Aktuelno

Rista neće propustiti februar: Pogledajte kako je izgledalo puštanje risa na slobodu (VIDEO)

Komentari

Autor: Eko Vizija

03/02/2023

-

18:47

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ris Rista koji je prošlog novembra pronađen povređen na magistralnom putu oporavio se i pušten je na slobodu u Nacionalni park Đerdap. Prema rečima profesora Biološkog fakulteta Duška Ćirovića Rista će nositi GSP ogrlicu čime će biti praćeno njegovo kretanje narednih godinu dana.

Kako profesor objašnjava, dobijeni podaci koristiće se i za utvrđivanje veličine teritorije ove jedinke, ali i da mu se pruži pomoć ukoliko bude potrebno.

"Februar je, svi znamo šta mačke u februaru. Nadamo se da će naći sebi partnerku i ostaviti potomstvo i time ne samo što smo ga vratili nego omogućili i oporavak ove, kod nas ugrožene vrste krupnih sisara. Mi nemamo puno riseva. Naša ekspertska procena je od 40 do 50 i zaista je veoma važno što smo uspeli ovu jedinku da oporavimo i vratimo u prirodu", kaže Ćirović, a prenosi televizija "Eko Vizija".

Ministarstvo zaštite životne sredine koordinisalo je akcijom zbrinjavanja povređenog risa, mužjaka starog između pet i sedam godina, kojeg je povredio automobil na Đerdapskoj magistrali. Brzom i adekvatnom reakcijom stručnih službi JP Nacionalni park Đerdap, u koordinisanoj akciji sa Ministarstvom, povređeni ris je transportovan u Zoo vrt u Boru, gde mu je pružana adekvatna veterinarska pomoć.

Ministarstvo zaštite životne sredine izdalo je dozvole za markiranje risa i Rista, kako su ga nazvali stručnjaci NP Đerdap, biće prva jedinka risa koja će biti praćena na ovaj način u Srbiji.

Ris je strogo zaštićena divlja vrsta u Srbiji, a područje Nacionalnog parka Đerdap nastanjuje između 10 i 12 jedinki.

Komentari (0)

Srbija