Biznis vesti

Đedović se sastala sa ambasadorom Kipra, razgovarali o produbljivanju energetske saradnje

Komentari

Autor: Tanjug

11/03/2023

-

10:19

Đedović se sastala sa ambasadorom Kipra, razgovarali o produbljivanju energetske saradnje
Đedović se sastala sa ambasadorom Kipra, razgovarali o produbljivanju energetske saradnje - Copyright Tanjug/MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se sa ambasadorom Kipra u Republici Srbiji Dimitriosom Teofilaktuom sa kojim je razgovarala o bilateralnim odnosima i mogućnostima za produbljivanje saradnje dve zemlje u oblasti energetike, posebno u diversifikaciji izvora snabdevanja gasom. 

"Prioritetni zadatak Vlade Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike je da osiguraju stabilno i sigurno snabdevanje energentima i što veću energetska nezavisnost. Završetkom Balkanskog toka dobili smo još jedan pravac snabdevanja gasom i postali tranzitna zemlja preko koje gas stiže do Mađarske i centralne Evrope", rekla je ministarka.

Dodala je da će se ove godine završiti interkonekcija Srbija-Bugarska kojom će se dobiti još jedna rutu snabdevanja, pa tako Srbija više neće zavisiti samo od jednog snabdevača.

"U saradnji sa Evropskom unijom planirana je i izgradnja nove gasne interkonekcije sa Severnom Makedonijom i zahvaljujući ovim projektima moći ćemo u budućnosti da računamo i na gas iz Istočnomediteranskog gasovoda u čijoj izgradnji Kipar ima veliku ulogu", rekla je ona.

Tanjug/MRE/Zoran Petrović

 

Ambasador Kipra u Srbiji Dimitrios Teofilaktu rekao je da su odnosi dve zemlje tradicionalno prijateljski i da Kipar pruža podršku Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

On je istakao da Kipar može da podeli sa Srbijom svoja iskustva u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije s obzirom da je jedna od prvih zemalja u Evropi koja je pokrenula programe postavljanja solarnih panela u domaćinstvima. 

Teofilaktu je dodao da je energetski sektor strateški važan za Kipar, posebno u trenucima svetske energetske krize, i da postoji veliki potencijal za saradnju u oblasti diversifikacije snabdevanja gasom.

"Za Kipar je veoma važna izgradnja Istočnomediteranskog (East-Med) gasovoda koji će povezati gasne resurse istočnog Mediterana sa Bugarskom i Grčkom, preko Kipra, i poboljšati evropsku sigurnost snabdevanja gasom kroz diversifikaciju izvora i pravaca", rekao je ambasador, navedeno je u saopštenju.

Komentari (0)

Biznis