Aktuelno

Beograđanka osumnjičena da je proneverila 55,9 miliona dinara iz firme i potrošila ih na onlajn klađenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/03/2023

-

15:31

Beograđanka osumnjičena da je proneverila 55,9 miliona dinara iz firme i potrošila ih na onlajn klađenje
Beograđanka osumnjičena da je proneverila 55,9 miliona dinara iz firme i potrošila ih na onlajn klađenje - Copyright Euronews/Jovana Stanković

veličina teksta

Aa Aa

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnom tužilaštvu u Beogradu saslušana je J. B. (42) zbog sumnje da je proneverila novac dva privredna društva, koji joj je bio poveren u radu i sebi pribavila korist od oko 55,9 miliona dinara, za koliko je nanela ukupnu štetu privrednim društvima, potvrđeno je za Euronews Srbija u tom tužilaštvu.

Osumnjičena se na saslušanju branila ćutanjem, odnosno iskoristila je svoje zakonsko pravo da ne iznosi odbranu. Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da osumnjičenoj odredi pritvor, a sudija je taj predlog usvojio.

J. B. se na teret stavlja produženo krivično delo Pronevera u obavljanju privredne delatnosti za koje je zaprećena kazna zatvora od 2 do 12 godina.

Sumnja se da je ona kao administrativni radnik zadužen za plaćanje obaveza dva privredna društva preko platforme za elektronsko plaćanje putem USB kartice - elektronskog sertifikata za autorizaciju plaćanja, od 18. februara 2022. godine do 6. februara 2023. godine prisvojila novac koji joj je bio poveren u radu, vršeći uplate protivno ovlašćenju i bez odobrenja generalnog direktora.

Prilikom plaćanja, J.B. je, kako se sumnja, neosnovano vršila uplate sa računa tih privrednih društava, na svoja dva računa u bankama, pa je u pomenutom periodu sebi prebacila ukupan iznos od 55.940.298,00 dinara, kroz ukupno 162 novčane transakcije, a na štetu privrednih društava.

Nezvanično, sumnja se da je nezakonite transakcije je prikrivala prepravljanjem izvoda o uplati, a veći deo novca potrošila je na online klađenje. Proverama je utvrđeno da je u jednoj kladionici, na nalogu otvorenom na njeno ime, vršila uplate za online klađenje i u navedenom periodu potrošila ukupno 53.719.649 dinara.

Komentari (0)

Srbija