Aktuelno

Počinje međunarodna akcija pojačane kontrole vozača zbog alkohola i narkotika, a biće kontrolisane i brzine

Komentari

Autor: Tanjug

05/12/2022

-

09:34

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji danas počinje sprovođenje međunarodne akcije pojačane kontrole saobraćaja, koja će biti usmerena na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci i trajaće do 11. decembra. 

"Međunarodna akcija pojačane kontrole počinje danas i traje do 11. decembra. To je ROUDPOL akcija, sprovodi se u 30 evropskih zemalja i usmerena je na upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci. U narednom periodu će se akcenat davati na otkrivanje onih indikatora koji najčešće doprinose saobraćajnim nezgodama. To je pre svega alkohol, ali će i brzine biti kontrolisane", rekao je za Tanjug Zlatko Belencan, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije.

On je naveo da je tokom vikenda sprovedena pojačana kontrola u zonama turističkih destinacija. 

"To su četiri policijske uprave - Čačak, Užice, Kraljevo i Novi Pazar. Tokom kontrole otkriveno je 647 upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, a 27 lica je zadržano zbog upravljanja pod dejstvom psihoaktivnih supstanci i alkoholom preko 1,21 promil u organizmu”, rekao je Belencan. 

On je dodao da od 23. decembra kreće pojačano prisustvo saobraćajne policije na, pre svega koridorima 10 i 11.

"Prisustvo policije će pre svega biti preventivno, jer se očekuje veliki broj naših građana koji privremeno rade u inostrastvu, koji će se vraćati u Srbiju i bićemo prisutni na najfrekventnijim putevima”, rekao je Belencan. 

Od početka godine, zbog upravlјanja vozilom pod dejstvom alkohola, iz saobraćaja je isklјučeno 57.100 vozača, što je za 11.000 više u odnosu na prošlu godinu, a čak 10.580 vozača zadržano je na trežnjenju u službenim prostorijama, jer su upravlјali vozilom sa više od 1,20 promila alkohola u organizmu.

U istom periodu, u službenim prostorijama zadržano je i 2.330 vozača koji su upravlјali vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, što je za 1.000 više u odnosu na isti period prošle godine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, povodom predstojećih slava i praznika, apeluje na sve građane da poštuju saobraćajne propise i da odgovornim ponašanjem doprinesu očuvanju bezbednosti saobraćaja na putevima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija