Aktuelno

Nastavljeno suđenje Hrkalović, izneti pisani dokazi i transkripti Belivuka u kojima se pominju "D" i "Dijana"

Komentari

Autor: Tanjug

05/09/2022

-

08:06

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović, optuženoj da je iskorišćavanjem svog položaja u MUP-u kočila istrage i procesuiranje kriminalaca. Sa njom na optuženičkoj klupi našla su se još dvojica bivših policajaca.

Pored ostalih, na suđenju su predočeni dokazi u vidu rešenja o funkcijama, naredbe i transkripti komunikacije između Veljka Belivuka i Nenada Vučkovića u kojoj se pominje "D" i "Dijana".

Na pitanje sudije da li se ona pominje u tim razgovorima, Hrkalovićka je rekla da osporava da se ona pominje, ukazujući da se pominju i druga imena poput ministar i Stefanović.

Njen advokat Vladimir Ðukanović je rekao da se nigde ne pominje Hrkalovićeva, kao ni njene naredbe da se neki dokaz izbriše.

Takođe, predočen je i rokovnik drugooptuženog Dejana Milenkovića, koji je tvrdio da se u tom rokovniku nalazi samo komunikacija sa načelnicima službe i dodao da nikada nije imao komunikaciju sa ljudima iz kriminalnog miljea.

Predočena je i naredba za uzimanje video snimaka sa nadzorne kamere hotela u ulici u kojoj je ubijen Vlastimir Milošević 30.januara 2017. godine u Beogradu.

Milenković i Hrkalović su istakli da na tim naredbama nije potpisana Hrkalović nego tadašnji direktor policije Vladimir Rebić, i druge osobe.

Hrkalović je takođe podsetila da direktor policije odgovara ministru policije, a ne državnom sekretaru MUP-a. Sledeće suđenje zakazano je za 14.oktobar kada je predviđen nastavak čitanja pisane dokumentacije.

"Nama nije jasno za šta je ona optužena, sve se svodi na rekla-kazala, odnosno da je ona negde nekome nešto usmeno naredila. Niti je to ko video, niti je ko to čuo", rekao je on.

Đukanović je dodao da se jasno vidi ko su potpisnici akata koji su išli ka tužilaštvu iz MUP-a, te da mu se čini da potpuno pogrešna osoba sedi na optužničkoj klupi. Dodao je da je kao dokaz iznet rokovnik Milenkovića, ali da se u njemu nigde ne navodi ime Dijane Hrkalović osim na mestu gde je održan redovan sastanak u službi.

Na prethodnim ročištima, Hrkalović, drugooptuženi bivši načelnik Odeljenja za specijalne istražne metode Dejan Milenković i bivši načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić su izneli svoju odbranu negirajući krivicu za dela za koja se terete.

Hrkalovićevoj je 6. juna sud ukinuo kućni pritvor sa elektronskim nadzorom i odredio joj meru zabrane napuštanja boravišta. Ona je u pritvoru bila od 31.decembra do 31.marta kada joj je određen kućni pritvor uz nošenje nanogice, odnosno elektronski nadzor.

Branilac Hrkalovićeve, advokat Vladimir Ðukanović je na početku suđenja sudu predložio saslušanje tadašnjeg ministra unitrašnjih poslova Nebojše Stefanovića kao svedoka, kao i bivše više javne tužiteljke Nataše Krivokapić i bivšeg direktora policije Vladimira Rebića.

Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal, Hrkalović se tereti za dva krivična dela trgovine uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Za Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za Šušnjića dve godine zatvora.

Hrkalović se tereti da je 2018. godine naložila Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševića 30. januara 2017. u Beogradu.

Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična dela, uključujući sedam teških ubistava, kao vođa kriminalne grupe "Principi".

Hrkalović se tereti i da je sa Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala kriminalca iz Bosne i Hercegovine Darka Eleza, koji je nedavno izručen BiH iz Srbije zbog niza, tamo počinjenih, krivičnih dela.

Optužnim predlogom Hrkalovićeva tereti da je Šušnjiću nakon podnošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv Eleza, tražila da se na mere tajnog nadzora stavi Elez.

Na taj način su, kako se sumnja, uticali da Elez ne dođe pod obradu drugih policijskih odeljenja i da se spreči da se prema njemu obave druge mere, poput tajne pratnje.

Sve navode krivičnih prijava protiv nje Hrkalović je negirala na saslušanjima u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Šušnjić se takođe tereti za krivično delo trgovina uticajem, a Milenković za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Komentari (0)

Srbija