Aktuelno

Simonoviću pet godina zatvora za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

20/03/2023

-

11:27

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Drugi osnovni sud u Beogradu danas je bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića prvostepeno osudio na pet godina zatvora a zbog izazivanja teškog dela protiv opšte sigurnosti,odnbosno zbog toga što je druge okrivljene podstrekivao da zapale imovinu novinara portala "Žig info" Milana Jovanovića.

Istovremeno zatvorske kazne su izrečene i ostalim optuženima - Vladimir Mihajlović je osuđen na četiri godine zatvora, a Vladimir Novaković na tri godine i šest meseci zatvora.

Aleksandar Marinković koji se nalazi u bekstvu je kao direktni izvršilac osuđen na kaznu zatvora od četiri i po godine. U kaznu im se računa i vreme provedeno u pritvoru. Na ovu presudu strane imaju pravo na žalbu Apelacionom sudu u roku od 16 dana nakon čega čega sledi izricanje pravosnažne presude.

Sudija je obrazlažući presudu rekao da je sud od otežavajućih okolnosti za Simonovića uzeo u obzir da je on kao predsednik opštine koristeći svoj položaj i uticaj podstrekao druge okrivljene da zapale imovinu Jovaniću kao opomenu da prestane da piše o njemu. Oštećeni su radi ostvarivanja imovinsko-pravne koristi upućeni na parnični postupak.

Tužilac Predrag Milovanović je najavio žalbu i podsetio da je tražio strože kazne i to za Simonovića osam godina, Mihajlovića i Novakovića po pet godina, a za Marinkovića šest godina zatvora.

"Intimno sam kao tužilac zadovoljan odlukom suda. Kao profesionalac nisam jer sam tražio strože kazne. Ipak, danas izrečene kazne su strože u odnosu na prvostepeni postupak. Sada su sve moje nade usmerena ka Apelacionom sudu u Beogradu. nadam Ne da će sud donet ispravnu i pravičnu odluku da ovaj postupak bude okočan pravosnažnom osužujućom presudom za sve okrivljene", rekao je Milovanović.

Milan Jovanović, novinar Portala žig info kome je zapaljena kuća je zahvalio medijima na podršci tokom, kako je rekao maratonskog suđenja koje je ušlo u petu godinu.

"Očekujem da ova presuda bude poučna za sve one kriminalce koji su usli u svet politike i da novinari mogu sutra slobodnije da rade svoj posao", naveo je Jovanović.

Na današnjem ročištu advokat Aleksandra Marinkovića, koji se sumnjiči da je bacio "Molotovljev koktel" na garažu novinara Milana Jovanovića i njegove supruge Jele, izneo je završne reči. On tvrdi da tokom postupka nije dokazano da je njegov branjenik ugrozio život i delo Jovanovića i njegove žene, što mu se optužnicom stavlja na teret, niti da je kako kaže ugrozio njihovu imovinu većeg obima. Marinkovićev branilac je za svog klijenta tražio oslobađajajuću presudu. 

Ovo je druga prvostepena presuda, pošto je prvu, kojom su svi optuženi bili osuđeni na zatvorske kazne, ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Nakon ukidanja prvostepene presude pre dve godine usled procesnih nedostataka, kojom su bili osuđeni na višegodišnje kazne zatvora ovaj predmet dobio je da sudi novi sudija, pošto je prethodni otišao u penziju. 

Bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović tada je osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora i to zbog optužbi da je ostale optužene, Aleksandra Marinkovića i Vladimira Mihailovića, podstrekivao da zapale imovinu novinara Milana Jovanovića.  

Simonović je od početka procesa kategorički negirao optužbe, dok Jovanović tvrdi da je napadnut isključivo zbog svog pisanja o aferama predsednika Opštine. Simonovićev branilac Viktor Gostiljac je tada tvrdio da Simonović nije imao problem sa Jovanovićem, nego da je novinar prelazio “granice normalnosti”.

U ovom predmetu odmah na početku istrage, Bojana Cvetković Šijacki, priznala je krivicu i zaključila sporazum sa tužilaštvom na osnovu kojeg je osuđena na šest meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara. Ona je priznala da je dovezla Marinkovića do mesta Jovanovićeve kuće, gde je krivično delo počinjeno. 

Marinkoviću, koji se tereti kao direktni izvršilac krivičnog dela, sudi se u odsustvu jer je od 2020. godine u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica. Advokat Aleksandra Marinkovića, koji se sumnjiči da je bacio molotovljev koktel na garažu Jovanovića i njegove supruge Jele tvrdio je da tokom postupka nije dokazano da je njegov branjenik ugrozio život i delo Jovanovića i njegove žene, što mu se optužnicom stavlja na teret, niti da je kako kaže ugrozio njihovu imovinu većeg obima.  

Da podsetimo, kuća kuća novinara portala "Žig info" zapaljena je u noći između 11. i 12. decembra 2018. godine.  Najpre je zapaljen automobil Jovanovićeve supruge, koji se zatim proširio na garažu i deo kuće.  U požaru je pričinjena materijalna šteta ali niko nije povređen.

ž

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija