Aktuelno

Okrivljeni saradnik Spasojević dao iskaz na suđenju Belivuku i ostalima: "Mislio sam da će i mene ubiti"

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

24/04/2023

-

17:04

Okrivljeni saradnik Spasojević dao iskaz na suđenju Belivuku i ostalima: "Mislio sam da će i mene ubiti"
Okrivljeni saradnik Spasojević dao iskaz na suđenju Belivuku i ostalima: "Mislio sam da će i mene ubiti" - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu okrviljeni-saradnik Nikola Spasojević, za koga se tvrdi da je kum Marka Miljkovića, nastavio sa izlaganjem na suđenju organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji se pripadnici optuznicom terete za najteža krivična dela među kojima je i sedam ubistava, trgovina drogom, nedozvoljeno držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Spasojević tvrdi da je Miljković otrovao nekim otrovom Gorana Mihajlovića, o čijem ubistvu je pričao na prethodnom suđenju.

Kako je naveo, Belivuk i Miljković su mu za pomoć pri tom ubistvu poklonili automobil "golf".

Pričajući o ubistvu Ljubomira Markovića Kiće, Spasojević je naveo da je njega ubio Ljubomir Lainović, a da ga je on (Spasojević) odvezao do stana pokojnog Vlastimira Miloševića. Dodao je da je Lainović uzeo zlatni sat marke "Roleks" tada, kao i da ga je posle ubistva vozio Miloš Budimir.

Spasojević je, kako je rekao, otišao zajedno sa Belivukom u Atinu, a po dolasku je saznao da treba da po jednom tržnom centru traži istaknutog člana škaljarskog klana Igora Dedovića, kako bi ga grupa likvidirala.

Naveo je da su Igora Dedovića i Stevana Stamatovića ubili Milinko Branjević, Ljubomir Lainović i muškarci "Leptir" i "Matori".

Dok su bili u Atini, Belivuk je Spasojeviću pokazao sliku vezanog Mirka Kojića, dodajući da mu je tada Belivuk rekao da je sada na njega (Belivuk) red da ubije Kojića, jer je Miljković ubio Gorana Mihajlovića.

Nakon ubistva Dedovića i Stamatovića, Spasojević je, kako tvrdi, u dva navrata Lainoviću i Brašnjeviću nosio novac u Skoplje, jednom 2.600 evra a drugi put 36.000 evra.

Belivuk je Spasojeviću, kako tvrdi, kasnije pokazao sliku mrtvog Lainovića, koji je, kako je naveo, Spasojević bio ceo krvav, ali nije mogao da vidi da li su povrede bile od vatrenog oružja ili noža.

Spasojević je naveo da su mu pripadnici grupe preneli da je Lainović ubijen jer je "previše laprdao", odnosno da je pijan jednom pričao kako će da radi za onog ko da najviše para.

"Ubistvo iz drugog puta"

Spasojević je rekao da je Belivuk iz drugog puta sekirom ubio Aleksandra Gligorijevića. On je naveo da je tokom ubistva Gligorijevića kosio dvorište kako se ne bi čulo šta se dešava u kući u Ritopeku, ali je, kako tvrdi, čuo jedan tup udarac i jauk, nakon čega je usledio drugi udarac.

Kasnije je, tvrdi Spasojević, saznao da Belivuk prvim udarcem sekire po vratu nije ubio Gligorijevića, nego iz drugog puta.

Miljković je zatim zvao Spasojevića da vidi telo Gligorijevića, koje je prema rečima Spasojevića, bilo u koritu iseckano po nogama, dok je ubijenom muškarcu na leđima bilo urezana reč "izdaja".

"Miljković mi je tada rekao - priđi kume pogledaj i rekao mi - ovako kume izdajnici prolaze. Nakon čega sam ja rekao 'dobro, da li mogu sad da izađem', a potom sam izašao na svež vazduh", rekao je Spasojević i dodao da je tom prilikom Miljković slikao Gligorijevićevo telo.

Spasojević je potom ispričao da ga je Belivuk pozvao na letovanje u Grčku, na šta je odgovorio da nema novca, a Belivuk mu je rekao da će on to rešiti.

Kako je detaljno ispričao, Spasojević je tada došao sa svojom tadašnjom devojkom u Grčku, gde je Belivuk bio sa ženom i dvoje maloletne dece.

Ubrzo po dolasku, Belivuk je Spasojeviću objasnio da treba da nađu Alana Kožara na ostrvu Krf i da ga likvidiraju kada ga pronađu.

U tom ubstvu je trebalo da učestvuju i Nebojša Janković koji je takođe bio tamo, jedan momak iz Crne Gore koji je na "Skaju" bio "Student" i još jedan "ćelavi stariji Crnogorac".

Spasojević je naveo da mu je čovek sa nadimkom "Kortez" doneo lažna dokumenta na ime Marko Salopek, ali je Spasojević ipak odustao od likvidacije, jer je čamac kojim su hteli da idu do Krfa imao GPS lokator.

Nakon što je ova grupa odustala od tog ubistva, Belivuk je rekao Spasojeviću, kako on tvrdi, da ode do Soluna po grupu msuskaraca koji će tu likvidaciju izvršiti, a među kojima su bili "Rosi", "Giba" i još dva muškarca. 

