Aktuelno

Stoltenberg: NATO posvećen miru i dijalogu Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/07/2021

-

18:20

Stoltenberg: NATO posvećen miru i dijalogu Beograda i Prištine
Stoltenberg: NATO posvećen miru i dijalogu Beograda i Prištine - Copyright Tanjug AP/Olivier Hoslet

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas posle posete misiji Kfora da je NATO posvećen miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i istakao značaj dijaloga između Beograda i Prištine.

“Očekujem da se kosovske vlasti pridržavaju sporazuma koji smo postigli 2013. Godine i da kosovske bezbednosne snage ne budu razmeštene na severu bez prethodne saglasnosti Kfora i NATO, i to još uvek važi. Mislim da je ovo najbolji način da se nastavi sa pronalaženjem prave ravnoteže i da se izbegnu situacije koje bi mogle potkopati i oslabiti napore za pronalaženje rešenja i da se izbegne bilo šta što bi moglo podrivati dijalog Prištine i Beograda“, kaže Stoltenberg.

„Moja poruka sagovornicima je bila da će NATO ovde da ostane. Naša misija se zasniva na odgovornosti, a KFOR je na Kosovu da pomogne u stvaranju sigurnog i mirnog okruženja za sve zajednice. Takođe snažno podržavamo napore na pronalaženju političkog rešenja. Ovde smo dugi niz godina. Osećamo odgovornost da doprinesemo miru i stabilnosti na Kosovu, što je takođe važno za ceo region“, navodi.

„Važno je da radimo zajedno, a KFOR je na Kosovu kako bi stvorio bezbedno okruženje za sve zajednice. Ovde smo dugi niz godina i osećamo odgovornost da doprinesemo stabilnosti na Kosovu koja je važna za ceo region“.

Stoltenberg je na Tviteru naveo da je razgovarao i sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem.

"Sjajno je posetiti Kfor koji pokazuje posvećenost NATO miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Takođe sam se sastao sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem i razgovarao o razvoju događaja na Kosovu. Istakao sam značaj dijaloga između Prištine i Beograda", napisao je Stoltenberg na Tviteru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija