Aktuelno

Slavko Ćuruvija fondacija: Potrebno je da budu sankcionisani svi odgovorni za nasilje nad novinarima

Komentari

Autor: Tanjug

20/03/2023

-

17:03

Slavko Ćuruvija fondacija: Potrebno je da budu sankcionisani svi odgovorni za nasilje nad novinarima
Slavko Ćuruvija fondacija: Potrebno je da budu sankcionisani svi odgovorni za nasilje nad novinarima - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Fondacija Slavko Ćuruvija ocenila je kao dobru presudu suda kojom su bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović i ostali osuđeni na veće kazne zatvora u odnosu na prvu prvostepenu presudu, zbog paljenja kuće novinara "Žig info" Milana Jovanovića.

Kako se navodi u saopštenju Fondacije, nova osuđujuća presuda i veće kazne predstavljaju dobru poruku za novinare i medijske radnike, a tek kada svi odgovorni za nasilje nad novinarima budu adekvatno sankcionisani, novinari u Srbiji će moći slobodno i bez straha da obavljaju svoj posao u javnom interesu.

Naglašavaju da je posle pet godina otkako se desilo paljenje kuće, tokom kojih su oštećeni ostali narušenog zdravlja i bez doma, krajnje vreme bilo da žrtve dočekaju pravdu, kao i da su četvorogodišnjim suđenjem dodatno maltretirani opstrukcijama okrivljenih i njihovih advokata, trpeći sekundarnu viktimizaciju.

Iz Fondacije očekuju da će Apelacioni sud što pre potvrditi ovu presudu i dodaju da se pred tim sudom nalazi i slučaj ubistva Slavka Ćuruvije, te da njihove konačne odluke mogu da budu početak kraja nekažnjivosti zločina nad novinarima u Srbiji.

Na današnjem ročištu Drugi osnovni sud doneo je drugu prvostepenu presudu kojom je bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović osuđen na kaznu zatvora od pet godina, Vladimir Mihailović na četiri godine zatvora, Igor Novaković na tri i po, a direktni izvršilac Aleksandar Marinković na četiri i po godine zatvora, zbog paljenja kuće novinara Žig infa Milana Jovanovića.

Iz Fondacije podsećaju da je sudija Luka Pantelić obrazložio da se pri odmeravanju kazne rukovodio motivima izvršenog dela, te da je Simonović bio javni funkcioner koji mora da trpi kritiku i koji nije pokazao empatiju prema oštećenima. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija