Aktuelno

Svedok-okrivljeni Spasojević na suđenju Belivuku: Krivična dela sam činio iz straha, a ne zbog materijalne koristi

Komentari

Autor: Tanjug

25/04/2023

-

15:54

Svedok-okrivljeni Spasojević na suđenju Belivuku: Krivična dela sam činio iz straha, a ne zbog materijalne koristi
Svedok-okrivljeni Spasojević na suđenju Belivuku: Krivična dela sam činio iz straha, a ne zbog materijalne koristi - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović, Tanjug/Rade Prelić, Vladimir Sporčić, Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je ispitivanjem okrivljenog-saradnika Nikole Spasojevića nastavljeno suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji se pripadnici optužnicom terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Odgovarajući na pitanja tužioca, Spasojević je rekao da je činio krivična dela iz straha, a ne zbog materijalne koristi ili iz pobuda, dodajući da je on pismom kontaktirao Tužilaštvo za organizovani kriminal želeći da sklopi sporazum.

Tužilac je pitao i o silovanju i otmici I.S. na stadionu FK Partizan, na šta je Spasojević rekao da je pre otmice Nikole Mitića video jednog momka kako leži na separeu i da misli da je pitao pripadnike klana za tog dečka nešto, ali da nije dobio odgovor.

Spasojević je rekao da je policajac Aleksandar Purković dolazio na stadion i ovoj grupi odavao informacije do kojih je dolazio preko svog posla, dok je rekao i da je viđao na stadionu i Papića koji je na "Skaj" aplikaciji imao nadimak "King".

Takođe, naveo je i da je hteo sebi da oduzme život, da ima svoj pištolj i dozvolu za oružje, te da je hteo da se ubije jer nije imao svoj život i stalno je strahovao da će i njega da otmu i ubiju.

Filip Ivanovski se kako je kazao Spasojević, bavio trgovinom narkotika i dodao da mu je on dovezao kokain u Pančevo.

Pitanja je Spasojeviću postavljao i punomoćnik oštećene majke ubijenog Gorana Mihajlovića, advokat Ivan Ninić, na koje je Spasojević ponovio da nije znao kako se Mihajlović zove i preziva kada ga je čuvao u kući u Ritopeku, već je to saznao tek kasnije kada je njegova majka pričala u javnosti o sinu.

Za Mihajlovića su mu pripadnici grupe rekli da je učestvovao u ubistvu pripadnika kavačkog klana Davorina Baltića, koji je inače ubijen na Vračaru 1. januara 2018. godine.

Spasojević je danas pomenuo da je radio kao vozač i obezbeđenje reperu Stefanu Đuriću Rasti.

Dodao je i da je čuo da su pripadnici pričali da ukoliko na mesto ministra policije dođe Aleksandar Vulin, mogu da "pakuju kofere".

Miljković ispituje kuma: Zašto nas nisi prijavio policiji

I optuženi Marko Miljković počeo je danas da postavlja pitanja svom kumu, okrivljenom-saradniku Nikoli Spasojeviću.

Spasojević je odgovarajući Miljkoviću na pitanja rekao da nije bio sklon samopovređivanju, kao i da nije pio lekove za smirenje do pritvora, kada je, kako je rekao, uzimao "rivotril". Rekao je da je Miljkovića i ostale pripadnike lagao da je u lošem psihičkom stanju kada im je saopštio da ne želi sa njima više da učestvuje u kriminalnim radnjama, na šta mu je, kako tvrdi Miljković, bacio 50 evra na sto i rekao "idi leči se".

Pričajući o novcu, Miljković je pitao Spasojevića da li mu je on pozajmio novac da sahrani oca, na šta je Spasojević rekao da jeste i da je tada Miljković bio u Dominikanskoj Republici sa Lazarom Kosmajcem, koji mu je tada preko Miljkovića izjavio saučešće, kako je rekao Spasojević.

Spasojević je precizirao da je nekoliko puta pozajmio novac od Belivuka i Miljkovića, jednom za struju, za automobil i da sahrani oca.

Miljković je nekoliko puta postavljao pitanja Spasojeviću zbog čega ga se plašio i zašto ih nije prijavio policiji, na šta je Spasojević rekao da se plašio jer je mislio da će i njega ubiti, dodajući da su Belivuk i Miljković izašli posle godinu dana iz pritvora a ubili su čoveka, misleći na ubistvo Valstimira Miloševića 30. januara 2017. godine u Ulici 27. marta u Beogradu.

Pričajući o Milinku Brašnjoviću, za kojeg je Spasojević juče naveo da je učestvovao u ubistvu Stevana Stamatovića i Igora Dedovića u Atini, rekao je da je "on dobar čovek za razliku od vas" aludirajući na optužene i da se družio sa njim, ali je "on nažalost odlučio da ubija ljude" , kao i da mu je on sam pričao u kojim ubistvima je učestvovao.

Brašnjović mu je kako tvrdi Spasojević kupio i pištolj za 120.000 dinara, koji je prilikom Spasojevićevog hapšenja zaplenjen.

Miljković je nakon što je Spasojević rekao da on nije vodio policiju da pokaže kuću u Surduku, ali da je to učinio optuženi Vlade Draganić, počeo glasno da se smeje.

Mediji su ranije pisali da je Draganić želeo da postane okrivljeni-saradik, a na nekom od prethodnih suđenja na jednoj fotografiji koja je prikazana u sudnici je pisalo da je to mesto pokazao Vlade Draganić na šta su orkivljeni burno reagovali i Miljković je tada rekao sudu da proveri te navode jer ukoliko Draganić nije to mesto pokazao ne može da se koristi kao dokaz na sudu.

Sudija je odredila pauzu nakon koje će Miljković nastaviti sa pitanjima.

Spasojević je juče završio svoje izlaganje, a danas mu postavljaju pitanja tužilac, sudija, punomoćnici oštećenih.

Okrivljeni-saradnik Spasojević se nagodio sa tužilaštvom da za kaznu zatvora od 14 godina priča o zločinima za koje se grupa tereti. Srđan Lalić i Bojan Hrvatin su se takođe nagodili sa tužilaštvom da za kaznu zatvora od 18 i 15 godina svedoče protiv klana.

Pripadnici ove grupe se između ostalog optužicom terete za ubistva Aleksandra Gligorijevića, Gorana Veličkovića, Lazara Vukićevića, Zdravka Radojevića, Milana Ljepoje, Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića.

Komentari (0)

Srbija