Društvo

Ponovljeno suđenje Simonoviću za paljenje kuće Milana Jovanovića odloženo za 8. april

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

24/02/2022

-

12:55

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Drugom osnovnom sudu u Beogradu je za 8. april odložen početak ponovljenog suđenja bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću povodom optužbi da je druge optužene podstrekavao da zapale imovinu novinara portala "Žig info" Milana Jovanovića 12. decembra 2018. godine.

Do odlaganja je došlo jer su izostala dva branioca optuženih, jedan zbog korone, drugi zbog suđenja u drugom predmetu pred Specijalnim sudom, prenosi Tanjug. Inače, nakon ukidanja prvostepene presude kojom su Simonović, Vladimir Mihailović i Aleksandar Marinković bili osuđeni na višegodišnje kazne zatvora ovaj predmet dobio je da sudi novi sudija, pošto je prethodni otišao u penziju.

Marinkoviću, koji se tereti kao direktni izvršilac krivičnog dela, sudi se u odsustvu jer je od 2020. godine u bekstvu, i za njim je raspisana međunarodna poternica. 

Inače, sva trojica se terete za krivično delo "izazivanje opšte opasnosti". Simonović od početka procesa kategorički negirao optužbe, dok Jovanović tvrdi da je napadnut isključivo zbog svog pisanja o aferama predsednika Opštine.

Tužilac na ovom slučaju Predrag Milovanović je rekao za Euronews Srbija da ovog puta očekuje bržu odluku suda, jer kako kaže, praksa je pokazala da tako i bude kada su u pitanju ponovljeni postupci.

"Optimista sam i očekuje da ovaj predmet dobije nas svojoj dinamici i da se odvija u razumnom roku. Danas smo čuli i od sudije ohrabrujuću poruku da će pokušati da ovaj postpuak vodi celishodno, efikasno i u skladu sa razumnim rokom s obzirom na dugo trajanje ovog postpuka nakon ukidanja prvostepene presude.Moje iskustvo sa ponovljenim postupcima je da idu nešto brže, jer je mnogo stvari već utvrđeno", rekao je Milovanović i naveo da takođe očekuje da se u ponovljenom postuku ispoštuju neke proceduralne stvari koje nisu ispoštovane ranije. 

I predsednik Komisije za istraživanja ubistava novinara i član Radne grupe Srbije za bezbednost novinara Veran Matić rekao je da će nova odluka suda biti, kako kaže, u razumnom roku.

"Očekujem da ovo suđenje sada bude mnogo efikasnije i mnogo brže jer je sada jako puno činjenica utvrđeno na prethodnom suđenju. Kao što ste mogli da vidite ponašanje samog sudije u prvostepenom suđenju kada je reč o efikasnosti, verujem da će i ovaj sudija sada na sličan način voditi proces, efiaksno i doneti presudu u razumnom roku, kao što je i sam najavio", rekao je Matić za Euronews Srbija.

Podsetimo, u noći između 11. i 12. decembra 2018. godine zapaljen je automobil Jovanovićeve supruge, a požar se tada proširio na garažu i deo kuće. U požaru je pričinjena materijalna šteta, ali niko nije povređen Simonović se tereti da je druge optužene podstrekavao da u znak opomene zapale imovinu Jovanovića.

U ovom predmetu odmah na početku istrage, Bojana Cvetković Šijacki, priznala je krivicu i zaključila sporazum sa tužilaštvom na osnovu kojeg je osuđena na šest meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara. Ona je priznala da je dovezla Marinkovića do mesta Jovanovićeve kuće, gde je krivično delo počinjeno.

Inače, sam Jovanović je nakon vesti da se slučaj ponovo vraća na sud ranije u razgovoru za Euronews Srbija podsetio da je situacija takva da mu je ukinuta policijska zaštita, a da su svi okrivljeni za napad na njegovu kuću sada na slobodi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija