Aktuelno

Italijanski stručnjak kaže da je Srbija napredovala u borbi protiv mafije, ali daje i konkretnu preporuku

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2021

-

14:00

Italijanski stručnjak kaže da je Srbija napredovala u borbi protiv mafije, ali daje i konkretnu preporuku
Italijanski stručnjak kaže da je Srbija napredovala u borbi protiv mafije, ali daje i konkretnu preporuku - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Italijanski profesor Pino Arlaki, jedan od pisaca Konvencije Ujedinjenih nacija protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, koja je doneta u Palermu 2000-te, smatra da je Srbija učinila veliki napredak u borbi protiv organizovanog kriminala u poslednjih 15 godina.

"Srpska mafija je bila mnogo jača pre 15 i 20 godina. Imali ste ubistvo premijera koje je izvršila mafija. Od tada se situacija dosta promenila u pozitivnom smeru i sada vidim Srbiju kao pouzdanu zemlju koja se veoma efikasno bori protiv organizovanog kriminala", rekao je Tanjugu Arlaki.

On smatra da je napredak učinjen u sferi zakonodavstva, unapređenja državnih institucija koje se bore protiv organizovanog kriminala, ali napominje da je pred Srbijom još posla kada je u pitanju borba sa modernim vrstama organizovanog kriminala.

"Srbiji potrebna specijalna policija"

Konkretno, smatra da je Srbiji potrebna specijalna policijska agencija za borbu protiv organizovanog kriminala, koju bi činili specilaizovani stručnjaci koji bi se bavitili samo tim poslom.

"Nisu dovoljne samo pravosudne institucije, iako su specijalizovane u borbi protiv korupcije, pranja novca, organizovanog kriminala i drugog. Za borbu protiv modernog organizovanog kriminala potrebne su nove tehnike i veoma stručni, specijalizovani ljudi, koji su sposobni da izgrade velike slučajeve i dobiju ih na sudu", naglasio je Arlaki.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Zadatak ovih specijalaca je da izgrade velike slučajeve, uhapse osumnjičene, stave ih zatvor i kazne ih na demokratski način, kaže sagovornik Tanjuga.

On ukazuje da su se prave promene u Italiji dogodile tek kada je država početkom 90-tih odlučila da napravi specijalne policijske agencije za borbu protiv mafije.


"Ja sam napravio jednu od najvažnijih, čiji su rezultati veoma pozitivni", napomenuo je Arlaki, ukazujući da takva agencija ne bi trebalo da bude velika, ali bi morala da bude veoma specijalizovana.

"To treba da bude elitna policijska jedinica koja se bavi samo tim poslom (borbom protiv modernog organizovanog kriminala), jer ne može nacionalna policija da se i time bavi pored sveg ostalog kriminala u zemlji", napomenuo je Arlaki.

Italija je dobar primer

Prema njegovom mišljenju, nekoliko godina je potrebno od formiranja ovakve agencije do realizacije prvih slučajeva na sudu.

"Italija je primer za to. Uspeli smo da ostvarimo velike rezultate i da skoro uništimo italijansku mafiju kroz ovaj proces specijalnih agencija", naveo je profesor.

Govoreći o modernom organizovanom kriminalu, Arlaki je ukazao da je pre 20 godina, kada je doneta Palermo Konvencija, organizovani kriminal bio sistem nasilja, iznuda, pretnji i kršenja ljudskih prava.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Danas je organizovani kriminal sve više finansijki, poslovno orijentisan i upotrebljava mnogo manje nasilja", napomeuno je Arlaki ističući da je manji stepen nasilja u organizovanom kriminalu uočen u celom svetu.

To, kako kaže, ne znači da je manje opasan, jer je zločin nasilja zamenjen veoma velikim porastom broja ilegalnih poslova i finansijskih aktivnosti.

"To se dešava svuda i to je novi front u borbi protiv organizovanog kriminala", zaključio je Arlaki koji je posetio Srbiju kako bi učeštvovao na savetovanju na Tari u organizaciji Udruženja za međunarodno krivično pravo.

Konvecnija UN - izraz najboljih praksi u svetu u borbi protiv mafija

Konvenciju Ujedinjenih nacija protiv transnacionalnog organizovanog kriminala iz Palerma 2000. godine do sada je ratifikovalo više od 150 država sveta, uključujući i Srbiju.

Ona je, prema rečima Arlakija, nastala kao izraz najboljih praksi u svetu u borbi protiv mafija, a predvidela je pored ostalog skidanje poverljivosti bankarske tajne, novo krivično delo - mafijaško udruživanje, kao i promociju udruživanja istražitelja, čak i na međunarodnom nivou, za borbu protiv organizovanog kriminala.

Konvencija je, smatra njen tvorac, još uvek jaka, ali uočava da je i pored raftikacije mnoge države ne primenjuju u praksi kao domaće pravo, već je ignorišu.

Arlaki je jedan od vodećih svetskih stručnjaka za borbu protiv organizovanog kriminala i bivši izvršni direktor Programa UN za kontrolu narkotika. Bio je takođe poslanik Evropskog parlamenta.

Komentari (0)

Srbija