Aktuelno

Delta soj na mapi Evrope: Zbog zaraznije varijante korone pojedine države vraćaju epidemiološke mere

Komentari

Autor: T. Stanković

02/07/2021

-

21:00

Delta soj na mapi Evrope: Zbog zaraznije varijante korone pojedine države vraćaju epidemiološke mere
Delta soj na mapi Evrope: Zbog zaraznije varijante korone pojedine države vraćaju epidemiološke mere - Copyright EPA/YOAN VALAT/Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U četvrtak je prvi put identifikovan delta soj koronavirusa u Srbiji kod dva državljana koji su se nedavno vratili u zemlju iz inostranstva. Prema saopštenju Ministarstva zdravlja, oba kovid pacijenta su mlađe i nevakcinisane osobe koje su trenutno u stabilnom stanju.

Delta varijanta koronavirusa prvi put je bila identifikovana u Indiji krajem 2020. godine, a u Evropu, tačnije u Veliku Britaniju je stigla polovinom aprila, posle čega se ubrzo proširila na ceo kontinent, a u nekim državama postala dominantan soj.

Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, do 29. juna soj je identifikovan na 96 teritorija širom sveta. Trenutno nije otkriven u samo 11 evropskih država, a taj broj čine pre svega izuzetno male zemlje poput Andore, Monaka ili Linhenštajna, koje SZO uopšte ne navodi u svom izveštaju.

Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije su pre nekoliko nedelja upozorili da je ova varijanta postala dominantna u Velikoj Britaniji i Rusiji i da ima mnogo veću virulentnost. Naime, smatra se da jedan kovid pacijent može da prenese delta soj na još pet osoba. 

Upravo zbog toga, brojne države, u kojima je prisutna ova varijanta virusa, vraćaju određene epidemiološke mere ili pomeraju datum ukidanja već postojećih restrikcija.

Dominantan soj u Velikoj Britaniji

U Velikoj Britaniji je 15. aprila bio prvi put detektovan delta soj, a tokom poslednjih meseci ova varijatna je postala dominantna u zemlji. Procenjuje se da ovaj soj čini čak 90 odsto slučajeva novozaraženih.

Tanjug/AP/Pavel Golovkin

 

Velika Britanija od početka pandemije detaljno radi sekvencije, što znači da laboratorije ispituju genetski materijal otkriven u virusu, te je poznat relativno tačan broj različitih sojeva.

Premijer Boris Džinson pomerio je datum popuštanja mera sa 21. juna na 19. jul.

Ograničenja koja su trenutno na snazi uključuju "pravilo šest" koje podrazumeva: zatvorene noćne klubove, ograničenje kapaciteta u pozorištima i bioskopima i nošenje maski u javnim prostorima.

U zatvorenim privatnim prostorima je dozvoljeno okupljanje šest osoba ili dva domaćinstva.

Evropske države zabrinute — ukidanje mera se odlaže

Samo par dana posle pojavljivanja ove varijante u Velikoj Britaniji, 23. aprila u Belgiji je otkriven delta soj kod grupe studenata koji su u državu doputovali iz Pariza. 

U narednih nekoliko dana delta soj je počeo znatno brže da se širi kontinentom, a do početka maja je bio detektovan u: Nemačkoj, Holandiji, Irskoj i Švajcarskoj, Francuskoj, Češkoj Poljskoj, Portugalu, Grčkoj, Španiji, Danskoj, Norveškoj, Finskoj Švedskoj, Holandiji i Austriji.

EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

 

Iako u ovim evropskim zemljama delta soj nije toliko dominantan koliko je u Velikoj Britaniji, pooštravanje epidemioloških mera postaje sve češća tema.

Francuski Ministar zdravlja Olivier Veran rekao je da varijanta delta sada predstavlja oko 20 odsto kovid slučajeva u toj državi. Zbog velikog prisustva ovog soja u regiji Land, Francuska vlada je u  odložila ukadenje ograničenja koja su trenutno na snazi.

Nemačko javno zdravstveno telo, Institut Robert Koš, otkrio je da je varijanta delta činila oko 36 odsto slučajeva u nedelji od 15. do 20. juna, što je 15 odsto više u odnosu na nedelju ranije. Nemačka, kao i Francuska zabranile su neesencijalna putovanja osobama koje u te države stižu iz Ujedinjenog Kraljevstva, kako bi tako delimično sprečile širenje delta soja.

Nemačka je takođe uvela obavezan dvonedeljni karantin svim putnicima koji u državu stižu iz Rusije ili Portugala.

