Aktuelno

Slobodan Milenković u tužilaštvu odbio da se izjasni o optužbama, predao pisanu izjavu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/07/2022

-

12:45

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu danas je obavljen razgovor sa Slobodanom Milenkovićem u svojstvu građanina. Milenković pozvan da se izjasni na informacije objavljene u medijima prethodnih dana, pored ostalog i o tome da li je koristio aplikaciju "Skaj" na telefonu, kodno ime Bokan",  kao i na sadržaj razgovora koji su objavljeni, saopšteno je iz ovog tužilaštva.

Međutim, kako se navodi, Milenković nije hteo da se izjašnjava o tome bez konsultacija i odobrenja svojih nadređenih u MUP-u, kao i na većinu drugih pitanja tužilaštva koja se tiču provere navode bivših visokih funkcionera MUP-a objavljenih u medijima. On je tužilaštvu predao kratku pisanu izjavu.

Na njegovu molbu, razgovor je obavljen u prisustvu njegovog punomoćnika, advokata Zdenka Tomanovića.

Kako je po izlasku iz Palate pravde rekao pravni zastupnik Tomanović, Milenković je "odgovarao na pitanja na koja je mogao da odgovara, a nije na ona o kojima nije trebalo niti je mogao da odgovara".

"Razgovor o njegovim saradnicima, niti o njegovom operativnom radu, bez konsultacije sa starešinom i nadležnim ministrom nije dozvoljen", rekao je Tomanović.

On je dodao da je ova procesna radnja obavljena u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku i da je sve bilo prema proceduri.

Podstimo, prethodno saslušanje je odloženo jer Milenkovićev advokat nije bio prisutan.

Euronews/Ana Mihaljčić

 

Predmet u ovom slučaju nosi oznaku tajnosti "strogo poverljivo", pa se u skladu sa Zakonom o tajnosti podstaka, detalji neće saopštavati javnosti, posebno dok traju neophodne provere.  Rad na utvrđivanju svih okolnosti u ovom predmetu se nastavlja, saopšteno je iz Višeg javnog tužilaštva.

Tužilaštvo je tada istaklo da se provere koje su u toku ne odnose na već procesuirane predmete, pa ni na predmet u javnosti poznat kao "Jovanjica".

Advokat Tomanović je izneo tvrdnje da je njegovom klijentu, kao i šefu operative u Odeljenju za borbu protiv droga Dušanu Mitiću ugrožena bezbednost. Takođe, on je rekao da provera ugroženosti Slobodana Milenkovića nije izvršena, ali je Tužilaštvo izdalo saopštenje da takve informacije ili dokument od Tomanovića nisu dobili.

Milenkovićev advokat rekao je da je podneo zahtev ministru policije i beogradskoj policiji da Milenkovic istupi  u javnost i da se odbrani od izjava koje su se pojavile u medijima.

Euronews TV

Ime Slobodana Milenkovića u javnost je dospelo prilikom otkrivanja slučaja "Jovanjica".

Naime, Milenković je, kao načelnik odeljenja za suzbijanje narkomanije i krijumčarenja u beogradskoj upravi kriminalističke policije, odlikovan na Dan Ministarstva unutrašnjih poslova 27. maja 2018. godine zlatnom medaljom za zasluge.

Kako je rečeno na dodeli tih priznanja, vodio je najsloženije akcije zaplene narkotika koje su uspešno realizovane. Godinu i po dana kasnije dospeva u žižu javnosti zbog hapšenja Predraga Koluvije i otkrivanja slučaja Jovanjica.

"Moglo bi se reći da od tog trenutka, a to se dešava negde krajem 2019, početkom 2020. godine stvari kreću loše po Milenkovića. Ubrzo saznajemo da je pripremljeno neko rešenje o njegovom premeštaju, da žele da ga sklone iz odeljenja u kome jeste u neko drugo odeljenje. To rešenje još nije potpisano, mislim baš zato što je došlo zbog velikog pritiska i interesovanja javnosti", rekla je za Euronews Srbija Bojana Jovanović iz KRIK-a.

Javnosti se oko dva meseca nakon velikog hapšenja obraća i sam Milenković. U izjavi apeluje na pojedince da prestanu sa plasiranjem, kako se navodi, raznoraznih neistina.

"Od samog početka kompletno postupanje policijskih službenika je bilo zakonito uz obaveštavanje nadležnog tužilaštva, u ovom slučaju Specijalnog tužilaštva. Moram da napomenem da od početka istrage, pa do danas, apsolutno nikakvih pritisaka nismo imali od bilo koga iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Ni u jednom segmentu ove obrade nije pronađena bilo kakva veza porodice Vučić sa navedenim slučajem. To odgovorno tvrdim kao načelnik Odeljenja koje je vodilo istragu i kao neko ko je podneo krivičnu prijavu protiv Predraga Koluvije", izjavio je Slobodan Milenković.

Međutim, jedan intervju, ovoga puta bivše državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović, Slobodana Milenkovića vraća u žižu javnosti sredinom prošlog meseca.

"Čujem da on radi drogu, ovde čisti, ovde radi kako i šta, možda će se i ta neka moja saznanja pokazati tačnim - videćemo", navela je Hrkalović u jednom intervjuu.

Zbog tih navoda, Više javno tužilaštvo Milenkovića u svojstvu građanina poziva na razgovor.

Istovremeno, prema rečima Bojana Eleka iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku na njega kreće medijska hajka. Upravo sredstva informisanja sve vreme igraju ključnu ulogu, dodaje on.

"Mislim da je ključni izvor njegove zaštite sada medijska pažnja to jest internacionalizacija ovog slučaja, jer nažalost institucije u Srbiji ne rade, a prethodnih meseci i godina videli smo da jedino kroz medijski pritisak i pritisak javnosti može da dođe do nekog pomaka", navodi Elek.

Podsećamo, Slobodan Milenković je sin Sente Milenkovića policijskog generala koji je bio najpoznatiji po tome što je bio lični telohranitelj Slobodana Miloševića. Zbog toga ga u javnosti neretko zovu "Mali Senta".

Komentari (0)

Srbija