Biznis vesti

Evropska komisija: Auto-put između Crne Gore i Srbije važan projekat

Komentari

Autor: Tanjug

15/11/2022

-

18:00

Evropska komisija: Auto-put između Crne Gore i Srbije važan projekat
Deonica Preljina Požega - Copyright Putevi Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Komesarka za transport Adina Valean rekla je da je autoput kroz Crnu Goru prema Srbiji veoma važan projekat i da Evropska komisija daje podršku da se autoput izgradi.

"Treba da se preduzmu neki koraci da bi se omogućila solidna finansijska podrška Komisije i mi smo spremni da pomognemo Crnoj Gori da završi ovaj projekat", izjavila je Valean na ministarskom sastanku Ugovora o transportnoj zajednici pod predsedavanjem Crne Gore.

Na sastanku su učestvovali ministri saobraćaja partnera sa Zapadnog Balkana, a bio je posvećen primeni evropskih propisa u oblasti transporta.

Valeanu je rekla da su zemlje Zapadnog Balkana napredovale u primeni evropskog transportnog zakonodavstva, u primeni tehničkih standarda, mera bezbednosti i sigurnosti, upravljanje saobraćajem i merama za zaštitu životne okoline.

Samo primena ovih standarda može da pomogne u integraciji balkanske transportne mreže u EU, rekla je komesarka i dodala da ipak, zemlje Zapadnog Balkana moraju da naprave više napora i da im je potrebna dopunska tehnička pomoć Unije.

Na svakom kilometru po jedan most

Samo u delu od Požege do Duge Poljane čija dužina je oko 73,73 kilometara, ukupno ima 72 mosta u dužini od 34, 35 kilometara i 10 tunela u dužini od 16, 88 kilometara, kao i tri nadvožnjaka i 20 propusta.  Gradiće ih kineska korporacija za puteve i mostove CRBC.

Deonica Požega-Duga Poljana je najjužnija deonica Koridora Beograd-Južni Jadran u Srbiji. Projekat se nadovezuje na deonicu Preljina-Požega na severu i auto-put Sever-Jug Crne Gore i luku Bar na jugu. 

Putni pravac Beograd-Južni Jadran predstavlja krak Trans-evropske magistrale (TEM) koji na području Srbije i Crne Gore povezuje osnovni pravac TEM, od Gdanjska do Atine i Istanbula, sa Jadranskim morem. U okviru primarne mreže puteva Srbije i Crne Gore ovaj putni pravac treba da preuzme daljinske tokove sa postojećih magistralnih puteva Novi Sad-Valjevo-Užice-Bijelo Polje i Ibarske magistrale na delu od Beograda do granice sa Crnom Gorom.  

"Koridor planiranog auto-puta jedan je od najznačajnijih saobraćajnih pravaca u putnoj mreži Srbije i Balkanskog poluostrva. Povezuje najznačajnije društvene i privredne centre, a širi značaj ovog putnog koridora ogleda se u tome što on preko Transevropske magistrale (TEM), čiji je krak, pruža evropsku, a preko luke Bar i mediteransku orijentaciju naše zemlje, dok kroz povezivanje luke Bar sa lukom Beograd na Dunavu povezuje Podunavlje sa Mediteranom", navode u "Putevima Srbije".

Predviđena izgradnja pet petlji

Na samom početku trase predviđeno je ukrštanje dva auto-puta, "Miloša Velikog", odnosno E-763 Beograd - Južni Jadran i E-761 Požega - Kotroman, odnosno granica sa Republikom Srpskom, odnosno Auto-puta "Beograd-Sarajevo". Osim toga, projektovano je još pet petlji, kojima će lokalno stanovništvo biti povezano sa ovom saobraćajnicom.

Petlja ''Arilje'' - locirana je severno od Arilja. Ovom denivelisanom raskrsnicom auto-put je povezan sa državnim putem IB reda broj 21, deonica Požega- Arilje.  Petlja ''Ivanjica'' - locirana je severoistočno od Ivanjice u naselju Prilikama. Ovom denivelisanom raskrsnicom auto-put je povezan sa državnim putem IB reda broj 21, deonica Arilje - Prilike.

"Zbog nepovoljne topografije terena koja je uticala na pravac prostiranja trase auto-puta, nije bilo moguće locirati petlju bliže Ivanjici. Povoljna posledica ovakvog rešenja je u tome što je ostavljena mogućnost širenja grada na tu stranu", objašnjavaju u "Putevima Srbije".

Petlja ''Duga Poljana'' – predstavlja vezu sa državnim putem IB reda broj 29, Sjenica- Novi Pazar–Sušice. Pozicionirana je istočno od Sjenice. Položaj ove petlje zadovoljava saobraćajne potrebe Sjenice, kao i saobraćaj iz smera Novog Pazara.  Pored navedenih petlji, u cilju ekonomskog razvoja područja u neposrednoj zoni saobraćajnice, u "Putevima" napominju da je predviđena izgradnja još dve petlje - ''Međurečje'', koja predstavlja vezu Prirodnog parka Golija sa budućim auto-putem i ''Karajukuća Bunari'', koja će ovu saobraćajnicu povezati sa Tutinom i Sjenicom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis