Aktuelno

Nivo reka u stagnaciji i opadanju, poplavljeno 17 domaćinstava u Preševu

Komentari

Autor: Tanjug, Fonet

24/01/2023

-

10:26

Nivo reka u stagnaciji i opadanju, poplavljeno 17 domaćinstava u Preševu
Izlivanje Lima - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Milorad Spasojević iz Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a, izjavio je da je sinoć oko 22 časa usled većih padavina došlo do zadržavanja vode u Preševu, u naselju Železnička stanica.

Kako prenosi javni servis, nivo reka u poplavljenim područjima opada. Vanredna situacija i dalje je na snazi u 10 opština, crpi se voda iz poplavljenih objekata, a evakuisani se vraćaju u svoje domove.

Voda iz gradskog vodovoda Prijepolja i Brodareva još nije za piće. Sava, Zapadna Morava, Ibar, Tamiš i Nera i danas biće u porastu.  

"Sinoć oko 22 časa došlo je usled većih padavina do zadržavanja vode u Preševu, u naselju Železnička stanica. Naše ekipe su na terenu, sa 16 vatrogasaca i 10 pumpi vrši se crpljenje vode iz oko 17 domaćinstava. Voda je ušla u dvorišta i podrumske prostorije tih domaćinstava. Ekipe su na licu mesta i saniraju posledice", naveo je Spasojević.

Vodostaji reka su, dodaje, u stagnaciji i blagom opadanju.

"Zbog poplava koje su nam se desile i natopljenosti zemlje vodom, i dalje je najkritičnije na slivu reke Ibar. U mestu Ušće se postavljaju mobilni sistemi odbrane od poplava, u ušću reke Studenice u Ibar, kao i u naselju Raška gde su postavljeni zaštitni bedemi", napominje Spasojević.

U ovom trenutku, ističe, nema opasnosti od izlivanja.

"Pratimo situaciju na terenu, obilazimo lokacije zajedno sa predstavnicima Srbija voda i gde god da se ukaže naznaka problema mi ćemo reagovati", ističe Spasojević.

Evakuisano je, ističe, 106 osoba u poplavama i da se većina njih vratila u svoje domove i da sada sledi sanacija tih objekata.

U odnosu na petak i subotu, Ibar je opao za metar i po, ali od noćas Ibar u Kraljevu blago raste - dva centimetra na pola sata. Nivo reke je u granicama redovne odbrane od poplava.

Euronews/Enes Radetinac

 

Spasojević kaže da su pripadnici vatrogasno-spasilačke jedinice opremljeni adekvatnom opremom koja omogućava da se u ovakvim situacijama reaguju.

"Tu je i druga vatrogasna oprema koja nam omogućava da se crpi voda iz poplavljenih objekata", kaže Spasojević.

Katastrofalne poplave iz 2014. godine je pokrenuo Sektor za vanredne situacije da se u svim organizacionim jedinicama formaraju specijalističke jedinice za rad na vodi, sve u cilju bržeg reagovanja i zaštite građana.

"Neuređenost vodotokova, bacanje smeća, zapušavanje prolaza često dovodi do izlivanja manjih reka. Sektor je dosta toga uradio na opremanju i usavršavanju pripadnika", ukazuje Spasojević.

Severna Mitrovica: Potpuno poplavljeno 65 kuća u Bošnjačkoj mahali

Bošnjačka mahala je naselje u severom delu Kosovske Mitrovice koje je najviše pogođeno poplavama, a procene su da je u tom delu opsstine oko 65 kuća potpuno poplavljeno, dok je oko 100 njih delimično pod vodom, prenosi Ljajmi.

Opština Severna Mitrovica razmatra mogućnost na koji način da pomogne ljudima koji su pogođeni poplavama i koji nemaju gde da borave, a mnogi stanovnici tog naselja sklonili su se u hotele na jugu grada i podršku im daje opština Južna Mitrovica, dok je ostatak odseo kod porodice i prijatelja. Predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Nedžat Ugljanin ocenio je da je aktuelna situacija u ovom naselju alarmantna.

Euronews/Vladislav Ćup

 

On je saopštio brojeve potpuno i delimično oštećenih kuća, i naveo da ih je ukupno oko 160, a smatra da je vrednost štete veća od pola miliona evra, prenosi Ljajmi.

Dan žalosti u Novom Pazaru

U Novom Pazaru danas je Dan žalosti zbog utapanja dvojice Novopazaraca - Safeta Zekića i Ramiza Rožajca u nabujaloj Trnavici.

Telo Rožajca, za kojim se tragalo od četvrtka kada je upao u reku Trnavicu, pronađeno je u ponedeljak uz reku Rašku u selu Blaževu. U petak je, takođe u reci Raški, pronađeno telo Safeta Zekića.

Oni su u četvrtak upali u reku Trnavicu.

Komentari (0)

Srbija