Aktuelno

Prosvetna inspekcija u vrtiću gde je prijavljeno zlostavljanje deteta, Tužilaštvo naložilo policiji da izvrši provere

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/02/2023

-

12:39

Prosvetna inspekcija u vrtiću gde je prijavljeno zlostavljanje deteta, Tužilaštvo naložilo policiji da izvrši provere
Prosvetna inspekcija u vrtiću gde je prijavljeno zlostavljanje deteta, Tužilaštvo naložilo policiji da izvrši provere - Copyright E-Stock/Stanislav Nedelja

veličina teksta

Aa Aa

Nakon prijave roditelja da je njegovo deve (5) seksualno zlostavljano od strane vršnjaka u vrtiću, gradska prosvetna inspekcija je upućena u predškolsku ustanovu "Povratak prirodi" u Zemunu kako bi obavila sve provere i da bi utvrdila da li je bilo propusta u radu te ustanove, rečeno je za Euronews Srbija u Ministarstvu prosvete.

Povodom ovog slučaja je i Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu naložilo policiji da izvrši sve provere.

Takođe je naloženo i da se sprovede institucionalni nadzor i obavesti inspekcija, kako bi se utvrdilo da li je došlo do propusta od strane bilo kog lica. "Nakon svih obavljenih provera, preduzimaće se dalje radnje", saopštilo je Treće osnovno javno tužilastvo.

Policijska stanica Zemun obavestila je juče dežurnog zamenika Odeljenja za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, da je roditelj prijavio da njegovo dete od pet godina ima povrede po telu i da mu je povrede nanelo drugo dete istog izrasta u vrtiću.

Ocenjeno je da u ovom slučaju nema krivičnog dela iz nadležnosti VJT u Beogradu, jer deca do 14 godina nisu krivično odgovorna.

Zbog toga je naloženo policiji da obavesti Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu o ovom slučaju i da se preduzmu radnje u cilju utvrđivanja ima li elemenata krivične odgovornosti vaspitačica u vrtiću.

Juče se oglasio i vrtić "Povratak prirodi". Portal 24sedam je objavio odgovor koji je vrtić poslao roditeljima.

"Nakon prijave roditelja o postojanju sumnji da je u grupi predškolaca primećeno neprimereno istraživanje polnih razlika Predškolska ustanova je obavila pre svega individualne razgovore sa decom koja su bila akteri događaja, a zatim i individualne sastanke sa roditeljima te dece", navedeno je. 

Ističe se da su stručni saradnici i vaspitači sa decom radili na edukaciji i prevenciji takvih oblika ponašanja. "Kroz razgovore su deca podstaknuta da radoznalost ispolje na socijalno poželjan način, takođe predočene su im posledice narušavanja sopstvene i tuđe intime (zdravstvene, higijenske, kao i emocionalne posledice)", navodi se u odgovrou. 

"Uzimajući u obzir razvojni uzrast dece, molimo vas da situaciju posmatramo objektivno, u cilju izbegavanja etiketiranja dece, i neprimerenog davanja seksualne konotacije njihovom ponašanju. Na ovom uzrastu deca nisu svesna ozbiljnosti i prirode takvog istraživanja, a uloga nas odraslih je da ih blagovremeno usmerimo i edukujemo, između ostalog i sopstvenim primerom i kroz otvoren razgovor", stoji u odgovoru. 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Leah

09.02.2023 16:48

Deca apsolutno nisu kriva- ali otkud deci te ideje? Mozžda du sami prošli isto? Ispitati roditelje? Zataškati? ???

Srbija