Aktuelno

Evropski i regionalni zvaničnici upućuju poruke saučešća povodom tragedije na Vračaru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/05/2023

-

15:37

Evropski i regionalni zvaničnici upućuju poruke saučešća povodom tragedije na Vračaru
Evropski i regionalni zvaničnici upućuju poruke saučešća povodom tragedije na Vračaru - Copyright Fonet AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Evropski i regionalni zvaničnici šalju poruke saučešća i podrške povodom pucnjave koja se dogodila jutros u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, kada je učenik usmrtio osmoro dece i čuvara, i ranio još šestoro osoba.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, izjavio je da duboko žali zbog smrtonosne pucnjave u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

"Želimo da izrazimo duboko saučešće porodicama žrtava i njihovim bližnjima i želimo brz oporavak povređenima", naveo je Borelj.

"Bio sam šokiran i tužan kada sam jutros saznao za tragičnu pucnjavu u osnovnoj školi 'Vladislav Ribnikar' u Beogradu. Srcem sam uz porodice i prijatelje nastradalih, a ranjenima želim brz oporavak", napisao je na Tviteru šef delegacije EU u Srbiji, Emanuel Žiofre.

I evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, uputio je danas saučešće porodicama žrtava pucnjave u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i poželeo brz oporavak ranjenima. 
Varhelji je na Tviteru naveo da je reč o "užasnim vestima". 

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik takođe je saopštio da je šokiran vestima o pucnjavi u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i pozvao na temeljnu istragu ovog "užasnog i ubistvenog slučaja oružanog nasilja". Bilčik je uputio saučešće porodicama žrtava. 

"Duboko sam šokiran vestima o smrtonosnoj pucnjavi u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu. Moje iskreno saučešće porodicama žrtava. Pozivam na temeljnu istragu ovog užasnog i ubitačnog slučaja oružanog nasilja", naveo je Bilčik na Tviteru.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji nazvao je vest o ovoj pucnjavi "užasnom" i izrazio najdublje saučešće porodici i prijateljima žrtava, a uz to je i poželeo brz oporavak povređenima.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović je poručio da je "Crna Gora mislima uz Srbiju i njen narod".

"Izražavam iskreno saučešće porodicama povodom devet izgubljenih života, od kojih osmoro dece, u strašnoj tragediji koja se dogodila jutros u Osnovnoj školi 'Vladislav Ribnikar' u Beogradu. Povređenima želim brz oporavak. Crna Gora je mislima uz Srbiju i njen narod", naveo je Milatović.

Albanski premijer Edi Rama uputio je najdublje izraze saučešče porodicama žrtava današnje pucnjave u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, kao i srpskom narodu i vlastima.

"Ovo su oni trenuci u životu kada svi shvatimo da je naša ljudskost najvrednija stvar koju svi imamo zajednički i kada nas bol i tuga podsećaju na vrednost zajedništva u dobrim i lošim vremenima. Neka počivaju u miru oni koji su preminuli", naveo je Rama na srpskom jeziku na Tviteru.

I predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski uputio je danas najdublje saučešće porodicama žrtava, građanima Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću zbog strašne tragedije u osnovnoj školi u Beogradu. Pendarovski je konstatovao da nema utehe za porodice koje su izgubile svoje najmilije i prerani gubitak života dece.

"Izražavam najdublje saučešće porodicama, građanima Srbije i predsedniku Vučiću zbog strašne tragedije u Beogradu. Nema utehe za porodice koje su izgubile svoje najmilije i prerani gubitak života dece", naveo je predsednik Severne Makedonije na Tviteru. Povređenima je poželeo brz oporavak.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, izjavio je danas da je zajedno, sa svima u ambasadi, tužan i u šoku i poručio da Amerika i svet dele tugu Srbije.

"Smrt jednog deteta je tragedija. Neizdrživo je da toliki broj bude ubijen tamo gde bi trebalo da se oseća najbezbednijim", napisao je Hil na Tviteru.

Saučešće porodicama stradalih izjavila je i kosovska predsednica Vjosa Osmani.

"Nema ništa vrednije od života deteta i ništa bolnije od gubitka tog života. Upućujem najdublje saučešće svim roditeljima koji su danas u Beogradu izgubili decu u stravičnoj pucnjavi u školi i molimo se za brz oporavak svih povređenih", napisala je kosovska predsednica Vjosa Osmani na svom Tviter nalogu.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni balkan Gabrijel Eskobar, takođe je izrazio saučešće građanima Srbije zbog današnje pucnjave u OŠ "Vladislav Ribnikar". On je na video-konferenciji rekao da će SAD pružiti podršku u svakom mogućem smislu. "To je nešto što niko ne bi trebalo da doživi", rekao je Eskobar.

Ubijeno devet osoba, povređeno još sedmoro 

U pucnjavi koja se jutros dogodila u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru život je izgubilo osmoro učenika i jedan radnik obezbeđenja škole, saopštio je MUP Srbije. Ukupno je povređeno šestoro dece i jedna nastavnica, koji su prebačeni u Tiršovu i Urgentni centar.

Učenik ove škole K. K. (2009) koji se sumnjiči da je izvršio ovaj zločin pronađen je i uhapšen u školskom dvorištu, saopštio je MUP.

Sve policijske snage su i dalje na terenu i intenzivno rade na rasvetljavanju svih činjenica i okolnosti koje su dovele do ove tragedije.

Ovim povodom za 13.15 sati Vlada Srbije je zakazala konferenciju za novinare.

Kako je za Euronews Srbija potvrđeno u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, kod njih je zbrinuto troje dece. Jedno dete ima povredu glave i hitno je prebačeno u operacionu salu. Dvoje dece ima povrede ekstremiteta i zbrinuti su na odeljenju intenzivne nege. 

Nastavnica i troje dece primljeni su u Urgentni centar u Beogradu, svi sa prostrelnim ranama u predelu grudnog koša.

Komentari (0)

Srbija