Aktuelno

Burno na sednici skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine u Babušnici, građani i dalje zabrinuti zbog MHE

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/03/2023

-

18:50

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Babušnici je danas održana deseta sednica Odbora za zaštitu životne sredine, a tema sednice bila je izgradnja minihidroelektrana i njihov uticaj na životnu sredinu. 

Predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da je ovo treća sednica ovog odbora koja se održava van Narodne skupštine. Prva je bila održana u Majdanpeku, a druga u Loznici, a sledeća će biti, rekao je, u Dadincima.

"Tema sednice je uticaj malih hidroelektrana na životnu sredinu i dajem obećanje da će mala hidroelektrana "Zvonce" biti uskoro srušena ili će prestati sa radom", poručio je Jovanović. 

On je istakao da je pre nekoliko meseci doneta odluka na sednici Odbora za zaštitu životne sredine da se ubuduće sednice ovog odbora održavaju tamo gde su akutne tačke i gde postoje problemi u oblasti zaštite životne sredine. 

Na sednici je rečeno da je u planu izgradnja 860 minihidroelektrana, a do sada je izgrađeno više od 100, a cilj je da se spreči njihovo otvaranje i da se postojeće zatvore i sruše. 

Poslanica Narodne stranke Ivana Parlić smatra da treba da se obustavi izgradnja minihidroelektrana u našoj zemlji i podseća da je 7. marta Elektro-privreda Srbije izdala nalog za izgradnju 10 minihidroelektrana na reci Ibar. 

"Kada se napravi greška treba da se ispravi, kao mi za hidroelektrane", poručila je Parlić. 

Narodni poslanik NS Miroslav Aleksić smatra da je važno da se borimo protiv ove situacije i da ovaj odbor to upravo i radi. 

"Što se tiče teme, planirano je da se izda 850 dozvola  za izgradnju minihidroelektrana koje podrazumevaju guranje cevi u reke i druge posledice, a da je u teoriji napravljen plan za 1.000 i to bi bilo tri do pet odsto u ukupnoj proizvodnji električne energije, a sada je to 0,8 odsto", dodao je Aleksić. 

On je dodao da su problem i šume i naveo primer Varvarina gde je doneta odluka o seči šume na 1.250 hektara za izgradnju vetro-parkova. 

Profesor Šumarskog fakulteta Ratko Ristić je naveo primer Rakite gde je, kako je rekao, prekršeno više zakona tokom izgradnje mini hidroelektrana i osvrnuo se na to kako utiču na okolinu. 

"Uništavaju se usevi, slabi izdašnost lokalnih izvora i javljaju se problemi sa vodosnabdevanjem i to utiče na kvalitet života ljudi", istakao je Ristić. 

Komešanje i guranje pred početak sednice

Današnjoj sednici, kako javlja reporterka Euronews Srbija, prethodio je incident. Sednica je počela sa sat vremena zakašnjenja, a novinarima se pre njenog početka obratio zamenik Odbora za zaštitu životne sredine Milimir Vujadinović koji je rekao da je ovog puta bilo problema oko zakazivanja sednice te da su  različiti spiskovi sa učesnicima dostavljeni Skupštini i Odboru, a drugi Opštini Babušnica u čijoj sali se održavala sednica Odbora.

On je na konferenciji za novinare izrekao optužbe i uvrede na račun Jovanovića, na šta je Jovanović odgovarao da Vujadinović ne govori istinu.

Jovanović je takođe rekao da grupi poslanika iz opozicionih redova obezbeđenje nije dozvoljavalo da uđe u salu gde se sednica održavala. Kako je naveo, navodno zbog toga što se ne nalaze ne spisku, ulazak nije dozvoljen profesoru Ratku Ristiću i Draganu Đorđević koji su članovi Odbora za zaštitu životne sredine Univerziteta u Beoradu. Međutim, reporterka Euronews Srbija kaže da je imala uvid u spisak gde je videla da se sporna imena nalaze na spisku.

Na kraju je sve prošlo uz koškanje i komešanje, bez većih incidenata, svi su ušli u skupštinsku salu i sednica je počela sa zakašnjenjem.

Oni koji nisu uspeli da uđu su meštani sela Dadince, koji već mesecima čuvaju svoju reku i brane da se ona stavi u cev. Kako su obrazložili za Euronews Srbija, oni navodno nisu mogli da uđu u salu jer im je obezbeđenje reklo da se unutra nalazi već dovoljno ljudi.

Komentari (0)

Srbija