Države u kojima je otkriven delta soj

profimedia

 

Italijanski Nacionalni zdravstveni institut otkrio je u petak da se država suočava sa porastom slučajeva varijante delta i kappa, čineći skoro 17 odsto ukupnog broja novozaraženih.

Španija i Portugalija takođe su prijavile porast slučajeva varijante delta, kao i Poljska, Rusija, Švajcarska i Turska. 

Zemlje na jugu Evrope, poput Španije, Portugala i Grčke u jednom periodu imale su blaže mere po pitanju ulaska u zemlju, kako bi oživele turizam. Ipak na kraju je Portugal morao da pooštri svoje restrikcije.

Portugal je jedna od malobrojnih zemalja EU koja je Britancima dozvolila ulazak, ali ove nedelje je ipak uvela obavezan dvonedeljni karantin svim putnicima koji stižu iz Ujedinjenog Kraljevstva. Noćni policijski čas ponovo se uvodi u nekoliko portugalskih gradova, uključujući Lisabon i Porto, koji će trajati od 23 časa do pet sati ujutru.

Ljudi koji žive u gradskom području Lisabona, gde je koncentrisana većina novih slučajeva, moraće da prilože test negativnog koronavirusa ili potvrdu o vakcinaciji da bi napustili ili ušli u region tokom vikenda.

Na Kipru, gde je delta soj bio prvi put detektovan 19. maja, predsednik Nikos Anastasiades je zakazao hitan sastanak u ponedeljak, 4. jula, zbog naglog porasta broja novozaraženih. Sedmodnevni broj novih slučajeva je poraslo na duplo sa 76 na 132, za samo deset dana. Ministarstvo zdravlja naglašava da je ugrožena uzrasna grupa od 16 do 18 godina, te poziva roditelje na vakcinaciju dece.

Sve gora situacija u Rusiji

U Rusiji se prvi slučaj delta soja pojavio 13. maja, kod grupe studenata koji su u državu stigli iz Indije. U tom regionu sa delta varijantom su se takođe suočile Letonija, Litvanija, Ukrajina i Belorusija.

Budući da je samo 15 odsto ruskog stanovništva primilo barem jednu dozu vakcine zbog delta varijante, koja je dominantna u oblastima Moskve i Sankt Peterburga, trenutno je stopa smrtnosti najveća od početka pandemije. U ponedeljak, 28. juna samo je u glavnom gradu zabeleženo 124 umrlih zbog posledica koronavirusa, a novi, do sada najgori talas, je izazvan delta varijantom.

ASSOCIATED PRESS

 

Stanje u regionu

Grčka je bila prva zemlja na Balkanu, koja je 25. aprila otkrila delta varijantu kod muškarca iz severnog dela države. Ovaj soj koronavirusa otkriven je u četiri države koje se graniče sa Srbijom. Prvo je Ministarstvo zdravlja Rumunije potvrdilo prvi slučaj indiskog soja 29. aprila, zatim je soj stigao u Sloveniju 12. maja, a Mađarska je identifikovala dva slučaja 28. maja. U Bugarskoj je prvi slučaj otkriven tek 17. juna, a u Srbiji, kao i ranije spomenuto u tekstu, delta varijanta se pojavila 1. jula.

Ipak, u ovim državama taj soj i dalje nije znatno uticao na stanje epidemije.

Šta sve znamo o delta soju?

Novi soj koronavirusa koji se prvi put pojavio u Indiji doneo je dodatna ograničenja i zabrinutosti nakon što je počeo da se širi na 96 teritorija sveta.

Soj B.1.617 prvi put je otkriven u krajem 2020. godine i deli se na više mutacija koje utiču na to kako se vezuje za naše ćelije.

Pixabay

 

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) označila je delta soj kao zabrinjavajuću mutaciju, rekavši da postoje indikacije da se brže širi, izaziva teži oblik bolesti i smanjuje efikasnost vakcina i terapije.

Procene Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) su da bi delta varijanta koronavirusa mogla već do kraja avgusta da bude odgovorna za 90 odsto novih infekcija u EU.

ECDC, sa sedištem u Stokholmu, procenjuje da je delta varijanta za 40 do 60 odsto zaraznija od alfa varijante koja je prvi put identifikovana u Velikoj Britaniji i koja trenutno dominantna u Evropskoj uniji.

Delta varijanta ima višestruke mutacije koje odlikuje lakši prenos. Smatra se da, kada je u pitanju ovaj soj, jedan zaraženi pacijent može da prenese virus na pet osoba.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija