Evropa

Stoltenberg nakon NATO samita u Briselu: Odgovoriti na uspon Kine, ne ulazimo u novi hladni rat

Komentari

Autor: Euronews

14/06/2021

-

17:20

Stoltenberg nakon NATO samita u Briselu: Odgovoriti na uspon Kine, ne ulazimo u novi hladni rat
Stoltenberg nakon NATO samita u Briselu: Odgovoriti na uspon Kine, ne ulazimo u novi hladni rat - Copyright Tanjug/AP/Kenzo Tribouillard

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da je zabrinut jer Kina brzo širi svoj nuklearni arsenal i vojno sarađuje sa Rusijom.

Šef NATO-a pozvao je članice da odgovore na uspon Kine na samitu osmišljenom da pojača američku podršku zapadnom savezu, prenosi BBC.

Stoltenberg je ocenio da je sastanak "ključan trenutak" za Alijansu.

On je dodao da su se lideri NATO dogovorili da povećaju ulaganje u sva tri zajednička budžeta saveza. Stoltenberg je rekao da NATO saveznici rade na tome kako da obezbede dalji rad međunarodnog aerdroma u Kabulu, u čemu bi Turska trebalo da ima ključnu ulogu, ali da nisu donete nikakve odluke.

"I dalje smo zabrinuti zbog čestog nedostatka transparentnosti i upotrebe dezinformacija u Kini. Ne ulazimo u novi hladni rat i Kina nije naš protivnik, niti neprijatelj. Ali kao savez moramo zajedno da se pozabavimo izazovima koje uspon Kine predstavlja za našu bezbednost", rekao je Stoltenberg novinarima u sedištu NATO-a uoči samita.

 Nije na Rusiji da odluči o ulasku Ukrajine u NATO jer nema pravo na veto, rekao je Stoltenberg.


"Svaka nacija ima pravo da odluči o svom putu. Šaljemo poruku da je na Ukrajini i članicama NATO da odluče kada bi Ukrajina mogla da postane član Alijanse", izjavio je Stoltenberg, a preneo Si-En-En.

On je dodao da "Rusija, naravno, ne može da uloži veto na to šta komšije mogu da rade".

Lideri NATO samita su u finalnom saopštenju naveli da je cilj da tu vojnu organizaciju ojačaju kao "organizacioni okvir za kolektivnu odbranu u evroatlantskoj sferi, a protiv svih pretnji iz svih pravaca".


Dodaje se "da je cilj saveznika da NATO postane vodeća međunarodna organizacija kad je reč o razumevanju i prilagođavanju uticaju klimatskih promena na bezbednost", prenosi Rojters.

"Pozivamo Rusiju da se odrekne toga da Češku Republiku i SAD označava kao "neprijateljske zemlje", navodi se u saopstenju.

Tanjug/AP/Olivier Hoslet

 

U završnom saopštenju usvojenom nakon samita ističe se i da će NATO odgovoriti na rastući nuklearni arsenal Rusije, poziva se Iran da obustavi sve aktivnosti vezane za balističke rakete, dok je Kina predstavljana kao "sistemski izazov".


Lideri su takođe u saopštenju naveli da će obezbediti sredstva za međunarodni aerodrom Hamid Karzai u Kabulu.

To je prvi sastanak američkog predsednika Džoa Bajdena u NATO-u od stupanja na dužnost.

NATO je moćan politički i vojni savez 30 evropskih i severnoameričkih zemalja. Osnovan je posle Drugog svetskog rata kao odgovor na pretnju komunističke ekspanzije.

Merkel: Otvoreno novo poglavlje NATO sa Bajdenom
 

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas na samitu NATO-a da je, sa novim američkim predsednikom DŽozefom Bajdenom, otvoreno novo poglavlje zapadne vojne alijanse.


Ona je rekla da je Nemačka posvećena postizanju cilja NATO o izdvajanju dva odsto svog bruto domaćeg proizvoda za vojsku, preneo je Rojters.

Merkelova je istakla da Rusija ne vidi NATO kao partnera, već nažalost kao protivnika.

Nemačka kancelarka je navela da NATO treba da se drži pristupa odvraćanja i dijaloga.

Ona je, takođe, kazala da treba analizirati misiju u Avganistanu, šta je bilo dobro, a šta ne.

Merkelova je rekla i da NATO vidi nove izazove u hibridnoj taktici, koju primenjuju Kina i Rusija.

Prema njenom mišljenju, u današnjoj diskusiji je bilo jasno da Rusija predstavlja veliki izazov.

Nemačka kancelarka je istakla da je Kina rival u mnogim pitanjima i partner u mnogim drugim.

Merkelova je zaključila da NATO treba uvek da ponudi dijalog - tamo gde je to moguće, ali i da bude spreman tamo gde postoje hibridne pretnje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa