Aktuelno

Prva vozila prošla novim delom auto-puta "Miloš Veliki": Deonica od Novog Beograda do Surčina puštena u saobraćaj

Komentari

Autor: Tanjug

01/04/2023

-

20:59

Prva vozila prošla novim delom auto-puta "Miloš Veliki": Deonica od Novog Beograda do Surčina puštena u saobraćaj
Prva vozila prošla novim delom auto-puta "Miloš Veliki": Deonica od Novog Beograda do Surčina puštena u saobraćaj - Copyright Tanjug/MGSI/Dunja Okuka

veličina teksta

Aa Aa

Deonica auto-puta "Miloš Veliki" od Novog Beograda do Surčina, koju je danas obišao i svečano otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, puštena je večeras u redovan saobraćaj.

Tanjug/Predrag Mitić

 

Auto-put od Novog Beograda do Surčina biće najbrža veza tog dela Beograda, posebno Zemuna, sa auto-putem "Miloš Veliki".

Tu deonicu dugu osam kilometara, koja ima ključni značaj za ceo Beograd i važnu ulogu u svakom putovanju velikog broja ljudi, pored predsednika Republike obišli su i ambsador Kine Bo Čen, premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali, ministar građevinarstva Goran Vesić, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

FoNet/Beoinfo

 

Gradnja je počela krajem marta 2021. godine, a tom saobraćajnicom, koja ima urađenu i biciklističku stazu i trotar za pešake, izlaz na auto-put "Miloš Veliki" skraćen je od večeras za oko 10 kilometara, jer vozači više neće morati da idu preko auto-puta Beograd - Zagreb.

Komercijalni ugovor za deonicu Novi Beograd - Surčin potpisan je sa kompanijom "Čajna komjunikejšns konstrakšn kompani", a njegova vrednost je bila 70,5 miliona evra.

Ta deonica auto-puta "Miloš Veliki" bila je građevinski veoma zahtevna, jer prolazi kroz naseljeno područje.

Vozači će moći da se uključe iz Vojvođanske i Ulice dr Ivana Ribara na Novom Beograd dierektno na auto-put "Miloš Veliki".

Gradska magistralna saobraćajnica Novi Beograd - Surčin projektovana je za brzinu kretanja vozila od 80 kilometara na čas.

Ima po tri trake, razdelni pojas od pet metara, pešačke staze širine po dva metra i bankine. Na trasi su izgrađena i tri mosta, jedan most-kanal i jedan nadvožnjak.

Na samom početku trase gradske magistralne saobraćajnice imaju uključenja iz dve ulice na Novom Beogradu, a dalje put vodi kroz ravnicu ka prvoj petlji, odnosno čvoru "Surčin 1", tipa "poludeteline". 

Kraj ove deonice je kod sledeće velike petlje u Surčinu, posle koje počinje auto-put "Miloš Veliki".
Projekat je uradio Saobraćajni institut CIP.

Vučić je ranije rekao da će kada auto-put Surčin - Novi Beograd bude završen,  od Beograda do Čačka moći da se stigne kolima za samo sat vremena.

Prvobitno je bilo najavljeno da će deonica biti puštena za redovan saobraćaj večeras u 21 čas, ali se to dogodilo nešto ranije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija