Aktuelno

Nastavak suđenja Dijani Hrkalović, svedok: Milenković naložio da izveštaj sa Belivukovih telefona držim kod sebe

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

03/04/2023

-

12:58

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu je saslušnjem svedoka nastavljeno suđenje bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović povodom optužbi da je iskorišćavanjem svog položaja u MUP-u kočila istrage i procesuiranje kriminalaca, a sa njom su na optuženičkoj klupi još dvojica bivših policajaca. 

Prvi svedok Risto V, pripadnik MUP-a, odgovarao je na pitanja o policijskoj akciji "Mangusta" u sklopu koje je nastao video i audio snimak razgovora pokojnih advokata Dragoslava Miše Ognjanovića i Dragoslava Miloradovića.

Svedok je rekao ga je optuženi Dejan Milenković tokom jednog službenog puta, a nakon telefonskog razgovora, pitao ko može da obradi materijal ambijetalnog snimka razgovora pokojnih Dragoslava Miše Ognjanovića i Dragoslava Miloradovića, na šta je svedok Risto V. predložio Slobodana K.

Kako tvrdi svedok, kasnije je saznao da na pomenutom materijalu nije poboljšan audio snimak, kako je inače bila praksa, već je deo tog snimka isečen.

Svedok je naveo da mu je kasnije kolega kojem je naloženo da obriše deo snimka Slobodan K. kazao da je "došao jedan čovek koji je preslušao snimak i rekao gde da se briše", dodajući da je tu osobu poslao optuženi Dejan Milenković.

Risto V. je naglasio da je za svaki slučaj naložio Slobodanu K. da sačuva originalni snimak, dok je na pitanje odbrane rekao da nije čuo da je to brisanje dela materijala naložila optužena Hrkalović.

Svedok Slobodan K. koji je inače pripadnik MUP-a sektora za specijalne istražne metode, a koji je brisao deo materijala, naveo je da ne može da se seti čoveka koji je tog dana rekao od kog do kog minuta da se briše deo snimka.

Slobodan K. je naveo da je o tom brisanju odmah obavestio svog nadređenog Ristu V, koji mu je rekao da sačuva original verziju na CD i da ga preda njemu.

I ovaj svedok je rekao da nije imao kontakt sa optuženom Hrkalović.

"Milenković naložio da izveštaj sa Belivukovih telefona držim kod sebe"

Svedok Andrej M. je ispričao da mu je optuženi Milenković naložio da izveštaj sa Belivukovih telefona stavi kod sebe umesto da ih prosledi tužiocu, a što je, kako svedok tvrdi, bilo naređenje Hrkalović, odnosno kako je naveo, tadašnjeg ministra Nebojše Stefanovića.

Tokom narednih godinu dana stiglo je više urgencija od tužilaštva da se izveštaji telefona predaju, ali je to urađeno tek nakon godinu dana od uzimanja tih telefona, rekao je svedok.

Nakon iskaza ovog svedoka Hrkalović je sudu rekla da smatra da je ova optužnica protivpravna jer se osoba koja je naložila da se izveštaj sa telefona ne šalje (Stefanović) i osoba koja je čuvala izveštaje i telefone (svedok Andrej M) nisu obuhvaćeni optužnicom.

Svedok Nikola R. tvrdio je da mu je sada pokojni šef odseka Slobodan Stojiljković naložio da sve što je preuzeo sa Belivukovog telefona preda Andreju M, nakon čega je Andrej M. došao sa Slobodanom Stojiljkovićem i kopirao izveštaje o veštačenju telefona. Potom su mu rekli da u njihovom prisustvu obriše sve vezano za te telefone, rekao je svedok Nikola R.

Svedok tvrdi da mu je Stojiljković rekao da je tu naredbu dobio od optuženog Milenkovića.

Sledeće suđenje zakazano je za 16. maj za kada su pozvani svedoci.

Euronews/Ana Mihaljčić

 

Optužena Hrkalović, kao i nekadašnji načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić i drugooptuženi bivši načelnik za specijalne istražne metode Dejan Milenković su na prethodnim suđenjima negirali izvršenje krivičnih dela koja im se stavljaju na teret.

Hrkalović je ranije negirala da poznaje vođu organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka, kao i da ima veze sa ubistvom Vlastimira Miloševića, 30.januara 2017. godine u centru Beograda.

Ona je takođe negirala navode da je naložila načelniku novosadske policije da Darka Eleza stavi pod operativnu obradu kako bi ga zaštitila da ne mogu druge policijske uprave da ga nadziru.

Branilac Hrakovićeve, advokat Vladimir Đukanović je ranije sudu predložio saslušanje tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića kao svedoka, kao i bivšu Višu javnu tužilteljku Natašu Krivokapić i bivšeg direktora policije Vladimira Rebića.   

Sud je Hrkalovićevoj ukinuo kućni pritvor sa elektronskim nadzorom  6.juna prošle godine u kom je bila od 31. marta prošle godine.

Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal Hrkalovićka se tereti zbog dva krivična dela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Za Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za Šušnjića dve godine zatvora.   

Hrkalovićeva se tereti da je 2018. godine naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševica 30. januara 2017. u Beogradu.  

Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen od tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična dela kao vođa kriminalne grupe "Principi", među kojima je pet teških ubistava, dok se za još dva vode istrage.  

Hrkalović se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza, tamo počinjenih, krivičnih dela.    

Optužnim predlogom Hrkalovićeva tereti da je Šušnjiću nakon podnošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv Eleza, tražila da se na mere tajnog nadzora stavi Elez.  

Na taj način su, kako se sumnja, uticali da Elez ne dođe pod obradu drugih policijskih odeljenja, te da se spreči da se prema njemu obave druge mere poput tajne pratnje.  

Sve navode krivičnih prijava protiv nje, Hrkalovićka je negirala na saslušanjima u Tužilaštvu za organizovani kriminal.   

Šušnjić se takođe tereti za krivično delo trgovina uticajem, a Milenković za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

03.04.2023 11:15

Никада се тај хашки циркус, вашингтонска испостава њихових политичких и хегемонских интереса неће опрати од злоупотребе запада којој су подлегли и одступили од права и правде зарад интереса западних моћника.

Srbija