Aktuelno

MUP pojačao kontrolu bezbednosti pešaka na ulicama ali kažnjava i njihove prekršaje

Komentari

Autor: Euronews

28/02/2023

-

20:17

MUP pojačao kontrolu bezbednosti pešaka na ulicama ali kažnjava i njihove prekršaje
MUP Srbije - Copyright MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova, u cilju povećanja bezbednosti pešaka, od decembra prošle godine vrše pojačanu kontrolu saobraćaja u zonama pešačkih prelaza, a akcenat je na otkrivanju prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja, nepropuštanja pešaka, nepropisnog preticanja vozila, ali i prekršaja koje čine pešaci.

MUP Srbije

 

Do sada je otkriveno 10.740 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila u zonama pešačkih prelaza, 187 prekršaja nepropuštanja pešaka i 831 prekršaj koji su učinili pešaci. Određeni broj vozača koji su učinili prekršaje biće sankcionisani naknadno, na osnovu snimaka zabeleženih radarima.

Saobraćajna policija će u narednom periodu intenzivnije snimati brzinu kretanja u zonama pešačkih prelaza bez zaustavljanja vozila, a prekršaji će biti procesuirani naknadno, dostavljanjem poziva vlasnicima vozila.

MUP Srbije

 

Tokom 2022. godine u saobraćajnim nezgodama koje su se dogodile na pešačkim prelazima poginulo je 20 pešaka, dok je teško povređeno 246, a lakše 687 pešaka.

Apelujemo na vozače da povećaju opreznost i smanje brzinu kretanja kako bi mogli blagovremeno da zaustave vozilo i propuste pešake koji nameravaju da pređu kolovoz.

Istovremeno , apelujemo na pešake da kolovoz prelaze isključivo nakon što se uvere da to mogu uraditi na bezbedan način, uključujući i pešačke prelaze i da noću i u uslovima smanjene vidljivosti doprinesu svojoj uočljivosti nošenjem svetloodbojnog prsluka ili drugih reflektujućih elemenata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija