Aktuelno

Prekršajni zahtevi protiv Uroša Panića, Okanović: "Nadležni organi moraju da reaguju jednako prema svima"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/04/2023

-

18:09

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Uprava saobraćajne policije saopštila je da je protiv Uroš Panića, koji se na društvenim mrežama hvalio kako krši propise i ugrožava bezbednosti u saobraćaju, podneto više zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka ili prekršajnih naloga zbog više desetina saobraćajnih prekršaja. Međutim, istog dana u Prekršajnom sudu su naveli da nemaju informacije o ovom slučaju.

Na snimcima koji su se nadvno pojavili na društvenim mrežama, Panić vozeći automobil marke "lamborgini" vređa policiju i bahato vozi kroz centar Beograda. Nekoliko dana nakon što su se ovim snimci pojavili u javnosti, policija je 27. marta oduzela ovaj automobil. MUP je saopštio da je proverama utvrđeno da je to vozilo u vlasništvu jedne rentakar agencije i da su u toku procedure kako bi se utvrdio identitet vozača.

Kako se navodi u saopštenju, u toku su procedure koje je Ministarstvo pokrenulo kako bi se utvrdilo ko je vozač koji je sa tim istim ''lamborginijem'' počinio sedam saobraćajnih prekršaja u periodu od 2. februara do 18. marta ove godine, koji su otkriveni kamerama u sistemu video nadzora za detektovanje saobraćajnih prekršaja.

Instagram/MUP Srbije

 

Na pitanje zbog čega je u ovom slučaju izostala prijava protiv vozača, Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže za Euronews Srbija da ne može da komentariše šta se tu zaista dešava ali navodi da redovna procedura podrazumeva da policija nakon prikupljanja svih činjenica koje su vezane za izvršenje prekršaja, njih podnese nadležnom prekršajnom sudu, kako bi bio podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Prekršajni sudija onda donosi rešenje, a pokretanjem postupka dalje je sve u nadležnosti prekršajnog suda. 

Okanović kaže da je i "ranije bilo moguće da vidimo na nacionalnoj televiziji ili društvenim mrežama da neka estradna ličnost prolazi na crveno svetlo, vozi dete u krilu ili čini neki drugi težak prekršaj, a da izostane reakcija nadležnih organa".

"Nadležni organi moraju da reaguju jednako prema svima, jer ukoliko građani vide da se zakon selektivno sprovodi onda legitimnost celog sistema pada u vodu", naglašava Okanović i dodaje da izuzetaka ne sme biti. 

Ipak, Okanović dodaje da su nadležne institucije počele da postupaju na osnovu snimaka saobraćajnih prekršaja sa društvenih mreža, što ranije nije bio slučaj.

"Zakon mora da bude jednak za sve i ono što moramo da shvatimo jeste da bez obzira na to u kojoj ste političkoj partiji, da li ste poznata ili nepoznata ličnost, da li ste estradna ličnost, da li imate tri miliona pratilaca ili ni jednog, svi jednako teško trpimo posledice saobraćajne nezgode", dodaje Okanović.

Nasilnička vožnja se u Zakonu o bezbednosti saobraćaja definiše kao vožnja kojom se najmanje dva puta prođe kroz crveno svetlo za deset minuta, preticanje kolone sa prelaskom preko pune linije, prekoračenje za 90 km/h od dozvoljene brzine u naselju, za 100 kilometara na čas veća brzina od dozvoljene van naselja, ili vožnja vozača koji ima više od dva promila alkohola u krvi.

Kazne su od 120.000 do 140.000 dinara, a "dobija" se i 15 kaznenih poena, dok se vozačka dozvola oduzima na deset meseci. Za najteže prekršaje, kazna je od 30 do 60 dana zatvora, ili 240 do 360 dana rada u javnom interesu, a ukoliko se izazove nesreća sa smrtnom posledicom, kazna za to je do 12 godina zatvora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija