Evropa

Sutra se obeležava Evropski dan zaštite dece od seksualne eksploatacije i zlostavljanja

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2022

-

21:45

Sutra se obeležava Evropski dan zaštite dece od seksualne eksploatacije i zlostavljanja
Trgovina decom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sutra se obeležava Evropski dan zaštite dece od seksualne eksploatacije i seksualnog zlostavljanja.

Uoči obeležavanja, generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić i islandska ministarka spoljnih poslova i predsedavajuća Komiteta ministara Saveta Evrope Tordis Kolbrun Rejkfjor Gilfadotir naglasile su potrebu da se osigura pravda po meri dece za decu žrtve seksualnog zlostavljanja i eksploatacije kroz razvoj dečjih kuća u Evropi.

Dečja kuća je vodeći evropski model reagovanja na seksualno zlostavljanje dece koji koordinira paralelne krivične istrage i istrage o dobrobiti dece, stavlja sve relevantne službe pod jedan krov i na taj način pomaže da se izbegne reviktimizacija deteta, navedeno je u saopštenju Saveta Evrope.

"Kada nešto krene naopako, tako često van detetove kontrole, deci je potrebna podrška ne bezličnog i rascepkanog stanja, već ljubazne, koordinisane i lične brige koja ih ne plaši, zastrašuje ili otuđuje, koja ih ne čini da se osećaju kao žrtva iznova, a model dečjih kuća se pokazao kao efikasan pravosudni odgovor koji odgovara ovome", navela je Burić.

U našoj novopokrenutoj Rimskoj strategiji za prava deteta 2022-2027, jasno smo stavili do znanja da ćemo nastaviti da dajemo prioritet ovom modelu, dodala je ona.

Ministarka spoljnih poslova Islanda Tordis Kolbrun Rejkfjor Gilfadotir rekla je da je Island zaista ponosan što je bio pionir koncepta dečje kuće, koji se uspešno izvozi u druge evropske zemlje skoro četvrt veka.

"Svako dete ima pravo da odraste do odraslog doba u zdravlju, bezbednosti, miru i dostojanstvu i imperativ je za sve države da zaštite njihova prava. Zbog toga je Island stavio prava dece i mladih kao prioritet svog predsedavanja Savetom Evrope", istakla je ministarka.

Evropski dan zaštite dece od seksualne eksploatacije i seksualnog zlostavljanja koji se obeležava 18. novembra ustanovio je Savet Evrope 2015. godine na inicijativu Slovenije. Cilj je podrška i promocija međunarodnih, regionalnih, nacionalnih i lokalnih inicijativa koje imaju za cilj podizanje svesti o pitanju seksualnog nasilja nad decom.

Srbija je potpisnica Konvencije Saveta Evrope o zaštiti dece od seksualne eksploatacije i seksualnog zlostavljanja od 2010. godine, navedeno je u saopštenju.

Tema Evropskog dana 2022. godine je "Uraditi kako treba: obezbediti pravdu po meri dece kroz strukture dečjih kuća u Evropi".

Povodom obeležavanja Evropskog dana zaštite dece od seksualne eksploatacije i seksualnog zlostavljanja Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PŠE) pokrenula je danas kampanju prikazivanja kratkog filma "Stadion" koji ima za cilj da podigne svest o seksualnom nasilju nad decom u sportu, kako bi se poklopila sa početkom Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. u Kataru.

Film je osmislio i režirao francuski reditelj Rolan Edzar.

On prikazuje dečaka u školskom okruženju gde ga fudbalski trener, pod psihičkim pritiskom, manipuliše i seksualno zlostavlja.

Šteta izazvana zlostavljanjem postaje jasna kada se njegov bes i zbunjenost izliju na teren.

"Stadion" je produciran na četiri jezika, francuskom, engleskom, nemačkom i italijanskom, a originalni francuski je titlovan na još pet jezika, grčki, rumunski, španski, ukrajinski i ruski.

Komentari (0)

Evropa