Pričajući svoja saznanja o ubistvu Gorana Veličkovića, Spasojević je rekao da je njemu glavu odsekao Miljković, kao i da je pre toga, dok su se zajedno vozili do Ritpeka, Miljković rekao "Velja je obećao Goksiju da će ga brzo ubiti".

Veličkovićevo telo, kako je ispičao Spasojević, nisu istog dana isekli i samleli, već sledećeg.

Svedok-okrivljeni je naveo da je i on u tome učestovao i da je njemu tokom mlevenja tela bilo muka, jer su to bili nesnosni mirisi i da je hteo da povraća, zbog čega mu se Belivuk smejao.

"Mislio sam da će i mene ubiti"

Spasojević je rekao i da je u dva navrata mislio da će pripadnici tog klana ubiti i njega. On je ispričao da je nakon otmice Nikole Mitića njemu naređeno da okreči prostoriju na stadionu FK Partizan, što je on zajedno sa bratom i njegovim radnikom i uradio. Kako je naveo, sa zida je pre krečenja sastrugao "par kapljica krvi".

Dodao je da su mu vođe ove grupe rekle da mora i da iseče kauč i baci ga na deponiju, što je on, kako je rekao, takođe uradio. Spasojević je ispričao i da mu je istog dana Belivuk rekao da dođe u kuću u Ritopeku, ali se nakon pola sata predomislio i rekao mu da ipak ne dolazi.

Sledećeg dana Spasjević je, kako tvrdi, takođe po naredbi Belivuka, odvezao Srđana Lalića, Bojana Hrvatina i Miloša Budimira do kuće u Ritopeku, a dok su se vozili poslao je Belivuku poruku u kojoj je pitao da li je on sad na redu, odnosno da li će sad njega da ubiju u kući.

Spasojević je naveo da je samo ostavio Lalića, Hrvatina i Budimira i vratio se u grad i dodao da je bio ubeđen da će i njega da ubiju jer je odustao od planirane likvidacije na Krfu.

Okrivljeni-saradnik je rekao da je, kada je poslednji put bio u kući u Ritopeku, takođe mislio da će ga pripadnici grupe ubiti jer su mu rekli da ide sa Vladom Draganićem da čisti kuću, ali su mu tražili da ostavi i redovan telefon i telefon sa kriptovanom aplikacijom "Skaj" u kolima.

Tokom vožnje Spasojević je, kako je rekao, pitao Draganića da li će njega sad da ubiju na šta je Draganić odgovorio da neće i dodao "što bi tebe neko dirao".

Nakon toga, kako je precizirao Spasojević, više nije učestvovao u kriminalnim radnjama sa grupom, a Belivuku i Miljkovću je jednog dana na stadionu saopštio da ne može više da radi te stvari jer mu je muka, na šta je Belivuk burno reagovao i počeo da baca stolice po bašti.

Spasojević je tokom današnjeg izlaganja rekao da je više puta učestvovao u transportu droge i oružja za ovu grupu i dodao da je između ostalog drogu uzimao od optuženog Vladimira Dimitrijevića, a raznosio je optuženom Borisu Karapandžiću, "Jefti", "Dimitriju" i Lazi- Luciferu (Lazaru Marinkoviću).

Pričajući o oružju, Spašojević je rekao i da je prevezao torbu sa eksplozivom koja je bila namenjena za ubistvo Jovice Vukotića.

Spasojević je danas završio izlaganje, a sutra u nastavku suđenja će mu pitanja postavljati sudija, advokati, tužioci i okrivljeni.

Današnje suđenje je prvi put iz sudnice pratila Miljkovićeva supruga Tanja Miljković.

Spasojević je na prethodnom suđenju 7. aprila započeo svoje izlaganje i do detalja ispričao kako je ova grupe otela Gorana Mihajlovića, a posle ubila u kući u Ritopeku i spalila njegovo telo u dvorištu kuće u Surduku.

Spasojević je precizirao da su ostatke tela Mihajlovića pripadnici grupe i on, bacili sa Pupinovog mosta u reku. Pre Mihajlovićevog ubistva, Spasojević je, kako je naveo, učestvovao u praćenju Vlastimira Miloševića, kog su, kako tvrdi, vođe ovog klana ubile na tramvajskim šinama u Ulici 27. marta u Beogradu 30. januara 2017.godine.

Nakon što Spasojević završi svoje izlaganje, pitanja će mu postavljati sudsko veće, tužioci, branioci, punomoćnici oštećenih i okrivljeni. Okrivljeni-saradnik Spasojević se nagodio sa tužilaštvom da za kaznu zatvora od 14 godina priča o zločinima za koje se grupa tereti.

Srđan Lalić i Bojan Hrvatin su se takođe nagodili sa tužilaštvom da za kaznu zatvora od 18 i 15 godina svedoče protiv klana.

Pripadnici ove grupe se između ostalog optužicom terete za ubistva Aleksandra Gligorijevića, Gorana Veličkovića, Lazara Vukićevića, Zdravka Radojevića, Milana Ljepoje, Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića. 

Komentari (0)

Srbija