Aktuelno

Ukinut pritvor članu Belivukove grupe Mijatu Simeunoviću, Lalić nastavio svedočenje

Komentari

Autor: Tanjug

23/12/2022

-

21:26

Ukinut pritvor članu Belivukove grupe Mijatu Simeunoviću, Lalić nastavio svedočenje
Ukinut pritvor članu Belivukove grupe Mijatu Simeunoviću, Lalić nastavio svedočenje - Copyright E-Stock/Nataša Rajaković, Miloš Rafailović, MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni sud za organizovani kriminal ukinuo je danas Mijatu Simeunoviću, članu organizovane kriminalne grupe Marka Miljkovića i Veljaka Belivuka, meru pritvora i zamenio je blažom merom puštanja na slobodu uz zabranu napuštanja grada Beograda.

Odlukom Specijalnog suda, takođe je Simeunoviću naloženo da se nadležnoj policijskoj stanici javlja svakog 1. i 15. u mesecu.

Advokati članova organizovane kriminalne grupe Marka Miljkovića i Veljka Belivuka, koji su optuženi za sedam ubistava i niz drugih teških krivičnih dela, danas su zatražili ukidanje pritvora, odnosno, zamenu pritvora blažom merom.

Blažu meru tražili su advokati Nemanje Lakićevića, Vladimira Greka, Milovana Tadića, Alekse Dunjića i Alekse Stošića, ali je sudsko veće to odbilo.

Zamenik tužioca Saša Ivanić se usprotivio zahtevu advokata, kazavši da je stav Tužilaštva za organizovani kriminal da oni treba da ostanu i dalje u pritvoru u cilju neometanog vodjenja postupka.

Osim toga, u Specijalnom sudu u Beogradu danas je ispitivanjem okrivljenog-saradnika Srđana Lalića nastavljeno suđenje pripadnicima organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji se potvrđenom optužnicom terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.

Lalić negirao da je lično ubio Nikolu Mitića, samo je učestvovao

Lalić je izjavio da nije on ubio Nikolu Mitića, već da je samo učestvovao u njegovom ubistvu, a govorio je i o tome kako je brisao snimke pucnjave sa kamera na stadionu Partizana.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića se potvrđenom optužnicom terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.

Inače, Nikola Mitić iz Beograda je pre nego što su ga pripadnici klana Veljka Belivuka odveli u Ritopek, gde su ga udavili i zaklali, pa telo samleli u mašini za mlevenje mesa i bacili u Dunav, bio brutalno isprebijan u bunkeru na Partizanovom stadionu.

Miljković je danas nešto posle 15 časova nastavio sa ispitivanjem svog dojučerašnjeg druga Lalića u vezi sa izvršenjem krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret.

Miljković je pitao Lalića kada je prvi prvi put ubio čoveka i koga, dodajući da je Lalić potpisao da je ubio šestoro ljudi. Lalić mu je na to odgovorio da je samo učestvovao u ubistvima, kao i da je prvi put učestvovao u ubistvu Nikole Mitića.

MUP Srbije

Srđan Lalić

Lalić je rekao da mu je bilo žao iako ga nije poznavao zato što je Mitić 28 dana pre toga izašao iz zatvora.

Kada je reč o brisanju snimaka sa kamera Partizanovog stadiona, na konstataciju Miljkovića da je Lalić sa Veljkom Belivukom išao da briše snimke pucnjave sa video nadzora na stadionu i pitanje kako su se  predstavljali Lalić je rekao da je tu bio portir koji je negodovao i da je brisao kamere dva puta, kao i da su se za to pozivali na "Vazuru ili Vučelića", ali da nije siguran pošto ne može da se seti.

Miljković je zbog toga pomenutu dvojicu predložio za svedoke.

Lalić je rekao da je on samo dva puta brisao kamere.

Na pitanje sudije kako je moguće da nije snimljena Mitićeva otmica, Lalić je rekao da nije zato što je to bilo u luksuznom delu Dedinja.

"Otmica je izvršena u elitnom delu blizu kuće Dejana Lazarevića i kamere imaju na tim elitnim kućama. Nisam video sam čin, ali video sam kola kako zastaju i okreću se", rekao je Lalić.

Na pitanje ko je predvodio tu ekipu, Lalić je odgovorio Lazar Vukićević, za koga je rekao da je bio u kontaktu sa Miletom Kapetanom.

Miljković je pitao Lalića koja je bila uloga škaljaraca oko stadiona i da li su oni bili likvidatori, što je Lalić nmegirao.

"Mislim da su bili Vukićević i Šarac, a možda su dobijali naređenja i od Vukotića", dodao je Lalić.

Nakon Miljkovića, kojem je danas peto ročište na kojem postavlja pitanja, Laliću će drugi okrivljeni postavljati pitanja, dok je Belivuk od sudije zatražio da poslednji ispituje Lalića.

O svrgavanju vladajuće strukture u Srbiji

Lalić je i danas govorio o tome da je Radoje Zvicer angažovao grupu iz Crne Gore za svrgavanje vladajuće strukture u Srbiji.

Advokat Nenad Aleksić je u nastavku ispitivanja Srđana Lalića pitao ko su pojedinci koje je obezbedio Radoje Zvicer za svrgavanje vladajuće strukture u Srbiji, a Lalić je rekao:

"Ljudi iz Crne Gore, iz policije koje smo videli na slikama sa Miljkovićem i Belivukom".

Lalić je, na pitanje advokata povodom njegove ranije tvrdnje da je vodja kvačakog klana Zvicer obezbedio pet miliona evra za planiranje ubistva predsednika Aleksandra Vučića, rekao da je ta grupa delovala putem društvenih mreža.

Takođe, kazao je da je ta grupa kačila političke parole koje nemaju nikakve veze sa navijačima i klubom Partizan, kao i da je napravljen Instagram profil za tu namenu "saut sajd 1970" preplavljen slikama Aleksandra Vučića i Irene Vujović i njene imovinske karte.

Na pitanje ko je organizovao atentat na predsednika Aleksandra Vučića, Lalić je kazao da misli da je snajper za tu namenu bio pokupljen u Loznici, kao i da su se podaci u vezi sa tim krili kako ne bi nešto procurelo jer je to, kako je rekao, bila ozbiljnija stvar.

E-Stock

Veljko Belivuk

Takođe, na pitanje u vezi sa planiranim diverzijama iz ranijih iskaza i planovima za postavljanje bombi u jedan beogradski tržni centar, ko je trebalo da ih izvrši, odakle novac, šta su diverzije sve podrazumevale i da li su bili određeni izvršioci, Lalić je rekao da je Marko Miljković pričao da će postaviti bombe, kao i da ne zna da li je to u nekom delu bilo realizovano.

Lalić je, na pitanje ko je ubio advokata Mišu Ognjanovića, rekao da jedino ima saznanja iz uličnih priča, na osnovu kojih su ga ubili Strahinja Stojanović i brat Velibora Dunjića.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića se potvrđenom optužnicom terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.

Lalić se sa Tužilaštvom za organizovani kriminal nagodio da za kaznu zatvora od 18 godina priča o zločinima nekadašnjih prijatelja, pripadnika ove organizovane kriminalne grupe.

    
    

Komentari (0)

Srbija