Aktuelno

Suđenje za ubistvo Ivanovića: Optuženi negirali krivicu, postupak se nastavlja 30. avgusta

Komentari

Autor: Euronews Srbija, A. Ćup

06/07/2021

-

14:30

Suđenje za ubistvo Ivanovića: Optuženi negirali krivicu, postupak se nastavlja 30. avgusta
Suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Suđenje po trećoj, novoj optužnici u slučaju ubistva Olivera Ivanovića počelo je danas u Osnovnom sudu u Prištini čitanjem optužnice, a svi optuženi su se izjasnili da nisu krivi.

Optuženima Marku Rošiću, Silvani Arsović, Radetu Basari i Nedeljku Spasojeviću sudi se kao članovima kriminalne grupe koja je ubila Ivanovića, bez pominjanja direktnog izvršioca ubistva, a policajci Dragiša Marković i Žarko Jovanović optuženi su za manipulisanje dokazima.

Bivša supruga Olivera Ivanovića, Marina Ivanović, odbila je danas da govori na glavnom pretresu u krivičnom predmetu ubistva Ivanovića, jer je, kako je rekla, pozvana kao svedok, a ne oštećena strana.

"Najpre da pojasnim da sam primila poziv da se pojavim kao svedok , a sada saznajem da sam pozvana kao oštećena strana, što je za mene nešto što ne razumem. Nisam pripremljena", rekla je Ivanović, prenosi Ekonomija online.

Ipak, sudija Valon Kurtaj rekao je da ima obavezu da nastavi sa procesom.

Suđenje se nastavlja 30. avgusta i 2. septembra. Predsednik sudskog veća najavio je za tada saslušanje svedoka.

Svi advokati odbrane su saglasni u tome da optužnica nije utemeljena na dokazima, odnosno da dokazi nisu validni.

Jelena Filipović, advokat Silvane Arsović, navodi da je novina da je tužilac istakao da je u pitanju neka bezbednosna služba koja je isključila kamere, a da ih je Silvana isključila za šta ponovo nije dala nijedan dokaz.

"Odbrana je insistirala na tome da je teret dokazivanja krivice na strani tužilaštva, a ne na strani odbrane", rekla je Filipović za Euronews.

Tom Gaši, advokat Radeta Basare navodi da njegov branjenik nem nikakvu ulogu u događajima iz 2019.

"Ja mislim da on kao policajac Kosova nikada nije dao nikakve informacije policajcima u Srbiji i da tužilaštvo, ukoliko smatra da je grupa Milana Radoičića izvršila ubistvo Olivera Ivanovića moraju da podignu  optužnicu ili faktički da obaveste sud zbog čega sumnjaju u Radoičića", naveo je Gaši.

Specijalni tužilac optužene tereti za niz krivičnih dela koja se odnose na učešće ili organizovanje organizovane kriminalne grupe, teško ubistvo, zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja i neovlašćeno posedovanje, kontrolu ili posedovanje oružja.

Specijalni departman Apelacionog suda u Prištini, tek 2. juna je advokatima odbrane, koji zastupaju šestoro Srba u predmetu za ubistvo Olivera Ivanovića, lidera GI Sloboda, demokratija, pravda dostavio pisano rešenje kojim se potvrđuje treća optužnica Specijalnog tužilaštva Кosova, a samim tim odbijeni su zahtevi odbrane za odbacivanje optužnice.

Pisano rešenje odbrani je predato skoro tri nedelje pošto se prethodno pojavilo u albanskim medijima u Prištini, što su zastupnici optuženih ocenili kao "flagrantno kršenje zakona".

Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine u severnom delu Kosovske Mitrovice, ispred sedišta GI "Sloboda, demokratija, pravda", koju je osnovao i vodio je sve do ubistva.

U njega je pucano sa leđa, oko 8.10 sati ujutro, a prevezen je u Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici u kojem je preminuo sat vremena kasnije.

Komentari (0)

Srbija