Aktuelno

Sud odbio predlog Dijane Hrkalović: Ostaje na snazi mera zabrane napuštanja boravišta

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

14/10/2022

-

10:12

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Sud je odbio predlog da se bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović ukine zabrana napuštanja boravišta i da joj ostane mera zabrane napuštanja države jer joj je već oduzet pasoš.

Hrkalović je danas nakon izvođenja pisanih dokaza u vezi s Darkom Elezom, osuđivanim kriminalcem u BiH, rekla da u tim spisima nema njenog imena nigde, te da se jasno vidi da je mere za praćenje i prisluškivanje dao sudija Osnovnog suda u Novom Sadu.

Međutim u optužnici se navodi da je ona dala usmeni nalog bivšem načelniku novosadske policije optuženom Miloradu Šušnjiću da stavi Eleza na fiktivne mere kako niko drugi ne bi mogao da ga prisluškuje.

Na kraju današnjeg ročišta, advokat Vladimir Ðukanović, branilac Hrkalovićeve, zatražio je od suda da joj meru zabrane napuštanja boravišta, odnosno Beograda, zameni za meru zabrane napuštanja države kako bi mogla da obiđe roditelje koji žive u Požarevcu.

Optuženi bivši načelnik Odeljenja za specijalne istražne metode Dejan Milenković je nakon izvođenja dokumentacije rekao da se prema dokazima vidi da nije uticao na službenike i da je služba čiji je bio načelnik, postupala profesionalno što se, kako on tvrdi, da videti na osnovu dokaza.

Hrkalović je u sud došla sama, sa slobode, pošto joj je 6. juna sud ukinuo kućni pritvor sa elektronskim nadzorom u kom je bila od 31. marta. Sledeće suđenje zakazano je za 1.decembar, kada će biti saslušani tonski dokazi.

Na optuženičkoj klupi sa njom nalaze se još dvojica bivših policajaca koji se takođe brane sa slobode.

To su bivši načelnik Odeljenja za specijalne istražne metode Dejan Milenković i bivši načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić.

Optuženi su tokom suđenja negirali izvršenje dela, a današnje suđenje treba da se nastavi čitanjem pisane dokumentacije. Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal, Hrkalović se tereti za dva krivična dela trgovine uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Za Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za Šušnjića dve godine zatvora.

Hrkalović se tereti da je 2018. godine naložila Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševića 30. januara 2017. u Beogradu.

Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična dela, uključujući sedam teških ubistava, kao vođa kriminalne grupe "Principi".

Hrkalović se tereti i da je sa Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala kriminalca iz Bosne i Hercegovine Darka Eleza, koji je nedavno izručen BiH iz Srbije zbog niza, tamo počinjenih, krivičnih dela.

Optužnim predlogom Hrkalovićeva tereti da je Šušnjiću nakon podnošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv Eleza, tražila da se na mere tajnog nadzora stavi Elez.

Na taj način su, kako se sumnja, uticali da Elez ne dođe pod obradu drugih policijskih odeljenja i da se spreči da se prema njemu obave druge mere, poput tajne pratnje.

Sve navode krivičnih prijava protiv nje Hrkalović je negirala na saslušanjima u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Šušnjić se takođe tereti za krivično delo trgovina uticajem, a Milenković za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija