Aktuelno

Divac: Inspektori ujutru na terenu, komisija će utvrditi uzrok nesreće kod Pirota

Komentari

Autor: Tanjug

25/12/2022

-

23:20

Divac: Inspektori ujutru na terenu, komisija će utvrditi uzrok nesreće kod Pirota
Ivan Divac - Copyright Tanjug/Nikola Anđić

veličina teksta

Aa Aa

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Ivan Divac izjavio je da će inspektori Odeljenja za inspekcijske poslove transporta opasnih roba resornog ministarstva sutra ujutro biti na terenu, u Pirotu, i preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti kako bi se utvrdilo da li je bilo nepravilnosti prilikom transporta amonijaka iz Bugarske za Šabac.

Divac je naveo da su preduzeća “Infrastruktura železnice Srbije” i “Srbija kargo” formirali zajedničku komisiju koja će utvrditi uzrok nesreće, do koje je došlo ranije večeras kada se vagon sa amonijakom prevrnuo na pruzi između Pirota i Staničenja, a gas iscureo u atomosferu, saopštilo je resorno ministarstvo.

Inspektori Odseka za inspekcijske poslove železničkog saobraćaja će, do dobijanja izveštaja komisije, preduzeti mere iz svoje nadležnosti u pogledu kontrole vozila koja su učestvovala u nesreći, dodao je Divac.

On je naveo i da je pošiljalac opasne robe, klasifikovane pod oznakom UN 1005 amonijak, bugarska kompanija “Agropolychim”, a primalac “Eliksir Zorka” fabrika đubriva DOO Šabac, dok je prevoz robe vršilo preduzeće “Srbija Kargo”.

Podsetimo, više građana Pirota je zatražilo lekarsku pomoć, a najmanje sedmoro je hospitalizovano nakon što je danas popodne nakon prevrtanja vagona došlo do curenja amonijaka koji je prevozio. Kako je saopštio Sektor za vanredne situacije, registrovana je 51 osoba sa simptomima trovanja amonijakom, od čega su dve u težem stanju.

Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota i šef Gradskog štaba za vanredne situcije je na konferenciji za medije rekao da je u Pirotu proglašena vanredna situacija te da škole i vrtiću ponedeljak neće raditi. Kako je naveo, evakuisani su radnici Tigra i sutra neće raditi prva smena.

Vagon na teretnom vozu sa amonijakom skliznuo je oko 17.30 sati sa pruge na deonici Pirot-Staničenje, kod mesta Sopotski Han. Tom prilikom došlo je do curenja amonijaka i velike koncentracije gasa u amosferi, a građanima je upućen apel na ne izlaze napolje.

Saobraćaj između Pirota i Bele Palanke na auto putu i magistralnom putuje u prekidu zbog slabe vidljivosti i alternativni pravac je preko sela Ponor. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija