Aktuelno

Srbija i Bugarska zajednički će kandidovati železničke projekte pred EU

Komentari

Autor: Tanjug

20/01/2023

-

16:30

Srbija i Bugarska zajednički će kandidovati železničke projekte pred EU
FoNet/Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture - Copyright FoNet/Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

veličina teksta

Aa Aa

Srbija i Bugarska formiraće zajedničku Radnu grupu koja će pred EU kandidovati zajedničke projekte u oblasti transporta, saopšteno je posle današnjeg sastanka u Pirotu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić sa bugarskim kolegom Hristom Aleksijevim. 

Vesić je rekao kako će sednica te Radne grupe biti već u februaru u Sofiji, gde će lično prisustvovati, saopštilo je resorno ministarstvo. 

"Tema Radne grupe biće otvaranje novih železničkih prelaza između Srbije i Bugarske, konkretno na potezu Vidin - Negotin i Vidin – Zaječar. Verujem da ćemo pred Evropskom komisijom izaći sa zajedničkim projektom o još jednoj železničkoj vezi između dve zemlje“, rekao je on. 

Ukazao je da je danas razgovarano i o intermodalnim terminalima, sa srpske i sa bugarske strane, koji su važni zbog povećanog transporta. 

"Važno je da reagujemo i na taj način, jer će u budućnosti biti sve više transporta preko naših zemalja", istakao je on. 

Ministri su razgovarali i o potrebi otvaranja malograničnog prelaza kod Pirota, kako bi se omogućilo građanima tog dela Srbije i Bugarske da leti lakše funkcionišu i posećuju jedni druge a ne budu taoci velikih gužvi na prelazu Gradina. 

Vesić je obavestio Aleksijeva da će rekonstrukcija pruge Niš - Dimitrovgrad početi već u maju. 

Dodao je da će se raditi brza pruga Beograd- Niš koja će omogućiti da se od Niša do Budimpešte stigne vozovima koji idu brzinom od 200 kilometara na sat. 

On je pozvao na više saradnje i zajednički nastup pred EU kako bi se razvijali transportni koridori između dve zemlje. 

"Bugarska je zemlja članica EU, Srbija je kandidat za članstvo u EU, ali to nas ne sprečava da sarađujemo, i da svoje odnose i život građana uređujemo bilateralnim dogovorima na korist bugarskog i srpskog naroda“, rekao je on. 

Povod za sastanak u Pirotu bila je želja da se zahvali Bugarskoj za pomoć prilikom otklanjanja posledica železničke nesreće kada je iskliznula cisterna sa amonijakom. 

Aleksijev je zahvalio na pozivu i inicijativi te mogućnosti da budu razmotrene sve aktuelne teme. 

„Onako kako je Srbija nedavno pomogla Bugarskoj, prilikom problema na Dunavu, tako je sada Bugarska izašla u susret Srbiji i pružila joj svoju pomoć. Ovaj incident nam je pokazao koliko je važna dobra saobraćajna povezanost dve zemlje“, rekao je on.

Istakao je značaj poboljšanja transportnih veza i železničkih prelaza jer se zbog rata u Ukrajini povećao saobraćaj od istoka ka zapadu, a osnovni put svih vozova je preko Srbije i Bugarske.

"Pozdravljam inicijativu o obnovi pruge Niš – Dimitrovgrad. Razgovarali smo o nekoliko projekata od uzajamnog značaja i zajedno ćemo se zalagati pred EU za dobijanje finansijskih sredstava", rekao je on.  

Kao bitan projekat istakao je novi železnički prelaz između Bugarske i Srbije. 

Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, izvršni direktor „Infrastrukutra železnica Srbija“ Milan Novović i izvršni direktor tog preduzeća za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom Milutin Milošević.

 

Komentari (0)

Srbija