Društvo

Prikupljeno 2.815.000 dianra za obnovu kuće novinara MIlana Jovanovića

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/12/2021

-

12:06

Prikupljeno 2.815.000 dianra za obnovu kuće novinara MIlana Jovanovića
Milan Jovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Prikupljeno je 2.815.000 dinara koja su uplaćeni na račun novinara "Žig infa" Milana Jovanovića, rekao je predsednik Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara Veran Matić. Akciju prikupljanja pomoći za obnovu Jovanovićeve kuće organizovala je upravo Radna grupa. 

Podsrtimo, Apelacioni sud je ukinuo 24. decembra prvostepenu presudu kojom je bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora i to zbog optužbi da je ostale optužene, Aleksandra Marinkovića i Vladimira Mihailovića, podstrekivao da zapale imovinu novinara Milana Jovanovića.  

Sud je istom odlukom naložio da se Simonoviću, kao i ostaloj dvojici, suđenje ponovi pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu. 

Presuda Apelacionog suda izazvala je burne reakcije javnosti. Udruženje novinara Srbije saopštilo je da je razočarano zbog ukidanja i traži da se novo suđenje održi u što kraćem roku, dok je sam Jovanović za Euronews Srbija naveo da nije očekivao ovakvu presudu, da ona diskredituje pravosudni sistem, ali i da ne zna ima li snage da učestvuje u novom postupku. 

Kuća novinara portala "Žig info" zapaljena je 12. decembra 2018, a u stihiji izgoreli su kuća, garaža, kao i automobil.  

Više od dve godine kasnije, Drugi osnovni sud u Beogradu je 23. februara 2021, osim Simonovića kao nalogodavca, na istu kaznu osudio i Aleksandra Marinkovića kao neposrednog izvršioca, dok je na četiri godine zatvora osuđen Vladimir Mihailović, za koga je, u procesu utvđeno da je, kao posrednik, pronašao izvršioca ovog krivičnog dela. Ta presuda je, međutim, sada ukinuta.  

Komentari (0)

Srbija