikazuju snimci istih.

Između ostalog je i objavio sadržaj u kome se izdaju uputstva kako treba izvršiti napade i ubijati nemuslimansko stanovništvo, poput opisa metoda trovanja stanovništva gasom "Sarin“.

Despotović je osuđivan presudom Višeg suda u Beogradu 2018. godine zbog krivičnog dela rasna i druga diskriminacija, na kaznu zatvora u trajanju od 6 meseci, koja je izvršena u prostorijama u kojima stanuje, uz primenu elektronskog nadzor. Optuženi Despotović se nalazi u pritvoru od 18.februara ove godine.

Komentari (0)

Srbija