Aktuelno

Ministarka Đedović sa ambasadorkom Portugala o bilateralnoj saradnji u oblasti energetike: Kriza je vreme za delovanje

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2023

-

22:49

Ministarka Đedović sa ambasadorkom Portugala o bilateralnoj saradnji u oblasti energetike: Kriza je vreme za delovanje
Ministarka Đedović sa ambasadorkom Portugala o bilateralnoj saradnji u oblasti energetike: Kriza je vreme za delovanje - Copyright Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa ambasadorkom Portugala u Beogradu Marijom Viržinijom Mendes de Silva Pinom o mogućnostima saradnje dve zemlje u oblasti energetike, sa akcentom na proces energetske tranzicije.

Đedović je upoznala ambasadorku sa prioritetima Ministarstva rudarstva i energetike i radu na strateškim dokumentima kojima  će biti određen pravac razvoja energetskog sistema. 

„Postavili smo ambiciozne planove, ali verujem da smo na dobrom putu da ih ostvarimo. Vreme krize je vreme za odlučno delovanje i zahteva maksimalan napor kako bismo uspešno sproveli proces dekarbonizacije što brže, a bezbedno integrisali značajnije kapacitete iz obnovljivih izvora energije u naš elektroenergetski sistem. Uz to moramo i da ubrzamo rad na reformi energetskih preduzeća, jer ona moraju da budu siguran i profitabilan temelj srpske privrede“, izjavila je ministarka. 

Naglasila je da bi Srbiji na putu ostvarenja ciljeva Zelene agende bilo dragoceno iskustvo Portugala, države koja je praktično šampion u brzini procesa dekarbonizacije, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike. 

„Portugal je prošle godine zatvorio poslednje elektroenergetsko postrojenje na ugalj i značajno podigao nivo hidro i vetro kapaciteta. U tom smislu otvoreni smo za saradnju sa Srbijom u pravcu razmene stručnjaka i iskustva“, rekla je ambasadorka. 

Ona je podsetila da su portugalske kompanije uključene u projekte zelene energije u Srbiji i izrazila uverenje da će ih u budućnosti biti još više, dodaje seu saopštenju srpskog ministarstva. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija